Kuntavaalit

Heinäkuu 2012: Lampaat piristävät palvelutalon arkea Oripäässä

Oripään palvelutalon kupeessa vastaan jolkottaa utelias lammaskolmikko. Palvelutalon asukkaat Eeva Savolainen ja Maire Nieminen syöttävät innokkaille määkijöille voikukanlehtiä, joita ne mussuttavat onnellisina.

Ahvenanmaanlampaan nelikuukautisten karitsojen Cepandan, Cinderellan ja Carmenin päätehtävä on piristää vanhusten arkea. Savolainen ja Nieminen ovat lampaista mielissään. Tutuista eläimistä tulee lapsuusmuistot mieleen.

– Meillä on ollut kotona monta lammasta. Kerittyäkin niitä on tullut, mutta en varmaan osaisi enää, Savolainen nauraa.

– Meidän lammas oli kiltti ja lempeä, se tuli aina keittiöön asti äidin perässä, Nieminen muistelee.

Lampaat ovat olleet palvelutalolla kesäkuun alkupuolelta lähtien. Idea on oripääläisen lammastilallisen Heikki Mäkisen. Häntä kiinnostaa, miten lampaiden avulla voidaan parantaa ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua.

– Vanhusten elämä voi olla vähän yksitotista ja yksinäistäkin. Toivon, että lampaat toisivat päivittäiseen elämään virikkeitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lammaspiristys kokeiluasteella

Oripään kunnanjohtaja Marja Tuohimaa oli Mäkisen yhteydenotosta mielissään. Kunta maksoi lampaiden aitauksen, mutta Mäkinen luovutti lampaat palvelutalon käyttöön ilmaiseksi. Mäkisen pariskunnan lisäksi lampaista pitää huolta palvelutalon talonmies.

– Mikäli lampaat koetaan mukaviksi niin yhteistyötä voidaan jatkaa, Tuohimaa sanoo.

– Ehkä kokeilemme vastaavaa muissakin lähikunnissa, Mäkinen miettii.

Mäkisen mukaan ahvenanmaanlampaat ovat rauhallisia, uteliaita ja hakeutuvat mielellään ihmisten luokse. Palvelutalon pörröiset asukit ovat herättäneet huomiota laajemminkin.

– Moni on sanonut, että tämä on oripääläisten lasten suurin nähtävyys, Mäkinen sanoo.

Hyväkäytöksiset tulokkaat

Palvelutalon hoitohenkilökuntakin on tulokkaista mielissään. Hoitaja Maija Reunasen mukaan lampaista ei ole vaivaa, ne eivät ole lähteneet karkuteille eivätkä pidä kovaa meteliä.

Vanhuksia viedään lampaita katsomaan aina kun sää sallii. Reunasen mukaan eläimistä on iloa kaikenkuntoisille vanhuksille.

– Meillä on aika paljon dementiapotilaita. Heistä huomaa, että kun lammas ottaa kädestä ruohoa, se on sellainen kohokohta.

Mäkisen Määtila perustettiin kaksi vuotta sitten ja tilalla on nyt 54 lammasta, osa ahvenanmaanlampaita ja osa suomenlampaita. Tavallisen lammastilatoiminnan lisäksi Mäkiset pyörittävät kummilammastoimintaa, jossa tutustutetaan lapsiperheitä lammastilan vuodenkiertoon.

Julkaistu Turun Sanomissa 19.7.2012