Kuntavaalit

Pöytyä turvaa väestönkasvuun

Valtuutettujen määrä vähenee Pöytyän kunnanvaltuustossa. Kokouksessa istuivat marraskuussa 2011 muun muassa Juha Saura (oik.) , Anne Ketola, Marianne Raiko ja Hilkka Lindgren.
Valtuutettujen määrä vähenee Pöytyän kunnanvaltuustossa. Kokouksessa istuivat marraskuussa 2011 muun muassa Juha Saura (oik.) , Anne Ketola, Marianne Raiko ja Hilkka Lindgren.

Miten kuntavaalit mullistavat valtasuhteita Pöytyällä?

Kysymys on erinomaisen aiheellinen, sillä neljä vuotta sitten keskusta sai 39 valtuustopaikasta 17, mutta jäi valtaa jaettaessa mirrin osille. Muiden ryhmien liittoutuessa sopivasti sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajapaikat osuivatkin kokoomukselle, joka sai valtuustoon 12 edustajaa.

Oman säpinänsä tuo valtuustopaikkojen väheneminen normaaliin 35:een. Valtuuston koko on ollut tavallista isompi Pöytyän ja Yläneen yhdistymissopimuksen perusteella.

Yhdistymissopimukset ovat muutenkin leimanneet Pöytyän kunnalliselämää. Vuoden 2005 Karinaisten ja 2009 Yläneen liitosten jälkeen on tehty isoja investointeja, joista viimeinen, 30-paikkainen palvelutalo Kartanokoti valmistui Yläneelle kesäksi.

Investoinnit ovat kasvattaneet ja kasvattavat edelleen kunnan velkataakkaa. Tulevan valtuustokauden miljoonainvestointeja ovat Kyrön päiväkoti sekä Oripäästä Lietoon ulottuva siirtoviemäri.

Pöytyän väestökehitys on ollut maaseutukunnaksi hyvä. Yläne-liitoksen jälkeen väkiluku on kasvanut runsaalla 150:llä. Kunnalla on runsaasti tonttimaata ja aikomus tehdä itseään tunnetuksi omakotimessuilla.

Mutta vaikka asukaskehitys jatkuisi myönteisenä, talouden tasapainotus tuottaa lähivuosina päänvaivaa Pöytyälläkin. Samaten suhtautuminen tulevaan kuntarakenneuudistukseen. Sisäisistä pähkinöistä kovimpia ovat kunnan hajautuminen kolmeen taajamaan sekä koulujen iso määrä.

Oma lukunsa on Auran kanssa teetettävä kuntaliitosselvitys. Kuka tietää, vaikka se olisi alkupaukku isolle Auranmaan kunnalle.

JORMA PIHLAVA