Uutiset

Tutkimus: Ulkomaiset vaateketjut koetaan houkuttelevimmiksi

Suomalaisilla vähittäiskaupan ketjuilla on vielä parantamisen varaa siinä, kuinka kaupassa käynnistä tehdään asiakkaalle mahdollisimman houkutteleva kokemus.

Kaupan tila 2012 -tutkimuksen mukaan parhaita asiakaskokemuksia tarjoavat ulkomaiset vaateketjut ja Apple-tuotteiden jälleenmyyjä Humac People. Kotimaisista ketjuista kymmenen kärkeen ylsivät Pentik, Stockmann ja Marimekko.

Tutkimuksen tekivät Aalto-yliopisto, Retail Lab Helsinki ja markkinointitoimisto Bob Helsinki. Siinä oli mukana yli 80 eri alojen vähittäisketjua, joissa tehtiin yli 800 valeostoa.

Testaajat arvioivat asioinnin vaivattomuutta, henkilökunnan ammattitaitoa, myymälöiden esteettisyyttä ja niiden kykyä inspiroida heräteostoksiin.

– Myönteinen asiakaskokemus on tärkeä kilpailuvaltti. Sen merkitys korostuu entisestään, kun perinteiset kivijalkakaupat joutuvat kilpailemaan myös verkkokaupan kanssa, huomauttaa Aalto-yliopiston professori Arto Lindblom.

Yleisesti ottaen Suomen vähittäiskauppaketjujen tarjoama asiakaskokemus on melko hyvällä tasolla. Ketjujen välillä on kuitenkin isoja eroja. Häntäpäässä ovat päivittäistavarakauppa, kioskit ja halpaketjut.

TS–STT