Kuntavaalit

Joulukuu 2010: Veroparatiisina pysyttelevä Masku jatkaa jätti-investointejaan

Maskun kunta aikoo jatkaa ensi vuonna jätti-investointejaan. Vuonna 2011 kunnan kassaa syövät erityisesti kunnallistekniikan rakentaminen uusille asuinalueille. Myös Seikelän uuden päiväkodin rakentaminen ja perusturvakuntayhtymä Akseliin liittyminen lohkovat kunnan varoja.

Kasvavasta velkataakasta huolimatta kunta jatkaa urheasti vielä ensi vuoden ajan 17,5 tuloveroprosentilla.

– Kuntastrategiammekin mukaan Masku on tarkoitus pitää edullisena asua myös verotuksen osalta. Maskun vetovoimaisuus perustuu edullisuuteen ja hyvään liikenteelliseen sijaintiin, toteaa kunnanjohtaja Rauli Lumio.

– Myös investoinnit tähtäävät siihen, että Masku olisi hyvä paikka elää jatkossa.

Koska hyvää tulevaisuutta ei saa ilmaiseksi, kunta on varautunut nostamaan vuonna 2011 lainarahaa noin 3,4 miljoonaa euroa. Mikäli koko summa tarvitaan, ensi vuoden lopussa kunnan velkataakka on noin 2 800 euroa per asukas, kun valtakunnallinen keskitaso liikkuu noin 2 200 eurossa.

– Onhan tämä iso summa myös ympäristökuntiin verrattuna. Näillä esityksillä lainamäärä on tapissaan eikä meillä ole varaa enää kasvattaa sitä, Lumio linjaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuosi 2012 nostaa veroprosenttia

Maskun kunta kasvaa ja vahvistuu. Kaikkinensa vuosien 2009–2011 aikana kunta käyttää investointeihin rahaa ennätykselliset 22 miljoonaa euroa.

Kun kuntaliitoksen myötä valtiolta saadut yhdistymisavustukset loppuvat ensi vuonna, jättisatsauksien seuraukset kovistelevat tulevaisuudessa myös tavallisten maskulaisten kukkaroita.

– Vuonna 2012 veroprosenttia on todennäköisesti pakko korottaa, Lumio myöntää.

Se kuinka paljon, on tietenkin vielä vain arvauksien varassa. Positiivisten arvioiden mukaan korotus tulee olemaan 0,75 prosenttia ja pessimistisimmät veikkailevat kokonaisen prosentin korotusta.

– Täytyy nyt kuitenkin katsoa, millainen Akselin menokehitys tulee olemaan tulevaisuudessa, Lumio toppuuttelee.

– Joka tapauksessa tarkoitus on jatkossakin pitää hajurakoa valtakunnalliseen tuloveroprosentin keskiarvoon.

Hurjasta investointitahdistaan huolimatta Masku aikoo takoa edellisvuosien tapaan myös tulevana vuotena hienoista voittoa, mikä on näinä aikoina melko poikkeuksellista. Vuodelle 2011 Maskun kunnanhallituksen talousarvioesityksessä on laskettu vajaan 90 000 ylijäämä.

– Huomattava on, että tulevaisuudessa näkyvissä ei ole enää mitään suuria investointeja. Tämän jälkeen keskitymmekin lainan maksuun, toteaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Runola (kok).

Julkaistu Turun Sanomissa 2.12.2010