Kuntavaalit

Joulukuu 2010: Naantali karsii investointeja mutta jatkaa velkaantumista

Naantalin kaupunki yrittää hillitä velkaantumistaan karsimalla ja siirtämällä investointejaan. Pari vuotta sitten kaupungin vuotuiset investoinnit liikkuivat 20 miljoonassa eurossa, mikä on kaupunginjohtaja Timo Kvistin (kok) mukaan Naantalin kokoiselle kunnalle pitkään jatkuessaan kestämätön tilanne.

Kaupunginhallitus karsi hallintokuntien ensi vuoden investointilistaa 2,3 miljoonalla eurolla 12 miljoonaan euroon. Siitä huolimatta Naantali joutuu ensi vuonna ottamaan lisää velkaa noin neljä miljoonaa euroa.

Uusia vakansseja kaupunki perustaa kaikkiaan 31. Työpaikat eivät kuitenkaan lisäänny samassa suhteessa, sillä noin puolet vakansseista on väliaikaisten ja tuntityötä tekevien vakinaistamisia.

Naantalin velkaantumisen taustalla ovat samaan aikaan osuneet suuret investoinnit. Sataman hintavien laituritöiden lisäksi rahaa on kulunut väylätöihin ja vanhainkodin laajennukseen ja peruskorjaukseen.

Ensi vuoden budjettiin ei sisälly uusia palveluinvestointeja. Rahaa kuluu kuitenkin remontteihin ja korjauksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensi vuoden mittavimpia investointeja on terveyskeskuksen neuvolasiiven 1,7 miljoonan euron peruskorjaus, joka on jo aluillaan. Maijamäen koulun liikuntahallin lattian uusimiseen käytetään ensi vuonna 246 000 euroa.

Koulutuslautakunnan ehdottamaa Kalevanniemen koulun 3,6 miljoonan remonttia kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus lykkäsivät siten, että suurimmat työt tehdään vuosina 2012 ja 2013.

Paloasema kaupungin varoin

Naantali varautuu taloussuunnitelmassaan myös uuden paloaseman rakentamiseen. Kaikkiaan 4,5 miljoonan euron työt ajoittuvat vuosille 2012–2013. Kaupunki laskee saavansa asemaan investoidut varat täysimääräisesti takaisin vuokratuloina. Myös valtiolta on luvassa tukea rakentamiseen.

Kaupungin taloutta kiristää ensi vuoden jälkeen myös niin sanotun porkkanarahan loppuminen. Vielä ensi vuonna Naantali saa taannoisesta laajentumisesta johtuvaa yhdistymisavustusta valtiolta kaksi miljoonaa euroa.

Naantalin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markku Tuunan (kok) mukaan tiukasta taloustilanteesta huolimatta kaupunki aikoo selvitä tulevan suunnitelmakauden ilman veronkorotuksia. Kaupunki nosti täksi vuodeksi kunnallisveroprosenttinsa 16,50:stä 17,25:een.

Verotuloja menettely lisää tänä vuonna noin 2,4 miljoonaa euroa.

Talousarvio ilman äänestyksiä

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Urpo Alhon (sd) mielestä talousarvion käsittely sujui kaupunginhallituksessa sopuisasti. Yhtään äänestystä ei tarvittu.

– Se vähän närästää, että kaupungin omistaman vuokrataloyhtiön pitää nyt ruveta maksamaan pääomalle korkoa, Alho huomauttaa.

Myös kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Heini Jalkanen (kesk) piti budjettikäsittelyä sujuvana, vaikka investointeja jouduttiin karsimaan.

– Esimerkiksi Kultarannan koulu ja liikuntakeskus olisi ollut hyvä hanke, joka varmaan tulevaisuudessa tulee kovaan tarpeeseen.

Naantalin kaupungin työntekijämäärä on ollut viime vuosina kasvussa. Tänä vuonna perustettiin 35 uutta vakanssia ja ensi vuodelle on budjetoitu 31 vakanssia.

Suuri osa ensi vuoden työpaikoista on kuitenkin väliaikaisten ja tuntitöitä tehneiden vakinaistamisia.

Eniten uusia työntekijöitä tarvitaan remontoidussa vanhainkodissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Julkaistu Turun Sanomissa 10.12.2010