Kuntavaalit

Joulukuu 2010: Pyhäjärviseudun sote-kuviot mutkistuvat

Eteläisen Satakunnan sote-kartan piirustaminen käy entistä mutkikkaammaksi. Pyhäjärviseudulta johdettuun peliin ovat nyt päässeet mukaan myös Rauma sekä Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä, jonka jäsenkunnat ovat Harjavalta, Kokemäki ja Nakkila, vuoden 2011 alusta myös Eurajoki.

Eura, joka oli kannattanut sotealueen muodostamista Köyliön ja Säkylän kanssa ja suhtautunut neuvottelulähteiden mukaan suopeasti Huittistenkin mukaantuloon, pyöräytti maanantai-iltana täyskäännöksen. Euran kunnanhallitus päätti yksimielisesti esittää Rauman kaupungille ja Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymälle neuvotteluja sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alueen perustamisesta.

Ainoat asiat, jotka näyttävät varmoilta, ovat perinteisen Pyhäjärviseudun hajoaminen sekä se, etteivät Eura ja Huittinen sovi samaan yhteistoiminta-alueeseen. Euran kunnanhallitus totesikin, ettei Euran, Köyliön ja Säkylän kesken ole enää tarpeen käydä soteneuvotteluja. Huittista kokouksessa ei mainittu edes nimeltä.

Kannanotollaan Euran kunnanhallitus jyräsi kunnanvaltuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Timo Kallin (kesk), joka vain kaksi viikkoa sitten paikallislehti Alasatakunnassa vetosi voimakkaasti Pyhäjärviseudun yhtenäisyyden puolesta ja liputti myös Huittisten mukaantulolle. Jos Eura ei hyväksy Huittista, Kalli näki seurauksena Euran liittymisen tulevaisuudessa Raumaan. Siinä vaihtoehdossa Kalli ei omien sanojensa mukaan halua olla mukana.

Aikaisemmin jo Säkylä on sanoutunut irti alkuperäisestä Pyhäjärviseudun sote-suunnitelmasta, jossa mukana olisivat kuntaliitostakin valmistelleet Eura, Köyliö ja Säkylä.

Julkaistu Turun Sanomissa 1.12.2010