SDP haluaa koko suojelupoliisin valvontaan – ilman ei tule uusia tiedusteluoikeuksia
Suojelupoliisin (supo) toiminnan valvonta nousi etenkin oppositiopuolue SDP:n suurimmaksi huoleksi, kun eduskunta alkoi käsitellä laajaa tiedustelulakipakettia tiistaina.
Puolueen mielestä koko supo on saatava parlamentaarisen valvonnan alaiseksi, kun se muuttuu tiedusteluviranomaiseksi. SDP:n mielestä valvontaa tarvitaan, ei vain siihen, mitä ja miten tietoja kerätään, vaan myös siihen, miten tietoja käytetään.
Puolueen kansanedustajat rummuttivat aiheesta koko alkukeskustelun ajan.
– Ilman supon valvontaa ei tule uusia tiedusteluoikeuksia, painosti SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman hallitusta.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) lähti salista antamatta SDP:tä tyydyttävää vastausta, mutta oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) paikkasi tilannetta. Hänen mukaansa eduskunta päättää, mitkä ovat tulevan tiedusteluvalvontavaliokunnan tehtävät.
– Kannustan käymään perusteellisen keskustelun siitä, jääkö muka parlamentaarisen valvonnan ulkopuolelle merkittävästi joitakin osia, jotka nyt aiheuttavat tällaisen huolen, Häkkänen sanoi.
Tällä hetkellä eduskunnassa useat valiokunnat valvovat suojelupoliisin toimintaa. Kun supo jatkossa keskittyy tiedustelutoimintaan, tulee eduskuntaan tiedusteluvalvontavaliokunta, joka valvoo tiedustelun menetelmiä.
– Ei ole mitään hämäräpeikkoa, jossa yhtäkkiä olisi massiivisesti jotain piilossa olevaa toimintaa, vaan tälläkin hetkellä eduskunnalla on tiedonsaantioikeudet, jotka eivät tämän uudistuksen johdosta heikkene, oikeusministeri jatkoi.
Kokoomuksen omakin kansanedustaja Pertti Salolainen epäili, miten taataan, että tähän asti tietoa saaneet valiokunnat saavat sitä myös jatkossa.
– Tähän asti puolenkymmentä valiokuntaa on valvonut supoa. Valvonta on ollut hyvin köykäistä, ja tärkeätkään asiat eivät ole tulleet valiokuntien tietoon. Nyt tämä valvonta siirtyy tiedusteluvalvontavaliokunnalle, joka pystyy syvällisemmin paneutumaan näihin kysymyksiin, mutta korostan: myöskin salaisesti. Sitä tietoa ei vuoda sieltä mihinkään ulkopuolelle.
Valvontavaliokuntaan valittavat kansanedustajat ovat paljon vartijoina. Entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) painotti, että valiokunnassa tulee olla kaikki poliittiset aatesuunnat edustettuina. Siellä käsitellään luottamuksellisia asioita, joita ei voi jakaa muille esimerkiksi eduskunnan täysistunnossa tai eduskuntaryhmissä.
Räsänen ei näe ongelmaa siinä, että supon koko toiminta tulisi tiedusteluvalvontavaliokunnan valvontaan. Hänen mukaansa valvontaa ei ole lakiesityksessä rajattu uusiin valtuuksiin, vaan se voi koskea kaikkia tiedustelutoiminnan osia.
– Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnassa esiintyneet epäkohdat osoittivat, että valvomatonta poliisitoimintaa ei tule olla, Räsänen vertasi.
Vihreiden Pekka Haavisto varoitti, että aina, kun viranomaisen valtuuksia lisätään, tulee myös väärinkäytöksiä.
– Se täytyy tässä salissa nyt jo sanoa, joku viranomainen tulee väärinkäyttämään täällä annettuja valtuuksia ja sitten tulee kysymys siitä, miten tätä kontrolloidaan.
Lakipaketin kiireellisyydestä voidaan SDP:n ja vihreiden mielestä edelleen päättää vasta sitten, kun asiantuntijat on kuultu ja perustuslakivaliokunta ottanut asiaan kantaa.