Villiruoka on kokkien uusi villitys
Villinä kasvaneiden raaka-aineiden suosio kasvaa kodeissa ja ravintoloissa. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELOn mukaan villiruoan kysyntä kasvaa koko ajan.
Säätiön johtajan Sari Mattilan mielestä suomalaista villiruokaa kannattaisi markkinoida nykyistä enemmän, sillä raaka-aineita on hyvin saatavilla.
Vientinäkymiä hän ei kuitenkaan osaa varmasti ennustaa. Mattila uskoo kuitenkin, että villiruokaa kannattaisi markkinoida nykyistä paremmin.
– Tällä hetkellä kilohinnoilla ei päästä voitolle.
Villiruoaksi hän määrittelee luonnon tarjoamat prosessoimattomat raaka-aineet kuten riistan, villikalan, marjat, sienet, havupuut ja yrtit.
Yrteistä esimerkiksi maitohorsma, siankärsämö, koivunlehti, nokkonen ja voikukka ovat hänestä hyviä ruoanlaittoon, mutta niitä ei tällä hetkellä riittävästi osata edes kotimaassa hyödyntää.
– Aromit ovat Suomessa erityisen uniikkeja meidän neljän vuodenaikamme ansiosta, Mattila sanoo.
TS–STT