Kuntavaalit

Marraskuu 2009: Punkalaidun pitää eurot tasapainossa

Punkalaitumella ovat velat vähissä ja talous tasapainossa.

Muuttotappioista kuntaa johtava Antero Alenius uskaltaa katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti, joskin taloustaantumasta johtuvin pienin varauksin.

– Tiukalla käyttötaloudella ilman veronkorotuksia. Talous ylijäämäisenä ja velka alle 700 euroa asukasta kohti, hän tiivistää tulevan kolmen vuoden tavoitteen.

– Epävarmuustekijöitä toki on, mutta kohtuuttomuuksia tämän toteutuminen ei edellytä, hän jatkaa ja torjuu huhut lomautusten suunnittelusta paikkansa pitämättömäksi.

Pienessä kunnassa ei pelata isoilla panoksilla, mutta pieniä käytetään taiten.

Aleniuksen laatima budjettiesitys lupaa ensi vuonnakin kesätöitä kaikille alle 20-vuotiaille kunta-alan työehtosopimuksen mukaisella palkalla, 200 euron kirjarahan omassa kunnassa lukion aloittaville sekä 300 euron vauvarahan uuden punkalaitumelaisen maailmaan saattavalle.

Budjettiesityksen ainoa pahempi palvelujen heikennys on Kanteenmaan koulun lakkauttaminen. Koulu on saanut toimia harkinnanvaraisen valtionavun turvin, koska oppilaita on Punkalaitumen lisäksi Huittisista ja Loimaalta. 21 oppilaasta noin puolet on naapurikunnista. Ensi vuonna harkinnanvarainen valtionapu loppuu ja oppilasmääräennuste on muutenkin huono. Oppilaskohtaiset menot nousisivat liian suuriksi, kun Aleniuksen mukaan niitä on päin vastoin syytä saada pienenemään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Oppilaskohtaiset menot nousevat jo nyt 8 000 euroon, kun opetusministeriön hyväksymä yksikköhinta on 7 000 euroa.

Opetusmenoihin kunnanjohtaja ei halua koskea, mutta muusta toiminnasta, esimerkiksi ruokahuollon ja siivouksen järjestelyistä hän odottaa löytyvän säästökohteita.

Budjettiesityksen vuosikate nousee liki 600 000 euroon, mikä juuri ja juuri kattaa poistot ja jättää talousarvion vajaat 20 000 euroa ylijäämäiseksi.

Velkaa on noin 550 euroa asukasta kohti, mikä on vain kolmannes samankokoisten kuntien keskiarvosta.

– Meillä on loppujen lopuksi aika hyvä tilanne moneen muuhun kuntaan verrattuna, Alenius miettii.

Julkaistu Turun Sanomissa 26.11.2009