Kuntavaalit

Marraskuu 2011: Kunnat tyytymättömiä pelastustoimen hintaan Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä pelastustoimen alueellistaminen on pienten kuntien näkemyksen mukaan johtanut pelastustoimessa merkittävään kustannusten nousuun. Aiemmin kuntien alaisuudessa toimineet pelastuslaitokset alueellistettiin sisäasiainministeriön määräyksestä 2004.

Humppilassa alueellistaminen on nostanut pelastustoimen kustannuksia peräti 40 prosenttia. Humppilan kunnanjohtaja Esko Tonteri toteaa, että ennen alueellistamista kunnassa oli puolipäiväinen palopäällikkö ja vapaa-palokunta.

– Nyt kunnassa on enää vapaapalokunta ja kovat kustannukset, Tonteri sanoo.

Toiset hyötyvät, jotkut maksavat

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Esa Pulkkinen toteaa, että kahdesti alueellistamisen jälkeen toteutetut valtakunnalliset selvitykset osoittavat selkeästi, että koko Suomen tasolla kustannukset eivät ole nousseet.

– Tehtävien vaatimustaso, määrä ja haasteellisuus ovat kasvaneet, mutta normaalin kustannustason nousun lisäksi kustannukset ovat pysyneet samana, Pulkkinen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ypäjällä kustannusten nousuksi arvioidaan 20 prosenttia.

– Koko ajan palvelut menevät myös loitommas ja etäämmälle, Ypäjän kunnanjohtaja Vesa Ketola sanoo.

Pulkkinen myöntää, että yksittäisten kuntien kustannukset ovat saattaneet nousta.

– Kun kunnissa on päätetty maksuosuuksista, joidenkin kustannukset ovat voineet laskeakin.

Hyvä sijainti tulee kalliiksi

Esko Tonteri näkee, että Humppilaa rankaistaan hyvästä sijainnista.

Kuntaa halkoo kaksi valtatietä ja rautatie, joten kunnan riskiluokitus on korkea.

– Valtakunnassa päätettiin, että keskuspaikkakuntien pelastuskustannuksia siirretään pienempiin kuntiin, ja näin siinä sitten kävi.

Tonteri kertoo, että asukaslukuun suhteutettuna Humppilan maksuosuus Kanta-Hämeen pelastustoimen kustannuksista on maakunnan korkein.

Kanta-Hämeen pelastuslautakunta hyväksyi syksyllä pelastuslaitoksen valmisteleman uusitun yhteistoimintasopimusluonnoksen ja esittää sopijakunnille sopimuksen hyväksymistä. Uusi sopimus on tarkoitus saattaa voimaan ensi vuoden alusta.

Julkaistu Turun Sanomissa 12.11.2011