Kuntavaalit

Toukokuu 2011: Koko kansan siivoustalkoot siistivät tienvarsia Oripäässä

Sadat koulut, yhdistykset ja kylätoimikunnat siivosivat lähiympäristöään perjantaina. Yksi Suomi puhtaaksi päivässä -ympäristökampanja tavoitteena on herättää suomalaiset huomaamaan oman roskaamisensa seuraukset.

– Jos roskaajat kampanjan jälkeen huomaavat, että ympäristö on siisti, toivomme, että se vaikuttaa heidän asenteisiinsa, kampanjan Varsinais-Suomen projektisihteeri Riikka Susi kertoo.

Talkooporukoita värvättiin yhdessä kuntien kanssa. Oripää oli yksi niistä 22 varsinaissuomalaisesta kunnasta, jotka kampanjasta innostuivat. Latva-Makkarkosken kyläyhdistys on putsannut teiden varsia joka kevät jo neljännesvuosisadan ajan.

Kunnille rahansäästöä

– Kampanjan myötä saatiin kunnalta jätesäkit ja jätelava. Kunta lämmittää meille vielä saunankin, yhdistyksen kyläpäällikkö Rauno Tamminen nauroi.

Varsinais-Suomen kunnista 81 prosenttia lähti kampanjaan mukaan, Uudenmaan maakunnasta mukaan lähtivät kaikki kunnat. Kunnille asukkaiden aktivoituminen tuo tietysti säästöjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tottakai säästäminen on vaikuttimena, mutta enemmän haluamme saada ihmiset miettimään oman kotikuntansa siisteyttä, Oripään kunnan tekninen sihteeri Minna Vuorinen mietti.

Oripäästä kampanjaan osallistui kaksi asukasyhdistystä, perjantaiaamuna kunnan päiväkodin lapset ja aikuiset siistivät ympäristöään ja perjantaina sekä lauantaina myös kunnan työntekijöitä osallistuu talkoisiin.

Tyhmää roskaamista

Kampanjan nuorempaa ja innokkaampaa osallistujapolvea edusti kunnan teknisen sihteerin tytär Amanda Vuorinen, 7. Tyttö oli perjantain aikana ehtinyt pohtia aikuisten siisteyttä.

– Roskaavat aikuiset on tyhmiä. Löysin rikkinäisen putken ja lasipullonkin, se ei onneksi ollut rikki, Amanda kertoi samalla kun kiikutti ojanpohjalta löytämäänsä vihreää tupakka-askia Saija Lehtosen pitelemään jätesäkkiin.

Perjantai-illan aikana kyläyhdistys putsasi noin kahdeksan kilometrin matkan Yläneentien pientareita Köymärin tienhaarasta Pöytyän rajalle rajalle asti.

– Eniten täältä löytyy tupakka-askeja, tölkkejä ja pulloja, Rauno Tamminen listasi.

Turussa siivouskampanja kestää kaksi viikkoa, Helsingissä toukokuun loppuun. Oripäässä siivotaan kaksi päivää, mutta useimmissa kunnissa talkoot pidettiin varsinaisena kampanjapäivänä eli perjantaina.

Julkaistu Turun Sanomissa 7.5.2011