Uutiset

Kadonneeksi ilmoitettua passia ei pidä ottaa uudelleen käyttöön

Arkistokuva. TS/Marttiina Sairanen
Arkistokuva. TS/Marttiina Sairanen

Kadonneeksi tai anastetuksi ilmoitettua passia ei pidä ottaa käyttöön, vaikka se myöhemmin löytyisikin, muistuttaa poliisi.

Tällainen passi ei ole voimassa oleva matkustusasiakirja, koska passilain mukaan kadonneeksi tai anastetuksi ilmoitettu passi on peruutettava.

Väärinkäytösten estämiseksi peruutus syötetään kansainvälisiin Schengenin ja Interpolin tietojärjestelmiin, joita muun muassa rajavalvontaa suorittavat viranomaiset käyttävät. Jos esimerkiksi rajanylitystilanteessa antaa passintarkastukseen peruutetun passin, matkustajalle tulee vääjäämättä hankaluuksia, ja maahan pääsy saattaa kokonaan estyä.

Kerran peruutettua passia ei voi saada uudestaan voimaan, vaikka passi löytyisikin. Se tulee toimittaa poliisille, jotta se voidaan poistaa kansainvälisistä tietojärjestelmistä. Näin voi varmistua siitä, että turhat merkinnät rekistereissä eivät hankaloita matkustamista.

Poliisin kansainvälistä viestiliikennettä hoitavan Keskusrikospoliisin tietoon tulee viikoittain tapauksia, joissa suomalainen on tavattu ulkomailla peruutettu passi matkustusasiakirjanaan.

TS