Kuntavaalit

Huhtikuu 2010: Ensimmäinen vuosi tuotti muhkean voiton

Sastamala näyttää, ettei kuntaliitoksen jälkeisen ensimmäisen vuoden tarvitse mennä taloudellisesti takalistolleen. Mouhijärvestä, Vammalasta ja Äetsästä vuoden 2009 alusta synnytetyn Sastamalan kaupungin ensimmäinen tilinpäätös näyttää 6,6 miljoonan euron ylijäämää.

Vastuulliset, kaupunginjohtaja Paavo Salli ja suunnittelujohtaja Elina Alajoki etunenässä, ovat huojentuneita.

– Olemme tehneet onnistuneita ratkaisuja taloudenpidossamme, lausunnoissaan aina varovainen Salli myöntyy sanomaan.

– Uskoin, että vuodesta tulee ylijäämäinen, mutta tällaista en osannut odottaa, Alajoki sanoo.

Paavo Salli kertoo, että jo loppuvuodesta näkyi myönteisiä merkkejä. Kaupunki oli varautunut liki kymmenen miljoonan lainanottoon, mutta lainatarve jäi lopulta alle kuuden miljoonan.

Sallin mukaan sastamalalaiset sairastivat viime vuonna totuttua vähemmän, minkä ansiosta sekä sairaanhoitopiirin että Sastamalan perusturvayhtymän maksut jäivät budjetoituja pienemmiksi, toisaalta verotuksen oikaisutilitys tuotti miljoonan verran enemmän kuin oli odotettu.

– Olennaista talouden hallinnassa on ollut vastuullisuus tilauksissa, hankintapäätöksissä ja muussa taloudenhoidossa. Suoraan tästä seurasi miljoonan euron säästö, kaupunginjohtaja kiittää.

Pitkäaikaiseen riemuun Sastamalassa ei ratketa. Suurin huoli Sallilla ja kumppaneilla on vuodesta 2012, jolloin yhdistymisavustuksia ei enää tule talouden tueksi.

– Verotulotasausta tulee tänä vuonna 10,7 miljoonaa euroa, mutta on syytä epäillä sen alenevan seuraavina vuosina.

Julkaistu Turun Sanomissa 14.4.2010