Kuntavaalit

Syyskuu 2010: Maatilamatkailusta entistä suositumpaa

Suomen maatilamatkailuyrittäjien jäsenyrityksille tehty kysely osoittaa, että kotimaisten kesämatkailijoiden määrä kasvoi 37 prosenttia edelliskesästä. Myös yritysasiakkaiden määrä on lähtenyt taantuman jälkeen uudelleen kasvuun, kertovat Webropolin viime viikolla toteuttamaan kyselyyn vastanneet.

– Meillä yritysasiakkaiden määrä on noussut noin 15 prosentilla ja perhematkailijoiden noin 30 prosentilla, ypäjäläinen matkailuyrittäjä Hannu Paija kertoo.

Paijan maatilamatkailua pyörittävä yrittäjäpariskunta joutui kesähelteillä omituiseen tilanteeseen. Arkisinkin oli niin täyttä, että soittajille jouduttiin myymään ei-oota.

– Yrityksille tämä on hyvä koulutuspaikka, koska ihmiset eivät pääse karkuun niinkuin esimerkiksi laivalla, Päivi Paija nauraa.

Kaarinan Piikkiönlahden rannalla sijaitsevalla Kavalton tilalla edelleen eläkkeelle jäämisestä huolimatta touhuava Heli Kavalto kertoo, että isot firmat eivät ole Turun seudulla vielä innostuneet asiakkaiden tai henkilökuntansa palkitsemisesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Yksityisasiakkaat olisivat viipyneet pidempäänkin, kun ilma oli hyvä. Jouduimme sanomaan, että valitettavasti seuraavat ovat jo tulossa, Kavalto pahoittelee.

Turisteja tulee uusista maista

Venäjältä ja Saksasta saapuu edelleen eniten matkailijoita Suomen maatiloille. Yrittäjiä ilahduttaa se, että matkailijoita saapuu aiempaa useammista maista.

– Tutkimustuloksista näkyy, että muun muassa Japanista, Ranskasta ja Sveitsistä saapuu aiempaa enemmän matkailijoita,Suomen maatilamatkailuyrittäjien yhteyshenkilö, MTK:n asiantuntija Kimmo Aalto sanoo.

Viime kesän suosiota selittää osittain sää. Kaupunkilaiset lähtivät hellettä karkuun maalle, ja kuivan maan paikatkin kelpasivat mainiosti.

– Vain juhannusviikolla oli rauhallisempaa, kun ihmiset kaipasivat rannalle, Päivi Paija muistelee.

Varauksia tehtiin aiempaa lyhyemmällä varoitusajalla. Internetin merkitys markkinoinnissa kasvaa jatkuvasti. Samalla lyhenee ihmisten pinna: myöhään illalla tehtyyn tiedusteluun odotetaan vastausta viimeistään aamuun mennessä.

Halpalennot tuovat uusia matkailijoita

Lentokenttien ulottuvissa sijaitsevat maatilamatkailukohteet hyötyvät halpalentoyhtiöiden yhteyksistä.

Kievari Rantapirttiä Keski-Suomessa Koskenpäällä, Salosveden rannalla pyörittävä Timo Niinimäki kertoo, ettei 140 kilometrin matka kentälle ole ongelma.

– Halpalentoja käyttävät vuokraavat auton ja tulevat meille teltan kanssa. He säästävät vain matkoissa ja majoituksessa. Illallisen kanssa he ottavat viinit eivätkä kysele hintoja.

Mäkelän lomatuvat - yrityksestä vastaava Mikko Lindell kertoo jo käyntikortissaan, että Ruovedelle on vain tunnin matka Tampereen lentokentältä. Saksalaiset ovat aina olleet yrityksen suurin asiakasryhmä.

Julkaistu Turun Sanomissa 7.9.2010