Kuntavaalit

Marraskuu 2009: Jätevesi- ja laajakaistaongelmat kaivetaan kerralla kuntoon

Yläneenjoen varren asukkaiden kolmisen vuotta puuhaama jätevesiosuuskunta ratkaisee ainakin 140 talouden jätevesi- ja laajakaistaongelmat. Oripäästä hankkeeseen on alustavasti sitoutunut 75 taloutta, Pöytyän Yläneeltä 48, Säkylästä 20 ja Loimaalta neljä.

Jätevesiosuuskunnan puheenjohtaja Tapio Rintala arvioi, että painevesiviemäri ja samaan kuoppaan laskettava kuitukaapeli tulevat maksamaan taloutta kohden alle 9 000 euroa.

– Samaan hintaan saa kyllä kiinteistökohtaisen puhdistusjärjestelmän, mutta niiden toiminnassa on suurehkoja puutteita.

Rintala kritisoi kiinteistökohtaisia järjestelmiä myös siitä, että niiden toiminta vaatii näytteidenottoa ja tiivistä valvontaa.

Lisäksi osuuskunta näkee, että Yläneenjoen valuma-alueen tuntumaan rakennettava paineviemäriverkosto on merkittävästi parempi vaihtoehto kuin 140 kiinteistökohtaista puhdistamoa, joiden kautta osa ravinteista pääsisi edelleen jokeen ja sitä kautta Pyhäjärveen.

Liittyjät ovat pääosin yksittäisiä asunto- ja maatalouskiinteistöjä, mutta mukana on myös vapaa-ajanasuntoja, ravintola, hevostila ja kaksi palvaamoyritystä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuitutekniikan kulut kaivusta

Jätevesiasetuksen asettamien velvoitteiden lisäksi hanke sai vauhtia Telia-Soneran muutaman vuoden takaisesta uhkauksesta lopettaa syrjäseutujen laajakaistayhteydet.

– Näissä kylissä toimii 28 yritystä ja paljon maatalousyrittäjiä. Ilman laajakaistaa näitä yrityksiä ei pyöritetä.

Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäverkkoyksikön johtajan, viestintäneuvos Juhapekka Ristolan mukaan välittömin uhka Telia-Soneran puhelinlinjojen kerimisestä pois on väistynyt. Alunperin yli 53 000 suomalaisen puhelin- ja verkkoyhteyksiä uhannut aie koskee enää 3 500 taloutta. Niissä ei Ristolan mukaan ole pääosin tähänkään asti ollut verkkoyhteyttä.

– Kuitukaapelin asentaminen on ehdottomasti järkevää, kun kaivanto jätevesijärjestelmää varten kuitenkin tehdään. Kuitutekniikan asentamisen kuluista 90 prosenttia tulee kaivutöistä, ja tulevaisuudessa verkossa tarvitaan kuitukaapeliyhteyden mahdollistamia nopeuksia, Ristola toteaa.

Suurin osa niistä 3 500 taloudesta, joiden yhteydet Telia-Sonera edelleen aikoo katkaista, sijaitsee Ristolan mukaan Keski-ja Pohjois-Suomessa.

Kaikki jätevesiliittymän haluavat taloudet eivät ole kiinnostuneet kuitukaapeliyhteydestä, mutta valmius siihen tehdään heillekin.

Oripään kunnalta toivotaan takausta

Viemärin runkolinjaa aiotaan rakentaa noin 20 kilometrin pätkä. Linjapumppaamoja tulee Pöytyän alueelle 3–4 ja Oripään puolelle 2–3. Säkylän puolelle tulee pumppaamo ja jäteveden mittauskaivo. Kaikkiaan tarjouspyyntö lähetettiin 50 putkikilometristä.

– Älyttömän työläs projekti tämä on ollut, mutta hallitus on tehnyt talkoilla paljon töitä, Tapio Rintala kertoo ja antaa erityiskiitokset suunnitelmat tehneelle Juhani Ansoselle, joka on uhrannut satoja tunteja yhteisen hyvän eteen.

Alueen kunnista Pöytyä ja Oripää ovat myöntäneet noin 1,4 miljoonaa euroa maksavalle hankkeelle avustusta. Säkylä epäsi osuuskunnan hakemat avustukset, mutta antaa osuuskunnan käyttää siirtoviemäriään. Suurimman taloudellisen tuen, 220 000 euroa, osuuskunnalle myöntää Lounais-Suomen ympäristökeskus.

– Olemme hakeneet Oripään kunnalta takausta 300 000 euron alkuinvestointilainalle, ja toivomme kunnanhallituksen hyväksyvän asian maanantain kokouksessaan. Eniten liittyjiäkin on Oripäästä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rintala huomauttaa, että takaus olisi Oripään kunnalle riskitön, koska osuuskunnan takana on vain hankkeeseen täysin sitoutuneita henkilöitä.

Osuuskunta aikoo liittyä Pöytyän kunnan viemärilaitokseen.

Julkaistu Turun Sanomissa 8.11.2009