Paikalliset

Nousiaisten vatsatautiepidemian yhteys jäteveteen varmistui – näytteistä löytyi suolistotulehdusta aiheuttavaa sapovirusta

HUSLAB
Arkistokuvassa noroviruksia kuvattuna elektronimikroskoopilla ihmisen ulostenäytteestä.
Arkistokuvassa noroviruksia kuvattuna elektronimikroskoopilla ihmisen ulostenäytteestä.

Nousiaisten kunnan vesijohtoverkostosta otetuista vesinäytteistä on löytynyt suolistotulehdusta aiheuttavaa sapovirusta. Samaa virusta on löytynyt myös joistakin potilasnäytteistä, kertoo ympäristöterveydenhuollon johtaja Kaisa Nivola.

Hänen mukaansa analyysitulos vahvistaa konkreettisesti sen, että kuntalaisia piinaavalla vatsatautiepidemialla on yhteys jäteveteen, jota on epäilty päässeen talousvesiverkostoon putkirikon aikana.Sapovirusta esiintyy tyypillisesti yhdyskuntien jätevesissä.

– Se, että sapovirusta löytyi sekä vesinäytteistä että potilaista yhdistää asukkaiden oireilun juuri saastuneeseen vesijohtoveteen. Potilasnäytteissä on löytynyt myös norovirusta, mutta tapaukset ovat enemmän yksittäisiä, Nivola sanoo.

Kunta sai ensimmäiset virustutkimusten analyysitulokset vesinäytteistä torstaina. Muita vesinäytteiden tuloksia odotetaan valmistuvaksi perjantaina ja ensi viikolla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sapovirusta löytyi yhdestä näytteestä. Vesijohtoverkostosta otetuista näytteistä ei Nivolan mukaan löytynyt merkkejä noroviruksesta.

– Sen sijaan norovirusta löytyi maastosta maakuopasta, jossa päästökohta on. Toisaalta norovirusta esiintyy maaperässä muutenkin, Nivola sanoo.

Hänen mukaansa norovirusten tarkempaa tyypittämistä jatketaan, jotta selviäisi, onko maastosta löytynyt norovirus samaa virustyyppiä kuin potilasnäytteistä löytynyt.

Nivolan mukaan putkirikon aikana talousveteen todennäköisesti päässeessä jätevedessä voi olla virusten lisäksi muitakin taudinaiheuttajia, kuten bakteereja ja loisia eli parasiitteja. Niitä koskevien analyysien valmistuminen vesinäytteistä vie pitempään.

– Potilasnäytteistä ei ole toistaiseksi löydetty parasiitteja.

Sapovirukset ovat läheistä sukua noroviruksille ja niiden aiheuttamat oireet ovat samankaltaisia eli ripulia, pahoinvointia ja päänsärkyä. Virus voi tarttua suoraan ihmisestä toiseen tai ruoka-aineiden ja pintojen välityksellä. Tämän vuoksi hyvä hygienia, kuten käsien saippuapesu, on tärkeää tartuntojen ehkäisemiseksi.

Nivolan mukaan kunnan vesijohtoverkostossa pian aloitettava tehoklooraus tuhoaa myös sapovirukset, jos puhdistus onnistuu suunnitellusti.

– On tärkeää, että asukkaat ottavat tilanteen vakavasti ja noudattavat ohjeita, hän painottaa.

Desinfioinnin vaikutusaika on noin seitsemän tuntia, jonka jälkeen putkistot huuhdellaan vesilaitoksen ohjeiden mukaisesti. Näin ollen kuntalaiset eivät saa oma-aloitteisesti aloittaa huuhteluja, vaan jokaisen tulee toimia vesilaitoksen määräysten mukaan.

Tähän mennessä 370 Nousiaisten asukasta on ilmoittanut terveyskeskukseen sairastuneensa vatsatautiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vatsatautiepidemian yhdeksi syyksi epäilty putkirikko saatiin korjattua keskiviikkona.

Lue myös: Nousiaisten vedenjakelu VPK:n vastuulle

Pääseekö suihkuun? Kasvaako vesilasku? Viisi kysymystä Nousiaisten tehokloorauksesta