Kuntavaalit

Toukokuu 2012: Pelastustoimen vastuualueet muuttuvat

Pelastustoiminnan johtamisjärjestelmä muuttuu toukokuun alussa Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä Forssan alueella. Varsinais-Suomen alueella on välittömässä johtamisvalmiudessa päivystävä päällikkö ja jatkuvassa valmiudessa tukenaan viisi päivystävää palomestaria.

Paloautojen hälyttäminen perustuu onnettomuuskohteen paikannukseen hätäkeskuksessa. Paikannuksen ja riskiarvion tekemisen jälkeen hätäkeskus hälyttää lähimmät paloautot paikalle.

– Johtamisjärjestelmä toimii siten, että onnettomuuskohdetta lähinnä oleva päivystävä palomestari lähtee johtamaan pelastustehtävää. Esimerkiksi Pöytyälle palomestari voi tulla esimerkiksi Liedosta, jos hän on onnettomuuskohdetta lähimpänä, Varsinais-Suomen aluepalopäällikkö Kari Alanko kertoo.

Loimaa ja Forssa yhteistyöalueeksi

Palomestari vastaa muun muassa pelastustöiden johtamisesta, operatiivisen valmiuden ylläpitämisestä alueellaan ja siitä, että pelastusajoneuvot lähtevät oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Sammutusyksiköt palopaikalle lähtevät jatkossakin lähimmältä päivystävältä paloasemalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Loimaan ja Forssan alueelle on perustettu ylimaakunnallinen yhteispäivystysalue pelastustehtävien johtamiseen. Paloautoja alueella on hälytetty yli maakuntarajan jo vuosia.

Käytännössä Forssan tai Loimaan alueella päivystävä palomestari vuorottelee toimipisteiden välillä työvuorosuunnittelun avulla.

Palomestareille alempaa palkkaa

Uusi järjestelmä vähentää palomestareiden tarvetta. Vanhassa järjestelmässä palomestarit olivat päivystysvuorossa vapaavuoroillaan keskimäärin kahdesta kolmeen vuorokautta viikossa. Jatkossa päivystysvuoroja tulee saman verran kuukaudessa. Yksittäisen palomestarin kokonaisansiot voivat Turun Sanomien saamien tietojen mukaan pudota joillakin asemilla jopa 500 eurolla kuukaudessa.

– Kokonaiskustannusten osalta toiminnassa ei ole tavoiteltu säästöjä, kustannukset ovat pääosin samalla tasolla kuin aikaisemmassakin mallissa. Toki jollakin henkilöllä saattaa ansiotasoon tulla muutoksia, koska päivystysringeissä olevien henkilöiden määrä kasvaa, Alanko sanoo.

Forssan päivystävä palomestari Olli Heikkilä ei summia kommentoi, mutta toteaa, että vastaavasti vapaa-aika lisääntyy.

– Kun päivystys tapahtuu asemalla eikä kotona, lähtövalmius on välitön. Muu ei oikeastaan muutu, tulipalot ovat samanlaisia joka paikassa.

Julkaistu Turun Sanomissa 1.5.2012