Kuntavaalit

Huhtikuu 2009: Uuden kunnan perustajat ja vastustajat eivät lähene

– Huolestuttaa, etteivät asiat pysy asioina. Jokaisen olisi otettava sanomisistaan vastuu, sanoi Köyliön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Suni (kesk) pääteltäessä kuntalaistilaisuutta, jossa euralaiset, köyliöläiset ja säkyläläiset saivat kertoa mielipiteensä uuden Euran perustamisesta.

Sunin oli juuri väitetty pettäneen köyliöläiset. Hänen vieressään istuvaa Säkylän valtuuston puheenjohtajaa Esko Eelaa (kesk) oli puolestaan syytetty valehtelusta.

Euran kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) muistutti, että Euran, Köyliön ja Säkylän yhdistämistä valmistellaan kunnanvaltuustojen runsas vuosi sitten yksimielisesti antaman toimeksiannon perusteella.

Euran kunnanjohtaja Matti Lahtinen pyysi yleisöltä ehdotuksia miten uutta Euraa pitäisi rakentaa. Hänen mielestään kolme kuntaa muodostavat yhdessä yhtenäisen työssäkäyntialueen ja muutenkin yhtenäisen kokonaisuuden.

– Uusi kunta saa liki kymmenen miljoonaa euroa yhdistymisavustusta. Jos yhdistyminen lykkääntyy, menetetään kaksi miljoonaa vuodessa, hän mainitsi pohjustukseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maanantai-illan tilaisuuteen Euran koulukeskuksessa osallistui parisataa pyhäjärviseutulaista. Virallisten valtuustopäätösten nojalla toimivien ja Pro Köyliö Pro Säkylä -liikkeen edustajien välillä oli hyinen kuilu.

Puhetta riitti liki kolmeksi tunniksi. Aika harvassa yleisöpuheenvuorossa päästiin Lahtisen mainitsemaan uuden Euran rakentamiseen, vaikka Kalli neuvoikin katsomaan eteenpäin eikä peruutuspeiliin.

Yleensä vaadittiin rakentamatta jättämistä ja esitettiin vaateen tueksi kysymyksiä ja väitteitä. Kunnanjohtaja Lahtisen sanottiin saavan kuntien yhdistyttyä palkanlisää 56 senttiä jokaista uutta kuntalaista kohti.

Pro-liikkeen mukaan yhdistymishanke on tuotu eteen liian nopeasti ja sote-yhteistyön järjestämiseen olisi parempia, yhteistoiminta-alueeseen pohjautuvia vaihtoehtoja. Lisäksi uuden Euran ei nähdä tuovan säästöjä ja joka kotiin jaetun kuntalaistiedotteen talouslukuja on kaunisteltu.

Ilmoitettiin myös, että yhdistymishankkeen johdosta ihmisillä on hätä.

Uuden Euran perustamiseen liittyvä kuntalaiskuuleminen päättyy 14. huhtikuuta. Kuntalaispalautetta käsitellään kunnanvaltuustojen ja -hallitusten yhteisessä strategiaseminaarissa seuraavana maanantaina.

Uuden kunnan hallinnon ja palvelujen järjestämissuunnitelma on tarkoitus tuoda valtuustojen käsittelyyn 15. kesäkuuta. Tuolloin suunnitelma on määrä hyväksyä valtioneuvostolle esitettäväksi.

Julkaistu Turun Sanomissa 8.4.2009