Nuorten määrä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa kasvaa rajusti – Varsinais-Suomessa lähetteiden määrä lisääntyi neljänneksellä vuodessa
Nuorten määrä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa on kasvanut rajusti eri puolilla maata.
13–17-vuotiaita nuoria on tullut hoitoon lisää erityisesti muutaman viime vuoden aikana. Kasvu on näkynyt lähes koko maassa.
Uudellamaalla jo lähes joka kymmenes 13–17-vuotias nuori oli vuonna 2017 psykiatrisen erikoissairaanhoidon asiakas.
Pirkanmaalla nuoria tuli kaikkiin psykiatrian erikoissairaanhoidon palveluihin 37 prosenttia enemmän vuonna 2016 verrattuna vuoteen 2015. Avohoidon lähetteet kasvoivat samassa ajassa 24 prosenttia.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä lähetteissä on kasvua 25 prosenttia vuonna 2017 verrattuna vuoteen 2016.
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä lähetteet nuorisopsykiatrian poliklinikoille lisääntyivät 56 prosenttia vuodesta 2015. Nousu on korostunut syksystä 2016 alkaen.
– Tilanne on hälyttävä ja akuutti. Tarvitsemme lisää rahaa, jotta voimme antaa parempaa hoitoa, ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala-Heino Tampereen yliopistollisesta sairaalasta vaatii.
– Yhteiskunnan on reagoitava tähän. Nykyresursseilla annettava hoito on liian laimeaa. Erikoissairaanhoito tarkoittaa usein useamman vuoden hoitojaksoa.
Kaltiala-Heinon mukaan monet nuorista ovat vaarassa syrjäytyä, koska ikävaiheeseen kuuluu useita tärkeitä nivelkohtia, kuten jatko-opintoihin haku peruskoulun jälkeen.
Nuorisopsykiatrit ympäri maan ihmettelevät, mistä nopea muutos johtuu.
– Olemme miettineet, miksi juuri nyt. Tutkimusnäyttöä ei ole, että nuorten mielenterveyden häiriöt olisivat lisääntyneet, Kaltiala-Heino toteaa.
Hän pitää yhtenä selvänä syynä suomalaislapsien köyhyyttä: taloudellinen huono-osaisuus lapsiperheissä on lisääntynyt, ja sillä tavalla se liittyy lähetteiden lisääntymiseen.
Espoossa kokeiltiin viime vuonna aivan uudenlaista masennuksen hoitoa, joka vietiin suoraan kouluihin.
Yli 60 yläkoulujen työntekijää koulutettiin antamaan nuorille käytännönläheistä ja lyhytkestoista terapiaa.
Hoito oli erittäin tehokasta, ja tulokset yllättivät positiivisesti. Terapiakertoja oli kaikkiaan kuusi.