Kuntavaalit

Kesäkuu 2011: Mehiläinen vie lääkäreitä ja hoivaa Lietoon terveyskeskuksen pihapiiriin

Liedon kunta ja Mehiläinen ovat sijoittamassa palvelujaan samaan uudisrakennukseen aivan Liedon ydinkeskustaan, terveyskeskuksen kylkeen. Liedon pitkään suunniteltuun palvelukeskukseen keskitetään ikäihmisten kotona asumista tukevia palveluita. Mehiläinen perustaa Lietoon neljännen lääkärikeskuksensa Varsinais-Suomessa sekä 30-paikkaisen hoivakodin.

Molemmat ovat tiloissa vuokralaisina. Lokakuussa 2012 valmistuvan 9,5 miljoonan euron rakennushankkeen takana on Priima-Yhtiöt. Rahoitus tulee eläkevakuutusyhtiöiltä.

Palvelukeskuksessa tarjotaan kuntouttavaa päivätoimintaa, lyhytaikaista hoitoa ja ruokapalveluita. Liikuntatilaan tulee erityisliikuntaa ja kuntoutusta. Syksyllä aloittava ikäneuvola saa tilat ja kokonaan uutena palveluna starttaa kuntoutuskoti, joka toimii esimerkiksi välietappina vanhuksen palatessa sairaalasta kotiin. Kunnan käytössä on tilaa noin 1 300 neliötä.

Mehiläinen lähtee maalle

Liedon kunnanjohtaja Terhi Isotalo kiittelee yhteistyökuviota.

– Kunta ei yksin olisi voinut näin laajaa palvelukeskusta toteuttaa. Toimintaa suunnitellaan monitoimijamallilla. Mukana ovat kunnan eri sektorit, järjestöt ja seurakunta sekä tietenkin tilan toinen toimija Mehiläinen. Hanke toteuttaa periaatettamme, jonka mukaan kunnan tehtävä ei ole seinien omistaminen. Tavoitteena on myös lisätä asukkaiden valinnanvapautta ja mahdollistaa yksityinen palvelutarjonta, Isotalo sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kunta maksaa tiloista noin 290 000 euroa vuodessa, josta 240 000 euroa on pääomavuokrana. Vuokrasopimuksen pituus on 15 vuotta. Uutta väkeä palkataan vähintään puoli tusinaa.

– Tämä on Mehiläiselle ensimmäinen hanke, jossa saman katon alle tulee hoivaa ja lääkäripalveluja, sanoo liiketoimintajohtaja Teemu Annala Mehiläisestä.

Varsinais-Suomessa uusi lääkäriasema on myös ensimmäinen ”mailla” – kolme muuta toimivat Turussa, Raisiossa ja Salossa.

Lääkäriasemalle tulee yleis- ja erikoislääkärien vastaanottotiloja sekä laboratorio. Vastaanotto toimii myös arki-iltaisin ja mahdollisesti jopa lauantaisin. Hoivakodissa on osastot muistisairauksista kärsiville ja liikuntarajoitteisille.

– Meillä on täällä jo työterveyshuollon asiakasyrityksiä ja monet lietolaiset käyttävät Turun toimipistettämme. Lisäksi Liedossa asuu useita meillä työskenteleviä lääkäreitä, selittää liiketoimintajohtaja Annala Liedon valintaa.

Keskeinen peruste oli myös yhteishanke. Yksin yritys ei olisi Teemu Annalan mukaan lähtenyt uudella alueella aloittamaan.

Rakennustyöt alkavat heinäkuussa. Rakennuslupa on jo myönnetty.

– Rakennukseen tuleva liiketilakin on lähes kokonaan jo vuokrattu. Tarkoituksena on jatkaa noin 40 asunnon palveluasumishankkeella Hyvättyläntien toisella puolella ehkä parin vuoden päästä, sanoo rakentajan eli Turun Teollisuuden Rakentajat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Rastas.

Yhtiö on osa Priima-Yhtiöitä, joihin kuuluu myös hankkeen ideoinut ja koostanut Etacom.

ULLA MATTSSON

Julkaistu Turun Sanomissa 15.6.2011