Kuntavaalit

Joulukuu 2008: Uusi Masku palkkaa 28 ja laittaa 9,4 miljoonaa investointeihin

Masku parantaa palveluja ja rakentaa merkittävästi ensi vuonna. Luvassa on 28 uutta osa- tai kokoaikaista vakanssia, pääasiassa päivähoitoon ja vanhustenhuoltoon. Investointeihin laitetaan noin 9,4 miljoonaa.

Vuoden 2009 merkittävimmät rakennusinvestoinnit ovat Luukan palvelukeskuksen laajennuksen aloittaminen, 2,2 miljoonaa, Hemmingin koulun laajennuksen aloittaminen 1,4 miljoonalla, Kirkonpiirin koulun remontin loppuunsaattaminen, 850 000 euroa, ja Seikelän päiväkodin rakentaminen, johon on varattu 800 000. Seikelän päiväkodille on luvassa uusi paikka aivan koulun vieressä, jos kaupunginvaltuusto hyväksyy ensi maanantaina tontinoston. Lisäksi siirtoviemärin rakentamiseen laitetaan rahaa, joten viemärilaitokseen investoidaan 1,6 miljoonaa.

Investoimalla Masku pyrkii lieventämään taantuman vaikutuksia paikallisesti, luonnehtii uuden Maskun kunnanjohtaja Rauli Lumio. Ne saa nyt halvemmalla kuin korkeasuhdanteen aikana.

– Välttämättömät ja kannattavat investoinnit osuvat kaikki tuleviin pariin kolmeen vuoteen, summaa tilannetta kamreeri Kalle Palmros.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vielä ensi vuonna Maskun veroprosentti, 16,5, kuuluu valtakunnan edullisimpiin. Jos taantuma iskee kuntiin todella, harkitaan Maskussakin ensi vuonna korotusta.

Kunnan vuosikate on 1,8 miljoonaa. Ylijäämää jää noin 160 000 euroa, ja Maskulla on vanhastaan takataskussa vielä puskuriksi 2 miljoonaa. Uutta lainaa joudutaan ottamaan kuitenkin investointeja varten reippaasti, 6,5 miljoonaa. Yhdistymisavustusta on luvassa ensi vuodelle vajaat 2 miljoonaa, tuleville vuosille jää vielä kolmisen miljoonaa.

Budjetin painopiste on vanhustenhuollossa ja päivähoidossa. Päivähoidon tarve kasvaa kovaa vauhtia jatkuvasti, kun kaikkien kolmen kantakunnan alueelle muuttaa lapsiperheitä. Vanhuspalveluissa lisätään omaa palveluntuotantoa. Ruokahuollossa pyritään tehokkuuteen muuttamalla osa keittiöistä jakelukeittiöiksi.

Maaliskuun puoleenväliin mennessä Masku joutuu tekemään päätöksen siitä, kuinka järjestää perusterveydenhuoltonsa niin, että valtion väestöpohjavaatimus täyttyy. Vaihtoehdot ovat yhteistoiminta-alue, jossa olisi Maskun kansanterveystyön kuntayhtymän kuntien lisäksi mahdollisesti Mynämäki, uusi kuntaliitos vuonna 2013 tai maantieteellisesti hajanainen terveyspiiri.

Julkaistu Turun Sanomissa 10.12.2008