Oikeuslääkäri suomalaisen kuolinsyystä: Hyönteismyrkky on maailmalla yleinen myrkytyskeino
Kun poliisi epäilee rikosta ja lääketieteellisiä kuolemansyytutkimuksia pyydetään kiireellisinä, ensimmäiset tulokset myrkytyksistä voidaan saada jopa viikossa, kertoo Lännen Medialle oikeuslääkäri Sirkka Goebeler Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkintäyksiköstä.
– Kun jotakin tapausta tutkitaan kiireellisenä, yksi vaihtoehto on se, että tarkistetaan tietyn alueen tai seudun tavallisimmat tappavat aineet. Esimerkiksi jossain päin maailmaa hyönteismyrkky näyttää olevan tavanomainen myrkytyksen lähde. Tällaiset aineet voidaan tarkistaa aika helpostikin.
Ugandan viranomaiset paljastivat tiistaina, että toissaviikolla Kampalassa hotellihuoneestaan löytynyt suomalainen liikemies kuoli myrkytystilan aiheuttamaan hapenpuutteeseen.
Yle uutisoi, että miehen elimistöstä löytyi jäämiä kokaiinista ja tuholaismyrkystä. Lisäksi miehen suussa oli toistaiseksi tunnistamatonta ruskeaa ainetta. Aineita oli kaikkialla ruumiissa: veressä, maksassa, munuaisissa ja virtsassa.
Rikosylikomisario Tero Haapala sanoi STT:lle tiistaina, että keskusrikospoliisi ei ota kantaa miehen kuolinsyyhyn tai oikeuslääketieteellisiin tutkimuksiin. Haapala kuitenkin totesi, että Suomessa näiden tutkimusten tulosten valmistuminen kestää viikkoja.
Sirkka Goebeler huomauttaa, että tavallisesti tutkimustuloksia voidaan pitää luotettavina vasta, kun kaikki aineet on tarkistettu vähintään kahdella tutkimuksella. Näin vältytään virheiltä, jotka pahimmillaan vaikuttavat ihmisten oikeusturvaan.
Kuulostaako Ugandan viranomaisten aikataulu suomalaisesta näkökulmasta katsottuna luotettavalta?
– Kyllä se on mahdollista, että tällaiset tulokset voidaan saada. Juuri sen perusteella, että jos tutkitaan tietty valikoima aineita, totta kai ne saadaan nopeammin selville kuin että haetaan ihan kaikki mahdollinen, Goebeler sanoo.
Lähtökohtaisesti kuolemansyytutkimusten kesto riippuu siitä, mitä entuudestaan tiedetään. Goebelerin mukaan tyypillinen tutkimus esimerkiksi sairaustapauksessa voi kestää Suomessa noin kahdesta kolmeen viikkoa.
Jos taas ruumiinavauksen jälkeen havaitaan, että ruumiissa on vieraita aineita, saatetaan tarvita lisätutkimuksia, joihin kuluu yleensä muutama viikko. Hankalissa tapauksissa saattaa kulua kuukausia.
– Tavallinen lääkeaine voidaan löytää helpostikin, mutta kun puhutaan vaikka uusista design-huumeista, tutkimus on vaikeaa ja moneen kertaan varmistamista. Voi mennä kuukausiakin ennen kuin päästään lopputulokseen, vaikka pidettäisiin kiirettä, Goebeler sanoo.
Oikeuskemialliset tutkimukset ovat myös suhteellisen kalliita. Goebelerin mukaan kaikissa paikoissa niitä ei ensinnäkään ole saatavilla, ja jos on, joissakin tapauksissa voidaan joutua tyytymään pikatesteihin, jotka yksinään eivät ole luotettavia.
– Tutkimuksiin vaikuttaa hirveän paljon se, missä ollaan ja mitä tehdään.
Goebeler muistuttaa, että suomalaisen liikemiehen tapauksessa uutiset eivät esimerkiksi kerro sitä, minkälaisia pitoisuuksia ruumiista löydettiin kokaiinia ja tuholaismyrkkyä.
– Se että tiedetään, mitä aineita ruumiissa on mutta ei sitä kuinka paljon, ei oikeastaan vielä kerro uutisena paljonkaan. Annettujen tietojen perusteella ei siis voida päätellä kovinkaan paljoa. Veikkaan, että paikallisella viranomaisella on enemmänkin tietoa, jota ei julkisuuteen kerrota.
Goebelerin mukaan esimerkiksi kuolemantapauksissa, joissa epäillään myrkytystä, jäämistä voidaan päätellä onko kyseessä myrkyn vai jonkin muun kuten sairauden aiheuttama kuolema.
Toisaalta, jos elimistöstä löytyy esimerkiksi kokaiinia tai hyönteismyrkkyä, jota elimistössä ei kuuluisi olla, kyseessä on iso riski, ja myrkytys kuolemansyynä on todennäköinen.