Kuntavaalit

Heinäkuu 2012: Ammattioppilaitos peittoaa lukion nopealla tiellä töihin

– Meillä koulussa puhuttiin loppukeväästä paljon siitä, että lukioon on vähän hakijoita. Miksi, en tiedä, punkalaitumelainen Elli Saarela sanoo. Tytön omat ajatukset paljastavat kuitenkin paljon. Jaksomuotoinen peruskoulu on rankka koeputkineen, lyhyine välintunteineen ja koulupäivät venyvät jopa puoli neljään. Jo 15-vuotiaan mieleen on pujahtanut epäilys, jaksaisiko samaa uurastusta lukiossa. Ammattikoulutuksen kautta pääsisi nopeammin töihin.

Samalla tavalla on tänä vuonna ajatellut Punkalaitumella harvinaisen moni. Tämänhetkisen tiedon mukaan Punkalaitumen lukiossa aloittaa syksyllä kuusi uutta oppilasta. Pudotus on raju. Vielä toissavuonna aloittajia oli yli 20, viime vuonna 14, nyt alle puolet siitä.

– Ei lukio tällaista menoa kauan kestä, rehtori Hannu Paukku sanoo.

Punkalaidun ei ole ongelmineen yksin. Punkalaiduntakin vähemmän hakijoita saivat kahdella hakijallaan Utsjoen saamelaislukio, kolmella Valtimon lukio ja neljällä Rautavaaran lukio. Pirkanmaalla Punkalaitumen lailla kuuteen oppilaaseen joutui tyytymään Sastamalan Mouhijärven lukio, saman kaupungin Äetsän Sarkia-lukioon pyrki kahdeksan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koko maassa alle kymmenellä ykkösluokkalaisella aloittaa lukuvuotensa 17 lukiota, niistä pirkanmaalaiskolmikon ohella vain Lapinjärven Porlammin ja Taavetin lukiot sijaitsevat Kokkola–Joensuu -linjan eteläpuolella.

Työnsaanti vetää ammatilliseen oppiin

Rehtori Paukun mukaan syy vähäiseen hakijamäärään on ammatillisen opetuksen vetovoima. Erikoislukioihin Punkalaitumelta matkustaa vain kolme oppilasta. Opetushallituksessakin on havaittu ammatillisen koulutuksen vetoavan yhä useampaan, mutta muualla Suomessa se ei juurikaan ole ollut pois lukiokoulutukselta.

– Viimeisten viiden vuoden ajan yhdeksäsluokkalaisista noin puolet on hakeutunut lukioon, puolet ammatilliseen koulutukseen. Ammatillisen puolen kasvu johtuu hieman vanhempien hakijoiden määrän kasvusta, Opetushallituksen asiakaspalvelupäällikkö Annika Grönholm sanoo.

Grönholm ei ole havainnut oppilaspulan johtavan lukioiden lakkauttamiseen. Paukku muistaa heti pohjoisen lukion, joka suljettiin kahden viimeisen opiskelijan kirjoitettua ylioppilaaksi. Punkalaitumella ei lukion lakkauttamisesta ole puhuttu kuin kauhukuvana, mutta kurssien järjestely vähäisellä opiskelijamäärällä on hankalaa. Tiukkaa on jatkossakin, sillä ammatillinen koulutus houkuttelee työttömyysuutisien velloessa.

Elli Saarela ja turkulainen Johanna Tähti arvelevat, että ammattikoulutuksen kautta on paremmat mahdollisuudet päästä töihin.

– Ei vain nopeammin vaan ylipäätään töihin. Lukio ja sitä seuraavat jatko-opinnot tuntuvat hirvittävän pitkältä ajalta, ei sitä jaksaisi, kahdeksannelle luokalle siirtyvät tytöt kertovat.

Julkaistu Turun Sanomissa 21.7.2012