Kuntavaalit

Tammikuu 2010: Uuden Euran perustaminen haudattiin ilman ärräpäitä

Uuden Euran taru päättyi yksitoista ja puoli kuukautta ennen syntymistään.

Pikaisesti torstaina kokoon kutsutussa tiedotustilaisuudessa – jota joku jo ehti saattoväen kokoontumiseksi nimittää – Pyhäjärviseudun nokkamiehet ilmoittivat, että Eura, Köyliö ja Säkylä luopuvat uuden kunnan perustamisesta ja peruuttavat valtioneuvostolle tekemänsä esityksen kuntajaon muuttamisesta. Samalla yhdistymissopimus muine siihen liittyvine suunnitelmineen todetaan rauenneeksi.

Vaikka virallinen päätösprosessi kiertyykin vielä kunnanhallitusten ja -valtuustojen kautta, on kuntaliitoshankkeen kaatuminen selvä juttu.

Tiedotustilaisuuden pääosissa olleet hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat myönsivät, että harmittaa. Häpeää kukaan ei tunnustanut tuntevansa, vaikka sitäkin vakavailmeiseltä rivistöltä tiedusteltiin.

– Kun kuntien talouslukuja on soviteltu yhteen, on huomattu ettei uuden kunnan perustamiseen ole edellytyksiä. Emme halua joutua heti saattohoitokuntien joukkoon, Euran kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) ilmoitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kallin mukaan kuntaliitosta valmisteleva ohjausryhmä oli yksimielinen ratkaisusta. Säkylän valtuuston puheenjohtaja Esko Eela (kesk) täydensi, että asia käsiteltiin ilman ainuttakaan ärräpäätä.

Paras-velvoitteet täytetään yhdessä

Kuntaliitosvalmistelussa syntyneet erimielisyydet kietoutuivat selvästi Euran ja Säkylän välille. Köyliön valtuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Suni (kesk) arvelikin, ettei uutta kuntaa pystytty rakentamaan riittävän aidosti. Hän ennakoi omassa kunnassaan olevan nyt vastassa kipeitä ratkaisuja.

– Tämä oli poliittinen realiteetti, mutta voittajia tässä ratkaisussa ei ole, Suni kommentoi tilannetta.

Vastaavia olivat Köyliön hallituksen puheenjohtajan Simo Pihalan (kesk) mietteet.

Sana luottamuspula on hallinnut Pyhäjärviseudun viime päivien puheita, mutta torstain tiedotustilaisuudessa olivat kokeneet poliitikot tämän jo unohtaneet.

Luottamuspulaa ei ole ja yhdessä suunnataan tulevaisuuteen seudun vetovoimaa ja kilpailukykyä kehittäen. Tämän vakuudeksi ilmoitettiin, että kunnat perustavat 1.1.2013 lukien yhteistoiminta-alueen Paras-hankkeen velvoitteiden täyttämiseksi.

Vastaava päätös yhteistoiminta-alueesta tehtiin edellisen kerran Pyhäjärviseudulla jo runsaat kaksi vuotta sitten, kun Kiukainenkin oli vielä itsenäinen.

Säkylän hallituksen puheenjohtaja Juha Nummela (sd) osoitti yhteistoiminta-aluepäätöksestä heti hyvän puolen.

– Nyt ei tarvitse keskustella siitä vilkuillako Loimaalle, Huittisiin tai Keski-Satakuntaan, Nummela sanoi.

Euran hallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd) kehui myös päätöstä.

– Uuden Euran perustaminen ei olisi hyödyttänyt alueen ihmisiä, mikä tavoitteena oli. Yhteistoiminta-alueen perustaminen on viisautta.

Helppoa elämää kunnilla ei ole luvassa, olivat poliitikot miten toiveikkaita tahansa. Eurassa henkilöstöllä on Kiukais-liitoksen peruna jäljellä pääosa viiden vuoden irtisanomissuojasta, Köyliön ja Säkylän työntekijöillä turvaa ei ole.

Julkaistu Turun Sanomissa 15.1.2010

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy