Paikalliset

Lue kooste TS:n maan parhaina palkituista uutisista

Entiset oppilaat kertovat: Rajua hyväksikäyttöä Luostarivuoren koulussa

TS/TIMO JAKONEN
Yli 30 Luostarivuoren koulun entistä oppilasta lähetti Turun Sanomien toimitukseen kertomuksensa oman kouluaikansa ahdistelukokemuksista.
Yli 30 Luostarivuoren koulun entistä oppilasta lähetti Turun Sanomien toimitukseen kertomuksensa oman kouluaikansa ahdistelukokemuksista.

Turun Sanomien uutisointi Puolalanmäen yläkoulun ja lukion ahdisteluepäilyistä (TS 21.12.2017) on nostanut esiin toisessa turkulaiskoulussa vuosia jatkuneen seksuaalisen ahdistelun ja hyväksikäytön.

Yli 30 Luostarivuoren koulun entistä oppilasta on lähettänyt toimitukseen kertomuksensa oman kouluaikansa ahdistelukokemuksista. Näissä toistuvat kertomukset siitä, kuinka koulun miesopettaja on kohdellut oppilaitaan epäasiallisesti ja ahdistellut sekä hyväksikäyttänyt tyttöoppilaitaan. Rajuimmissa tarinoissa kerrotaan suuseksistä ja yhdynnästä kyseisen opettajan kanssa.

Pääosa tapahtumista sijoittuu 1990-luvun taitteeseen ja alkuvuosille, jolloin mies on opettanut yläkoulussa.

Turun Sanomat haastatteli neljä koulun entistä oppilasta, jotka kertovat kokemastaan seksuaalisesta koskettelusta ja pakottamisesta seksuaalisiin tekoihin. Turun Sanomat ei paljasta haastateltavien nimiä heidän suojaamisekseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Entiset oppilaat kertovat opettajan seksuaalissävytteisistä puheista, nolaamisesta ja nöyryyttämisestä.

Opettajan kerrotaan käyttäneen alkoholia leirikouluissa ja ulkomaanmatkoilla. Hän on oppilaiden mukaan paitsi sallinut alkoholin juomisen matkoilla myös tarjonnut sitä alaikäisille oppilailleen. Joissakin kertomuksissa arvioidaan, että opettaja käytti nuorten päihtymystä hyväkseen lähestyessään heitä seksuaalisessa tarkoituksessa.

Nuorimmat opettajan lähentelylle altistuneet oppilaat kertovat olleensa alakouluikäisiä. Nämä tapahtumat ajoittuvat ajanjaksolle, jolloin opettaja on ollut muutaman vuoden sijaisena turkulaisessa alakoulussa.

Oppilaiden mukaan opettajan epäasiallinen käytös oli laajan joukon tiedossa, mutta oppilaat eivät joko uskaltaneet tai halunneet kertoa kokemuksistaan vanhemmille tai muille opettajille. Moni koki opettajan käyttäytyneen arvaamattomasti ja olleen avoimen aggressiivinen.

”Me lapset emme suurimmaksi osaksi uskaltaneet kertoa vanhemmillemme. Kun jotkut olivat kertoneet, vanhemmat olivat sanoneet, että kyse on vain huomionhakuisuudesta”, yksi oppilas kertoo.

Monien mukaan pitkään jatkunut tilanne vääristi käsitystä siitä, mikä oli normaalia.

”Kukaan ei kummeksunut opettajan ja oppilaiden läheisiä suhteita, mutta asiasta ei puhuttu ryhmän ulkopuolelle. Oli oleellisen tärkeää olla opettajan suosiossa. Täydellinen hallinta oppilaista mahdollisti ne teot, jotka kouluvuosina tapahtuivat”, toinen oppilas kuvailee.

Osa oppilaista myös muistaa olleensa ihastunut miesopettajaan.

”Toisaalta imartelevat kommentit myös hivelivät teinin itsetuntoa, mikä varmaan edesauttoi sitä, että harva ylipäätään sanoi hänelle vastaan tai otti asiaa puheeksi kenenkään aikuisen kanssa.”

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuosia jatkunut seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö tuli ilmi Pietariin suuntautuneen matkan jälkeen, kun osa oppilaista kertoi kokemuksistaan omille vanhemmilleen. Matkalla mukana olleet oppilaat olivat osa Turun kaupungin delegaatiota ja esiintyivät matkalla.

Alaikäisten alkoholinkäytöstä ja seksuaalisesta ahdistelusta kauhistunut äiti kertoo ottaneensa ensin yhteyttä Turun kaupungin suomenkielisen opetustoimen johtajaan Turkka Hietaseen.

– Hän ei kuitenkaan ottanut minua ja miestäni vastaan, vaikka olimme varanneet ajan. Tästä sisuuntuneena me kerroimme huolestamme kaupunginjohtaja Juhani Lepän sihteerille. Vasta sitten saimme yhteydenoton opetustoimen johtajalta, joka lupasi ryhtyä toimenpiteisiin, äiti kertoo.

Entisen oppilaan äidin mukaan koulu järjesti kriisikokouksen, mutta ei tiedottanut vanhempia jatkotoimenpiteistä mitenkään. Vanhemmat kuulivat opettajan irtisanoutumisesta lastensa kautta.

Turun Sanomien tietojen mukaan opetustoimen johtaja Turkka Hietanen ja Luostarivuoren koulun silloinen rehtori pakottivat tai painostivat miesopettajan eroamaan vuonna 1994, kun ahdistelu- ja hyväksikäyttösyytökset tulivat kaupungin tietoon.

Tämä käsitys tapahtumienkulusta on myös Turun kaupungin nykyisellä sivistystoimialan johtajalla Timo Jalosella, joka kuitenkin huomauttaa olevansa asiassa täysin toisen käden tiedon varassa. Ensi käden tietoa asiasta on ilmeisesti enää vain syytösten kohteena olevalla opettajalla, sillä Hietanen ja mainittu rehtori ovat molemmat jo edesmenneitä.

Skandaalinkäryinen tapaus hoidettiin siis samalla tavalla kuin jo uutisoitu Puolalanmäen tapaus kuusi vuotta myöhemmin: opettaja sai pitää maineensa, jos suostui lähtemään hiljaa. Koska opettaja irtisanoutui ”vapaaehtoisesti”, asia ei ikinä edennyt opetuslautakunnalle asti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Järjestely epäilemättä sopi Luostarivuoren koulun silloiselle rehtorille, joka entisten oppilaiden mukaan niin ikään esiintyi leireillä ja matkoilla oppilaiden seurassa usein humalassa.

Puolalanmäen yläkoulua ja lukiota koskeneen uutisoinnin jälkeen nämä Luostarivuoren koulun 1990-luvun tapahtumat ovat tulleet myös Turun nykyisen kaupunginjohdon tietoon.

Turku pahoittelee, että myöskään Luostarivuoren koulun tapauksessa asia ei aikanaan johtanut poliisitutkintaan, koska asianomistajat eivät olleet halunneet tehdä tutkintapyyntöä.

Kaupunginjohtaja Minna Arven mukaan opettajan virasta luopuminen ei tällaisissa tapauksissa riitä, eikä asiasta vaikeneminen ole ollut aikanaan oikea ratkaisu. Hän painottaa, että nykyään Turussa kaikki tietoon tulevat ahdisteluepäilyt otetaan vakavasti ja ne käsitellään asianmukaisesti.

– Minun on mahdoton hyväksyä tapaa, jolla ahdistelutapauksia on kouluissa aikanaan käsitelty. Pahoittelen asiaa sydämestäni ahdistelun kohteeksi joutuneille ja heidän läheisilleen, Arve sanoo.

Lue myös: Hyväksikäytöstä syytetty opettaja siirtyi Turusta Kaarinaan

Opettaja kiistää syytökset ja potkut

Esko Pihkala

Turun Sanomat tavoitti syytösten kohteena olevan Turun Luostarivuoren koulun entisen opettajan puhelimitse torstai-iltana. Hän vastasi Turun Sanomien kysymyksiin seuraavasti.

Yli 30 Luostarivuoren koulun entistä oppilasta on kertonut Turun Sanomille, että te seksuaalisesti ahdistelitte ja hyväksikäytitte tyttöoppilaitanne siellä opettaessanne. Mitä vastaatte näihin syytöksiin?

– Ei pitäisi olla aihetta syytöksiin. 

Oppilaiden mukaan te olette muun muassa kosketellut tyttöoppilaitanne, pitäneet heitä sylissänne, suudellut heitä väkisin ja hieronut heidän jalkoväliään. Kiistättekö nämä syytökset?

– Kiistän.

Pitääkö paikkaansa, että te olitte alaikäisten oppilaidenne seurassa leireillä usein humalassa?

– Viimeiset 22 vuotta 11 kuukautta olen ollut täysin raitis.

Pitääkö paikkaansa, että ennen raitistumistanne olitte alaikäisten oppilaidenne seurassa leireillä usein humalassa?

– En ollut.

Pitääkö paikkaansa, että te ette leireillä mitenkään puuttunut alaikäisten oppilaidenne alkoholinkäyttöön vaan päinvastoin itse tarjositte heille alkoholia?

– Ei pidä paikkaansa.

Painostiko tai pakottiko Turun kaupunki teidät irtisanoutumaan Luostarivuoren koulun opettajan virasta vuonna 1994, kun nämä syytökset tulivat ilmi?

– Aika hankalasti muotoiltu kysymys. Ei tullut mitään syytöksiä, joiden vuoksi olisi pitänyt. 

– Olen aikanaan sanonut itseni irti Turun kaupungin palveluksesta. Minulla oli siihen aikaan erittäin vaikea masennus. Samoihin aikoihin lopetin alkoholinkäytön kokonaan ja tein täydellisen elämäntapamuutoksen.

Haluatko itse lausua tästä asiasta jotain?

– Tämä on aika erikoista. Siitä on 23 vuotta aikaa, kun opetin Luostarivuoren koulussa. Näillä oppilailla olisi ollut 23 vuotta aikaa nostaa nämä asiat esiin, jos sille olisi ollut aihetta.

– On kohtuutonta, että nämä nostetaan esiin tässä vaiheessa. Jos nostetaan, niin asiassa pitäisi edetä poliisin kautta eikä sanomalehden kautta.

– Jos joku oppilas katsoo voivansa väittää jotain vastaavaa, niin nostakoon syytteen minua vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Neljä tapausta

Koskettelua hotellihuoneessa

”Olin isätön ja sain opettajalta miehistä huomiota. Pidin häntä vähän kuin varaiskänä, ihailin häntä. Tämä ihminen, johon luotin, käytti kuitenkin hyväuskoisuuttani hyväkseen.

Olimme ulkomaanmatkalla ja opettaja pyysi minut huoneeseensa kuunnellakseen kanssani lempibändiäni. Huoneessa hän pyysi minut vuoteelleen, ja alkoi avata housujani ja kosketteli minua.

Aluksi makasin lamaantuneena aivan paikallaan. En uskaltanut sanoa mitään. Jossain kohtaa sain rohkeutta, ponkaisin ylös sängyltä ja juoksin karkuun. Opettaja lähti seuraamaan minua. Myöhemmin hän väitti joidenkin miesten yrittäneen raiskata minut, ja syytti ystäviäni siitä, etteivät he olleet huolehtineet minusta.

Kotiin päästyäni menin heti suihkuun ja äitini arvasi jotain poikkeuksellista tapahtuneen. Ja minä kerroin.

Kun asiaa vietiin eteenpäin, muiden oppilaiden vanhemmat soittelivat kotiimme, ja useampi ihminen pyysi minua perumaan puheeni. Keskustelu kääntyi siihen, että syynä kaikkeen oli minun vilkas mielikuvitukseni. Osa asiasta kertoneista oppilaista vetäytyi lopulta painostuksen alla.

Muistan vain sen hirveän häpeän ja vihan, jota tunsin itseäni kohtaan. Koko yhdeksännen luokan loppu oli aikamoista rämpimistä ja tsemppaamista, jotta koulun sai lopulta hoidettua.”

Nainen, 39 vuotta

Kännikokeiluja opettajan kanssa

”Olin opettajan suosikkityttö. Ensimmäinen alkoholikokeiluni oli opettajan kanssa. Alkoholia juotiin usein, ja opettaja joi itse aina paljon.

Emme oikein tainneet tajuta, ettei ole ookoo, että opettaja tarjoaa alkoholia yläasteikäisille tai että hän istuu reissubusseissa aina tyttöoppilas sylissään.

Minuun hän ei varsinaisesti käynyt käsiksi, vaikkakin piti tiiviisti yhteyttä koulun ulkopuolellakin. Minäkin kyllä sain häneltä vihjailevia ja seksistisiä huomautuksia.

