Kuntavaalit

Maaliskuu 2010: Akselin palvelut pyörivät vasta papereina virkamiesten pöydillä

Maskulaiset, nousiaislaiset ja mynämäkeläiset saavat terveyspalvelunsa ja sosiaalipalvelunsa jatkossa peruspalveluyhtymä Akselilta. Kuntien valtuustot päättivät asiasta maanantaina.

Muutos on hallinnollisesti suuri, mutta kuntalaisten todellisuudessa pieni, kuntien päättäjät tuntuvat uskovan. Ratkaisu täyttää lain vaatimuksen yhteistoiminta-alueen koosta. Muut hyödyt ovat vaikeampia ennustaa.

Jari Runola (kok), Maskun kunnanhallituksen puheenjohtaja, myöntää, että paperilla tavoitteet ovat edelleen ympäripyöreitä.

– Järkeistämiseen tietenkin pyritään, vaikkei ehkä ihan heti päästä. Perusteelliset selvitykset tehdään, Runola sanoo.

Nousiaisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja Alpo Penttilä (kok) luottaa virkamiesten pystyvän junailemaan muutoksen kunnialla läpi. Peruskuntien tahtoa toteuttaa valmisteluvaiheessa ohjausryhmä, jonka valtuustot valitsivat maanantaina.

Uuden kuntayhtymän hallintomallista ja Maskun kansanterveystyön ja Moision vanhainkotikuntayhtymien purkamisesta on sovittu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sen sijaan yksityiskohdat palvelujen järjestämisestä ovat edelleen puolen tusinan työryhmän mietittävinä. Aikataulu on vaiheittainen: ensi vuoden alusta Akselin pitäisi pyörittää perusterveydenhuoltoa ja vanhustenhuoltoa. Muut sosiaalipalvelut siirtyisivät kunnista yhtymälle vuoden 2013 alusta.

Muutos on melkoinen. Esimerkiksi Mynämäen nettobudjetista yli puolet siirtyy kuntayhtymään. Maskussa prosentti jää 17:ään, kun terveyspalvelut jo ovat kansanterveystyön kuntayhtymän hoidossa.

Sama palvelu
kaikille?

Kuntaliitoksen tyrskyt jo läpikäynyt Mynämäen valtuuston puheenjohtaja Pekka Myllymäki (kesk) korostaa muutoksen olevan varautumista väistämättömään. Suuri yksikkö on työvoimapulan tilanteessa houkuttelevampi kuin pieni.

Lisäksi Myllymäki toivoo muutoksen altistavan uusille ideoille.

– Ja nehän terveydenhuollossa aiheuttavat usein tilanteen, jossa palveluja lopulta tarvitaankin vähemmän, sanoo Myllymäki ja viittaa esimerkkinä terveyskioskiin, johon ollaan menossa tutustumaan.

Myös Juha Vanhanen (kok), Mynämäen kunnanhallituksen puheenjohtaja, toivoo isomman yksikön olevan ase lääkäripulaa vastaan.

Uudessa yhtymässä asiakkaat voivat hakea palvelunsa mistä tahansa kuntayhtymän toimipisteestä. Palvelut määritellään valtuustokausittain palvelutasosuunnitelmassa ja kuntien kanssa tehtävissä vuosisopimuksissa. Käytännössä palvelut ovat samat kaikissa kunnissa. Sellainen on ainakin Paras-lainsäädännön henki.

Löytyykö
säästöä

Uuteen kuntayhtymään siirtyy noin 400 työntekijää. Budjetin arvioidaan olevan noin 40 miljoonaa euroa, suunnilleen sama kuin Mynämäen budjetti nyt.

Päällimmäisiä Akseli-perusteluja on taloudellisuus. Sitä korostaa muun maussa Maskun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Outi Rautalin (kesk).

– Mutta niin että palvelut säilyvät, hän painottaa.

Myös Nousiaisten kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Heikkilä (kesk) uskoo ”saman talon” tuovan lisää tehokkuutta ja leveämmät hartiat selvitä tulevista haasteista. Toiminnan tehostamiseen voisi löytyy apua esimerkiksi Akselin sisäisestä sijaisuuspankista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nopeiden säästöjen kertymistä hillitsee muun muassa henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuoja. Säästöjä toivotaan kuitenkin muun muassa hallinnon toimielinten ja sen myötä kokouspalkkioiden vähenemisestä, taloushallinnon hankkimisesta ostopalveluna ja yhteen atk- ja puhelinjärjestelmään siirtymisestä.

Palkkakulujakin voidaan periaatteessa leikata, sillä vuoteen 2017 mennessä jää eläkkeelle viitisentoista prosenttia nykyisistä työntekijöistä, vuoteen 2025 mennessä joka neljäs.

Kuntayhtymälle haetaan avoimella haulla johtaja kevään aikana. Vastuualueiden johtajat nimetään syksyllä, muu henkilökunta nimetään kesälomiin mennessä.

Julkaistu Turun Sanomissa 9.3.2010