Hilkka Ahteen työsyrjintäjuttu KKO:ssa: "Tällä asialla on suurempaa yhteiskunnallista merkitystä"
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n johtohenkilöiden työsyrjintäjutun puinti käynnistyi maanantaina korkeimmassa oikeudessa (KKO).
KKO järjesti suullisen käsittelyn jutussa, jossa liiton entinen puheenjohtaja Timo Räty on ollut syytettynä työsyrjinnästä. Oikeuden puheenjohtajan Juha Häyhän mukaan istunto järjestettiin siksi, että asiassa oli oikeudelle epäselviä asioita.
Kyse on siitä, kun AKT:n hallitus päätti maaliskuussa 2012 pidetyssä kokouksessaan irtisanoa liiton viestintäpäällikkönä toimineen Hilkka Ahteen. Ahde oli aiemmin tehnyt aluehallintovirastolle käsittelypyynnön Rädyn käytöksestä.
AKT myöhemmin perui Ahteen potkut, ja Ahde palasi yhteyspäälliköksi liittoon. Nykyisin hän on jo eläkkeellä.
Ahde kertoi medialle saapuneensa käsittelyyn "hyvillä mielin". Hän kuitenkin kuvaili, että vuosia kestänyt oikeusprosessi on ollut kaikkiaan raskas. Ahde kertoi, että perhe ja liikuntaharrastukset ovat häntä auttaneet jatkamaan.
– Myös työtovereiden tuki on ollut minulle tärkeää, sanoi Ahde.
Timo Räty saapui KKO:hon hieman ennen puolta kymmentä aamupäivällä. Hän ei halunnut kommentoida tapausta lehdistölle ennen istuntoa. Ahteen ja Rädyn lisäksi paikalle on kutsuttu kuusi todistajaa.
KKO myönsi Ahteen irtisanomisesta liittyvään oikeusjuttuun valitusluvan huhtikuussa 2017. Helsingin käräjäoikeus aikanaan tuomitsi Rädyn 20 päiväsakkoon työsyrjinnästä, mutta hovioikeus hylkäsi syytteen. Hovioikeuden päätös oli äänestysratkaisu.
Syyttäjä valitti hovioikeuden päätöksestä, ja Ahde yhtyi valitukseen. Kokonaisuudessa puidaan muun muassa sitä, vaikuttiko Ahteen potkuihin tämän aluehallintovirastolle tekemä käsittelypyyntö Rädystä.
Rädyn puolustus toisti oikeuden istunnon alussa, ettei käsittelypyyntö vaikuttanut irtisanomispäätökseen. Syyttäjä ja Ahde ovat asiasta toista mieltä.
Rädyllä on lainvoimainen tuomio työturvallisuusrikoksista ja Ahteeseen kohdistuneesta pahoinpitelystä. Pahoinpitelytuomio tuli henkisestä pahoinpitelystä.
– Olen oman asiani jo voittanut kahdessa oikeusasteessa. Tällä asialla on suurempaa yhteiskunnallista merkitystä, että kuinka ihmiset uskaltavat jatkossa viedä omaa asiaansa aviin, Ahde sanoi ennen maanantaista suullista käsittelyä.
Lue myös:
Timo Räty puolustautui KKO:ssa Ahteen irtisanomisesta: "Työoikeus tunnistaa luottamuspulan"
Työsyrjintää vai ei? Hilkka Ahteen potkut vuodelta 2012 oikeudessa: KKO kuulee Ahdetta ja Timo Rätyä