Yhden kostean ulkomaanmatkan jälkeen me oppilaat päätimme yhdessä puhua asiasta aikuisille. Vanhempani ottivat yhteyttä silloiseen koulutoimenjohtajaan, mutteivät päässeet hänen puheilleen. Asiaa vietiin sitten eteenpäin kaupunginjohtajan kautta.

Meitä ei silti uskottu. Rehtori oli sitä mieltä, että tytöt keksivät omiaan. Kyseessä oli hänen mukaansa niin hyvä opettaja, että sen rinnalla meidän juttumme olivat merkityksettömiä.

Tilanne johti kuitenkin siihen, että opettaja jäi sairauslomalle.”

Nainen, 39 vuotta

Raiskausuhkauksia

”Tiedätkö, jos haluaisin, voisin raiskata sut tässä. Tällä tavoin sanoi tämä miesopettaja minulle yhdeksännellä luokalla. Tuolloin asialle naurettiin hyvänä läppänä. Mieleeni on kuitenkin jäänyt se, että samalla kertaa hän arvioi minua ja ystävääni. Minut hän olisi valinnut tyttärekseen, mutta ystävästäni hän olisi ottanut vaimon.

Hänen käytöksensä oli monella tapaa opettajalle sopimatonta: seksuaalissävytteistä puhetta ja ahdistelua, nolaamista ja nöyryyttämistä. Hän myös tuijotti häpeämättä meitä tyttöjä.

Kuten monet muutkin, olen juonut ensimmäisiä kännejäni hänen järjestämillään matkoilla ja leirikouluissa. Hän tarjosi itse meille kaljoja ja salli meidän juomisemme. Se oli varmasti meistä aluksi aika siistiä.

Jossain vaiheessa ymmärsimme, ettei kaikki tapahtunut ollut oikein. Kerroimme opettajan tekemisistä rehtorille ja erityisopettajalle. Meitä ei aluksi uskottu. Meitä yritettiin myös saada hiljenemään sekä luokkatovereiden että heidän vanhempiensa toimesta.

Olemme pienen ystäväporukkamme kanssa näihin päiviin saakka luulleet, että olimme ainoita, joille näitä asioita tapahtui.

Vasta nyt olemme ymmärtäneet, kuinka laajaa opettajan harjoittama häirintä oli.”

Nainen, 39 vuotta

Esileikkiä 14-vuotiaan kanssa

”Olin kahdeksannella luokalla, ja osallistuin koulun järjestämälle ulkomaanmatkalle. En muista varsinaista syytä, miksi menin opettajamme hotellihuoneeseen. En ollut aiemmin saanut tällaista kutsua, se vähän pelotti minua. Silti se tuntui kuin palkinnolta, josta ei voinut kieltäytyä.

Kun tulin huoneeseen, opettaja makoili selällään sängyllä ja toinen oppilas makasi hänen päällään. Opettaja pyysi minua tulemaan lähemmäs. Hän veti minua kädellään ikään kuin kainaloon. Muistan sitten huomanneeni, että hänen kätensä oli haarovälissäni, ja hän hieroi alapäätäni. Jähmetyin. Poistuessani toinen tyttö jäi vielä huoneeseen.

Opettaja oli erittäin arvostettu, ja osasi käyttäytyä isällisesti. Monilla oppilailla oli säröjä elämässään, ja hän huomasi pienetkin heikkoudet. Omatkin kotioloni olivat epävakaat. Vasta aikuisena ymmärsin, kuinka väärin opettaja käytti asemaansa ja valtaansa meihin. En koskaan kertonut asiasta yhdellekään aikuiselle. Muistan miettineeni, että teinkö jotain väärää. Pelkäsin, että jäisin kiinni tapahtuneesta. Kun luottoaikuinen tekee jotain tällaista, on kauhean luonnollista syyttää itseään.

Olen pahoillani jokaisen nuoren ja lapsen puolesta, joka on oman syyllisyydentunteensa vuoksi jättänyt asian omaksi tiedokseen ja kantanut sitä taakkana vuosikymmenten ajan.”

