Kuntavaalit

Heinäkuu: Roimat tappiot herättivät hikisiin säästötalkoisiin

Eura, Köyliö ja Säkylä päättivät alkuvuodesta, etteivät panekaan pöytähopeitaan yhteiseen laatikkoon. Mahdolliset epäonnistumisen tunteet peitettiin sisuuntumiseen. Annettiin ymmärtää, että yksin kyllä pärjätään.

Täysin omaseuraisiksi kunnat eivät sentään ryhtyneet. Tästä todistaa tuore päätös yhteisen sotealueen valmistelusta ja Huittisten mukaan ottamisesta yhteistyöhön.

Tammikuussakin kaikkien tiedossa oli, että rahaa on mennyt enemmän kuin tullut. Kevättalvella valmistuneet tilinpäätökset toivat virallisen vahvistuksen.

Kunnat takoivat viime vuoden tuloksiinsa kirvelevät tappiot. Vähimmällä selvisi Eura, jonka alijäämäksi kirjattiin 0,6 miljoonaa euroa. Köyliön alijäämä oli 0,8 miljoonaa ja Säkylän 1,2 miljoonaa euroa.

Tälle vuodelle jokainen nosti tuloveroprosenttiaan puolella prosenttiyksiköllä. Euran tuloveroprosentti on 19,50, Köyliön ja Säkylän kummankin tasan 20. Veronkorotuksista huolimatta näkyi, että rahaa menee edelleenkin enemmän kuin tulee eikä sillä tiellä ole hyvä vastassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikissa kolmessa ryhdyttiinkin laatimaan talouden tasapainottamisohjelmaa, jolla tuloja ja menoja sovitellaan tasapainoon. Taloustalkoissa joudutaan miettimään kunnallisten palvelujen supistamisiakin ja havaitsemaan, että se mikä olisi järkevintä, ei aina ole poliittisesti mahdollista.

Miljoonien säästöt otettu tavoitteeksi

Eura otti tavoitteekseen kahden miljoonan euron säästöt. Sen lisäksi käyttömenojen kasvu aiotaan hillitä kahden prosentin vuosivauhdiksi lähimmän viiden vuoden ajaksi. Viime vuonna käyttömenot lisääntyivät yli kuudella prosentilla.

Paperilla Euran tavoite on jo saavutettu. Talousjohtaja Kari Rupposen mukaan kahden miljoonan säästö on saavutettavissa.

Entä menokasvun kiristäminen kahteen prosenttiin?

– Siinäpä se. Ellei tätä peruskuviota saada pitämään, kaikki lahoaa käsiin.

Eura aikoo selvitä ensi vuoden veroja korottamatta. Vuodeksi 2012 tuloveroprosentti noussee tasan 20:een. Euran ja Kiukaisten yhdistymisestä tulevien porkkanarahojen viimeinen erä maksetaan 2011, sen poisjäänti jättää kassaan aukon.

Köyliössä voitollinen tilinpäätös on tehty viimeksi 2003. Siellä vakauttamiseen katsotaan tarvittavan 720 000 euron säästöjen löytyminen. Säästökohteista merkittävin on Vuorenmaan koulun lakkauttaminen. Siitä valtuusto ei ensi yrittämällä pystynyt tekemään päätöstä.

– Paljon on vielä tekemättä, mutta pienin askelin koitetaan mennä eteenpäin, kunnanjohtaja Seppo Saarinen sanoo ja miettii, että varmasti veroihinkin jossain vaiheessa on kajottava, vaikka prosentti jo aika korkea onkin.

Vuorenmaan koulun lakkauttaminen otetaan uudelleen esiin syksyn tullen. Sitä ennen selvitetään vanhustenhuollon ja ruokahuollon järjestelyt.

Säkylä määritteli käyttömenojen säästötavoitteeksi pyöreän miljoonan. Tämän täydennykseksi tasapainottajat lähtivät hakemaan puolen miljoonan euron tulonlisäyksiä omaisuutta myymällä sekä maksuja ja taksoja korottamalla.

– Tähän mennessä tehdyt päätökset eivät vielä riitä, mutta poliittisesti vaikeimmat on tehty, kunnanjohtaja Teijo Mäenpää sanoo tarkoittaen valtuuston päätöksiä kahden koulun lakkauttamisesta sekä ruokapalvelujen keskittämisestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mäenpää arvioi, että Säkylällä on koossa oikeat reseptit ja ratkaisut. Kuluvana vuonna talous ei vielä loksahda tasapainoon, koska säästöpäätökset osuvat täysipainoisesti vasta ensi vuoteen.

– Tasapainotus vaatii vielä valmistelua ja päätöksiä, mutta oikealla tiellä ollaan, toteaa kunnanjohtaja, joka odottaa paljon meneillään olevasta liiketonttien kaavoittamisesta ja tätä seuraavasta elinkeinoelämän piristymisestä. Myös houkuttelevaa asuntotonttimaata on kiikarissa.

Julkaistu Turun Sanomissa 1.7.2010