Uutiset

Presidentti Niinistö jututtaa Donneria kirjamessuilla

Fioe-lavan emäntä Mariikka Servanto ja Turun kirjamessujen pitkäaikainen vetäjä Kari J. Kettula uskovat, että Sofi Oksasen tähdittämä ohjelma on menestys. TS/Jukka Painilainen
Fioe-lavan emäntä Mariikka Servanto ja Turun kirjamessujen pitkäaikainen vetäjä Kari J. Kettula uskovat, että Sofi Oksasen tähdittämä ohjelma on menestys. TS/Jukka Painilainen

Turun kirjamessuihin on aikaa reilu kuukausi, ja ohjelma on viimeistä kuittausta vaille valmis. Teemat ovat tällä kertaa Espanja ja Rauma.

– Se menee painoon huomenna ja ilmestyy 10.9. Ohjelma on ihan parhaimpia, mitä on ollut. Kirjailijoita on mukana yli 300 eli tavanomaista enemmän, vakuuttaa kirjamessujen pitkäaikainen vetäjä, Kari J. Kettula.

Hän oli torstaina esittelemässä Turun messu- ja kongressikeskuksen tarjontaa opiskelijatapahtumassa ICT-talossa.

Kettula jää 5.-7.10. messukeskuksessa järjestettävän tapahtuman jälkeen eläkkeelle, mutta hän on suunnitellut vielä tämänkinkertaisen ohjelman - nyt yhdessä Jenni Haukion kanssa.

– Jennin kanssa on ollut hyvä valmistella tapahtumaa, kun on voinut sparrata omia ideoitaan ja katsoa, mikä toimii. Yksin sellaista ei voinut tehdä, hän iloitsee.

Maisteri Haukio on tasavallan presidentin Sauli Niinistön puoliso ja runoilija. Niinistökin on saatu puhuttua messuille mukaan.

– Tapahtuman vetonaulat ovat Sofi Oksanen ja se, kun Sauli Niinistö haastattelee Jörn Donneria, Kettula paljastaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ja sunnuntaina kaikki päättyy siihen, kun Jenni Haukio, Heli Laaksonen ja minä lausumme runoja. Sen jälkeen se on adjö.

Yksi tärkeimmistä lavoista on Fiore-lava, jonne nousee messujen aikana noin 50 kirjailijaa kertomaan teoksistaan.

– Odotan vilkasta viikonloppua kuten aina. Siitä tulee itsellekin hyvin yleissivistävä viikonloppu, povaa lavaa jälleen emännöivä Mariikka Servanto.

– Tuleeko muuten Tapani Kinnunen tänä vuonna?, hän kysyy Kettulalta.

Kettula tuottaa pettymyksen.

– Voi harmi. Hän on suosikkirunoilijani, Servanto tunnustaa.

Haukio on opiskellut Turussa ja tunnetaan Varsinais-Suomessa hyvin runoistaankin.

– Hänen teoksistaan on tulossa uusintapainoksia. Kyllä kai hän kirjoittaa edelleen, Kettula pohtii.

TS