Kuntavaalit

Marraskuu 2011: Lounais-Suomen tuloveron korottajat nostavat kerralla reilusti

Veronkorotuksiin päätyneet kunnat ovat lähteneet reippailla korotuksilla liikkeelle. Kun aiempina vuosina veroa on hilattu ylöspäin tyypillisimmillään neljännesprosentin verran, ensi vuonna lounaisen suomen 12:sta korottajasta vain kaksi tyytyy 0,25:een.

Rajuimmin korottavat Masku ja Eura, molemmat täyden prosentin verran.

Rajut korotukset eivät ole kaikkien mieleen. Maskussakin jouduttiin äänestämään puolikkaan ja täyden prosentin välillä, mutta korkeampi voitti.

Syy oli selvä: kunnanjohtajan laskelmat osoittivat ensi vuodelle 3,3 miljoonan koloa tilinpitoon.

– Jos se olisi haluttu kuroa kasaan, meidän olisi pitänyt nostaa veroprosenttia kahdella yksiköllä, mutta siihen emme lähteneet, kunnanjohtaja Rauli Lumio sanoo.

Maskulainen Tanja Nepponen ei korotuksia kavahda.

– Se on kuitenkin niin vähäinen summa. Kun on tultu tähän tilanteeseen, on veroja pakko nostaa, kotikuntansa palvelutasoon tyytyväinen Nepponen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paineita ei purettu

Varsinais-Suomen kunta-asiamiehen Raimo Korhosen mukaan suurten korotusten takana on pakko. Nokian vaikutus Salon talouteen on niin ratkaiseva, että 0,75:n prosenttiyksikön korotus on ymmärrettävä. Saman korotuksen valitsi Ypäjä, puolikkaan prosentin nosto riitti Naantalille, Raisiolle, Pöytyälle, Nousiaisille, Laitilalle ja Humppilalle. Perinteisen prosentin neljänneksen valitsivat Paimio ja Punkalaidun.

– Veronkorotusta on yritetty välttää mahdollisimman pitkälle, mutta lopulta se on pakko tehdä. Kun valtio siirtää kunnille tehtäviä, mutta ei anna rahaa, kuntien on pakko korottaa tuloveroa, Korhonen sanoo.

Valtiovarainministeriön finanssineuvos Rainer Alanen kulkee tulkinnoissaan vastavirtaan. Hänen mukaansa kuntatalouden tila on parin viime vuoden ja tälle vuodelle ennakoitujen tilinpäätöstietojen perusteella poikkeuksellisen hyvä. Kuntien valtiolle lähettämiin kuntatalouden kiristyssyytöksiin Alanen vastaa toteamalla, ettei hallitusohjelmassa pienennetä valtionosuuksia vaan leikataan kasvua sekä palautetaan yhteisöveron jako-osuus vuoden 2008 tasolle.

Porkkanarahaa enää ensi vuodelle

Taustalla voi nähdä myös suuren kuntaliitosvuoden jälkimaininkeja. Kun vuonna 2009 kuntaliitokset pienensivät lähes 80 000:n asukkaan verotusta Lounais-Suomessa, nyt otetaan takaisin.

Rauli Lumio on havainnut, että hajatiedot eri puolilta Suomea kertovat rajuista korotuksista. Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväinen yllättyykin kuullessaan Lounais-Suomen tilanteen.

– Olisin arvioinut, että nostajia olisi ollut enemmän. Kuntatalous on kiristymässä, mutta kuntavaalien vaikutus näkyy. Kaikkia paineita ei pureta, Kietäväinen arvioi.

Nepponen näkee tuloveron suuruuden asiantuntijoita avoimemmin.

Hän ei esimerkiksi usko, että kunnat voisivat kilpailla tuloverollaan. Hän muutti 19 vuotta sitten Maskuun, joka tunnettiin jo tuolloin alhaisena verottajana.

– Ei se minua tänne tuonut. Löysin miehen, Nepponen sanoo.

Julkaistu Turun Sanomissa 17.11.2011