Kuntavaalit

Lokakuu 2009: Naisvalta vaihtui Oripäässä

– Oripäässä on paljon vahvoja persoonia. Vaikka vuosien varrella on perkeleitä tullut, ei kenenkään kanssa jää riitoja, perjantaina eläkkeelle jäänyt 36 vuotta Oripään kuntaa eri tehtävissä palvellut kunnanjohtaja Asta Suominen totesi.

Vuosikymmenet pienen kunnan johtopallilla johtivat siihen, että osan päiväkodin lapsista Suominen tunnisti lopulta pelkkien kasvonpiirteiden perusteella. Kun lapsella on vanhan oripääläisen suvun ominaispiirteet, tunnistaminen ei ole vaikeaa.

Siihen maanantaina kunnanjohtajana aloittava Marja Tuohimaa ei usko pystyvänsä, vaikka on Oripäässä asunut jo vuosia. Vahvoihin persooniin hän aikoo suhtautua yhtä tahdikkaasti.

– Kerään mielipiteitä koriin, hämmennän siellä ja katsotaan sitten mitä niistä syntyy, Tuohimaa mietti perjantaina ennen kahvitilaisuuden alkua. Kuntalaisille haluttiin antaa tilaisuus hyvästellä rakastettu ja arvostettu kunnanjohtajansa ja katsastaa uuden johtajan kelpoisuus.

Oripäällä riittää kosijoita

Kuluvan viikon yhteistyössä Suomisen kanssa työskennellyt Tuohimaa ei jää ensi viikolla neuvottomaksi. Yhteistoiminta-alueen kuviot ja vesihuoltoasiat kuten haja-asutusalueiden jätevesien puhdistuskysymykset ovat ylhäällä kunnanjohtajan listalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Meillä taitaa olla ihan taajama-alueellakin jätevesihuollossa parannettavaa, Tuohimaa miettii.

Loimaa, jolta Oripää ostaa muun muassa terveyspalvelut, päätti lopulta säästää Alastaron yläasteen, jossa Oripään nuoriso käy yläkoulunsa. Oripään tilanne on siinä mielessä herkullinen, että kosijoita löytyy muualtakin.

Huittinen ja Säkylä ovat osoittaneet kiinnostusta likeisempään yhteistyöhön lilliputtikunnan kanssa. Huittinen on tarjonnut jopa ilmaisia kuljetuksia lukiolaisille.

– Kyllähän sitä periaatteessa voisi kilpailuttaa vaikka vapailla markkinoilla kaiken koulutusta myöden, Tuohimaa miettii.

Kunta-ala on 40-vuotiaalle naiselle tuttua. Hän siirtyi tehtävään Mynämäen ja Nousiaisten talouspäällikön tehtävästä ja toimi sitä ennen Pöytyän kunnan talousjohtajana.

– Valtava määrä tietoa lähtee Astan mukana talosta, mutta kuntalait ja säädökset ovat samoja kaikkialla, Tuohimaa järkeilee.

Itsenäisyydestä pidetty kiinni

Porissa syntynyt ja Turussa opiskellut Tuohimaa muutti perheineen Oripäähän 2005. Asta Suominen pitää uuden johtajan asuinpaikkaa hyvänä asiana. Hän itse on kulkenut töissä Loimaan Alastarolta.

Tuohimaa odottaa pestinsä alkua levollisin mielin. Kunta on taloudellisesti terve, yrittäjyyttä on paljon ja itsenäisyydestä on pidetty kiinni. Suominen muistuttaa, että oripääläisillä on syvät juuret, joita kunnan pysyminen itsenäisenä on syventänyt.

Tuohimaa tietää asian merkityksen, mutta muistuttaa, että Oripää ei säädä Suomen lakeja.

– Kun Suomessa eletään, saattaa tulla meistä riippumattomia tekijöitä, kuten valtion vaatimuksia. Se ei ole todennäköistä, mutta siinäkin tapauksessa on löydettävä oripääläisille paras vaihtoehto, Tuohimaa toteaa.

Julkaistu Turun Sanomissa 10.10.2009