Uutiset

Ukkosen mykistämät lankapuhelinyhteydet yhä poikki Turussa

Turussa maanantain vastaisena yönä riehuneen ukkosmyrskyn mukanaan tuomat rankkasateet mykistivät lankapuhelimet Turun keskusta-alueella. Yhteydet ovat kaikkiaan poikki sadoilta asiakkailta Pohjolan, Kähärin, Raunistulan, Takakirveen ja Kärsämäen alueella.

Korjaustyöt on määrä saada valmiiksi viimeistään ensi viikkoon mennessä. Suurin sateiden vaurioittama kaapeli sijaitsee Brahenkadun ja Läntisen Pitkänkadun risteyksessä.

– Kyseinen kaapeli on paperieristeinen. Tällaisten kuoret alkavat jo pelkästään iän vuoksi halkeilla, ja kun tulee poikkeuksellisen paljon vettä, vesi menee näistä halkeamista sisään ja kastelee kaapelin, kertoo Soneran Länsi-Suomen aluejohtaja Kimmo Sulin.

Keskiviikkopäivällä Sonera havaitsi uuden kaapelivian Kärsämäessä.

– Tällaisissa tapauksissa viat ilmenevät usein viiveellä kun suuri maaperään imeytynyt vesimäärä pääsee eristeiden halkeamiin. Yhteydet voivat ajoittain toimia, mutta suurimmalta osin ne ovat kokonaan poikki.

Sulinin mukaan kaapelivikojen korjaaminen on kaupunkialueilla aina ongelmallista.

– Korjaaminen venyy usein valitettavan pitkäksi, kun jo pelkästään tien auki repimiseen tarvitsee pyytää kaupungilta lupa. Monesti kaapeleita päästään uusimaan vasta silloin kun niissä ilmenee vikoja.

Turussa on paljon vanhoja paperieristeisiä kaapeleita. Vanhimmat ovat jopa 1950-luvulta asti, vanhan Turun Puhelimen ajoilta.

Kaapeleiden kastuminen sateen takia on harvinaista. Yleisemmin kosteusvaurioita tulee keväällä, roudan rikkoessa eristeitä.

TS