Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit
– Moni saattaa nimen perusteella arvella, että paikka olisi vain upseereille. Tämä on kuitenkin kaikille avoin lounaspaikka, Turun Upseerikerhon keittiöpäällikkö Lauri Kartano toteaa.
Aikoinaan kun Turun Upseerikerhon toiminta on alkanut, tarkalleen ottaen vuonna 1967, paikka olikin tarkoitettu ainoastaan Turun Upseerikerho -yhdistyksen jäsenille. Vuosikymmeniä tila on ollut kuitenkin kaikille avoin pitopalvelutoimintaa ja juhlatiloja vuokraava paikka.
– Täällä oli peruskorjaus vajaa kymmenen vuotta sitten ja toimimme silloin toisissa tiloissa. Sitten kun paikka avattiin uudestaan tässä 2010, niin siitä lähtien täällä on tarjottu myös lounasta, Kartano kertoo.
Lounaspaikkaa pyörittää Turun Upseerikerho ry, ja se onkin yksi harvoista, ellei ainoista yhdistyksen pyörittämistä lounaspaikoista Turussa.
Lounasta Upseerikerholla on tarjolla arkisin jo puoli yhdestätoista puoli kahteen. Lounaspaikkoja on yhteensä noin sata, ja päivässä käy lounastajia Kartanon mukaan pari, kolmesataa.
Paikalla on paljon vakioasiakkaita.
– Yliopiston henkilökuntaa käy paljon, koska olemme tässä yliopiston lähellä. Opiskelijoita ei juurikaan, koska meillä ei ole erikseen opiskelijahintoja. Lähialueella rakennetaan paljon niin välillä tulee isompiakin työporukoita lounaalle. Lisäksi paljon käy esimerkiksi eläkeläisiä, Kartano kertoo.
"Yliopiston henkilökuntaa käy paljon, koska olemme tässä yliopiston lähellä."
Sadan normaalin lounaspaikan lisäksi tilassa on kolme kabinettia, jossa voi tarvittaessa lounastaa suuremmat porukat. Eri tiloja vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin.
– Meillä järjestetään niin muistotilaisuuksia kuin häitäkin ja kaikkea siltä väliltä. Lisäksi meiltä voi ostaa ruokaa ulosmyyntihinnoilla. Niitä ostetaan juhliin ja esimerkiksi opiskelijat ostavat tilaisuuksiinsa. Nyt olemme aloittamassa myös palvelua, jossa meiltä saa kotiin tai haluaamansa juhlatilaan tilattua paitsi ruuat, myös henkilökuntaa, Kartano kertoo.
Lounaalla Upseerikerholla panostetaan skandinaavisiin ruokiin. Joka päivä tarjolla on yksi keittolounasvaihtoehto sekä kaksi pääruokaa.
– Yleensä niin, että toinen pääruuista on lihaa tai kalaa ja toinen on kasvisruokaa. Joskus voi olla, että toinen ruoka on lihaa ja toinen kalaa, mutta silloin aina keitto on kasvisruokaa. Joka päivä meillä on aina kasvisruokaversio, Kartano kertoo.
Näiden lisäksi tarjolla on runsas salaattipöytä. Kartano kertoo, että ruuista erityisen suosittuja ovat usein perjantaisin tarjotut pihviruuat, lasagne sekä lohikeitto. Myös kalaruuat ovat suosiossa aina.
Haastattelupäivänäkin tarjolla oli kalaa; merilohta hummeri-jokirapugratiinilla. Kasvisruokana oli koskenlaskijan palsternakkapihvejä, ja molemmat ruuat olivat erittäin maukkaita.
Kolmen vuoden ajan Upseerikerholla on tarjottu myös lauantaibrunssia. Tuolloin tarjolla on runsas salaattipöytä tuoreine hedelmineen, piirakoita, patonkia, croisantteja, jugurtteja, myslejä ja makeisiakin.
– Ja lisäksi brunssilla on aina myös viittä eri lämmintä ruokaa, Kartano kertoo.
Välillä Upseerikerhon lounaalla on erityisiä teemapäiviä tai kokonaisia teemaviikkoja, kuten sadonkorjuuaikaan. Myös tällä viikolla, 29.1.–2.2. on parhaillaan meneillään teemaviikko, jossa maistellaan makuja eri maailmankolkista.
– Joka päivä on vuorossa eri maa. On Kreikkaa, Italiaa ja sitten esimerkiksi Etelä-Korea ja perulaista keittiötä, mikä onkin tällä hetkellä oikein nousussa oleva ruokatrendi, Kartano tietää.
Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.
Turun Upseerikerhon lounas
Kaivokatu 12, Turku.
Ma–Pe kello 10.30.–13.30.
Keittolounas 7 euroa, koko lounas 8,20 euroa, jälkiruoka 1,50 euroa.
Lauantaibrunssi kello 11–14. 12,50 euroa, lapset 6 euroa.