Kuntavaalit

Lokakuu 2009: Uuden Euran talous uhkaa mennä kuralle

Reilun vuoden päästä syntyvän uuden Euran talousennusteet eivät anna aihetta riemuun.

Euran kunnanhallitus on koonnut taloustilanteesta synkän yhteenvedon tiedoksi Köyliölle ja Säkylälle sekä kuntien yhdistymistä valmistelevalle ohjausryhmälle. Siinä muun muassa huomautetaan kuntajakolain säännöksestä. joka kieltää yhdistyvää kuntaa tekemästä päätöksiä, jotka aiheuttavat huomattavia vastuita uudelle kunnalle.

Eurassa ollaan huolissaan etenkin kuntien alijäämistä sekä isoista investointitavoitteista. Kunnanhallitus esittääkin, että kunnat tinkivät ensi vuoden talousarvionsa sellaisiksi, ettei kenenkään alijäämä nouse ensi vuodelta aikanaan tehtävässä tilinpäätöksessä yli 150 euron asukasta kohti. Ensi vuoden investoinneille se määrittelee rajaksi Eurassa 320 euroa/asukas, Köyliössä ja Säkylässä 520 euroa/asukas.

Paljon investointeja, olemattomat varat

Jantusen mukaan Euran kannanoton päätavoite on herättää päättäjät sopeuttamaan tuleva verotuksen taso ja investoinnit.

– Suunnitelmissa on hirmuiset investoinnit, mutta varat niihin ovat olemattomat, kun tilannetta katsoo terveen kuntatalouden näkövinkkelistä. Näilläkin evästyksillä talouden heikkeneminen jatkuu, Euran apulaiskunnanjohtaja Antti Jantunen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Euran tase oli vuoden 2008 tilinpäätöksessä viisi miljoonaa euroa ylijäämäinen; Köyliössä alijäämää oli 280 000 ja Säkylässä 1,7 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden tilinpäätöksessä Euran ylijäämäksi ennakoidaan 3,6 miljoonaa euroa. Köyliön alijäämän ennustetaan nousevan 1,15 miljoonaan ja Säkylän 3,3 miljoonaan euroon.

Jantunen laskee, että kunnanhallituksen määrittelemillä ylärajoillakin kuntien yhteenlasketut investoinnit nousisivat ensi vuonna noin kahdeksaan miljoonaan euroon.

Säkylän ja Köyliön terveydenhuollon kuntayhtymän on määrä aloittaa Säkylän terveyskeskuksen rakennushankkeen kolmosvaihe. Säkylä aikoo käynnistää pikaisesti myös koulukeskuksensa peruskorjauksen. Euran investointilistalla isoimmat rakennushankkeet ovat terveyskeskus-vanhainkodin, lukion sekä uima- ja urheiluhallin peruskorjaukset

Jantunen huomauttaa, ettei tukala tilanne johdu kuntien yhdistämishankkeesta. Yksinään kunnat olisivat vielä suuremmissa vaikeuksissa taloustaakkoineen ja investointitavoitteineen. Hän ennakoi taloustaantuman koettelevan kuntia pahimmillaan vuosina 2010 ja 2011.

Järjestelytoimikunta ottaa asiat hoitoonsa

Kun valtioneuvosto tekee lopullisen päätöksen Euran, Köyliön ja Säkylän kuntien lakkauttamisesta ja uuden Euran perustamisesta, kunnat asettavat järjestelytoimikunnan, jota voisi kuvata uuden Euran kunnanhallitukseksi.

Se huolehtii uuden kunnan hallinnon järjestämistä koskevista valmistelutehtävistä siihen saakka, kunnes kunnallisvaalit on ensi syksyllä toimitettu ja uudet luottamushenkilöt valittu.

Järjestelytoimikunta muun muassa valmistelee uuden Euran talousarvion 2011.

Se myös antaa lausuntonsa yhdistyvien kuntien ensi vuoden talousarvioista.

Valtioneuvoston odotetaan tekevän päätöksensä marraskuussa.

Julkaistu Turun Sanomissa 28.10.2009