Nainen, 38 vuotta

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (92)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Tält pualt jokke
Vetää hiljaiseksi
Aivan lamaannuttava tieto! Miten tämä on ollut mahdollista?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vanhaäiti
Vast: Vetää hiljaiseksi
Tuskin nämä Turun koulut on olleet ainoita synnin pesiä tässä maassa, enempää kuin Kupittaakaan on ainoa, jossa potilaita kohdellaan kaltoin. Turussa on vain joillain ollut kanttia ruveta ottamaan selvää asioista, edes nyt.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
RihannaRaisio
Vast: Vetää hiljaiseksi
Hyvä että edes nyt.
Paikallislehti voi nyt auttaa avaamalla kanavan jolla uhrit saavat rauhan joko kertomalla asioista tai ohjausta ja tukea löytämään kukin itseleen oikeanlaisen tavan purkaa oma taakkansa.
Turun mainetta on turha surra - nämä avaukset ovat hyvä asia muuten niin surullisessa asissa.
Mistä tämä salailun kulttuuri on saanut voimansa ja miten se vielä elää tänään ja missä muodossa - tästä haluaisin vielä lukea #hyväts#metoo
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Khylli-täti
Vast: Vetää hiljaiseksi
”Olin kahdeksannella luokalla, ja osallistuin koulun järjestämälle ulkomaanmatkalle. En muista varsinaista syytä, miksi menin opettajamme hotellihuoneeseen. En ollut aiemmin saanut tällaista kutsua, se vähän pelotti minua. Silti se tuntui kuin palkinnolta, josta ei voinut kieltäytyä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Oppilas nn
Vast: Vetää hiljaiseksi
Olkaa niin kilttejä, ja lopettakaa kaikki tällaiset koulun matkat, niissä aina on ollut juovuksissa ja puhunut levottomia, ja näin pitkälle se on menneyt, kuka takaa ettei jossakin tätä tapahdu vielä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ei toimenpiteitä
Vast: Vetää hiljaiseksi
Kaupunginjohtajalla on valmis pohja anteeksipyynnölle.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jku
Silmukka
Miten jätät vastaamatta: "Pitääkö paikkaansa, että te olitte alaikäisten oppilaidenne seurassa leireillä usein humalassa?

– Viimeiset 22 vuotta 11 kuukautta olen ollut täysin raitis."

Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
iljettävää
Vast: Silmukka
Nyt opetat Kaarinassa. En haluaisi olla tunnillasi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Onko noin
Vast: Silmukka
Nyt olisi syytä haastatella niitä Luostarivuoren opettajia, joilla oli mahdollisuus olla tietoinen näistä tapahtumista koulussa, leireillä ja matkoilla. Entä saivatko kaarinalaiset mitään varoitusta asiasta normaalin virastotien ohi?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Normaali tapa
Vast: Silmukka
Ei kai epätoivotusta työntekijästä oikeasti sanota mitään pahaa uudelle työnantajalle, muuten ei päästä eroon.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
ELon Venttiili
Sitähän minä vain...
Että mitä tämä salailun kulttuuri mukanaan on tuonutkaan... Yksi syyttää ja toinen kieltää ja lopulta syytöksetkin jäävät leijumaan jonnekin kiusan leimalla. Huhut kulkevat ja saavat suuret mittasuhteet. Kukaan ei luota keneenkään ja pienellä provokaatiolla saadaan kaadettua koko juttu... No, ehkä uutinen saatiin aikaan ja aavistus siitä kuinka kannattavaa on ryhtyä oikeuksiaan peräämään. Äsken muistan kuinka eräs pappismies sanoi yli 50 vuotta vanhoista murha- ja raiskaussyytöksistä itseään kohtaan että Hän ei ole sama mies... No eihän sekään valhe ole se on varma!

Se on tottakai hankala tilanne koska viranomaisvelvoitteet estää puhumasta tietyistä asioista ja sitä voi joko käyttää hyväksi taikka väittää vastaiseksi, että suojautuu sillä...
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Oudoksuja
Outoa
On se aika outoa jos moni vanhempi otti yhteyttä Turun koulutoimen johtoon joka vain pikkusen painosti opettajaa eroamaan eikä ryhtynyt asianmukaiseen täyteen tutkintaan, ihan kuin laki ei olisi merkinnyt mitään koulutoimelle, todella outoa..
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
KM
Vast: Outoa
Laki ei tänä päivänäkään paljoa paina, kun Turun opetustoimi ketjuttaa, palkkaa vuodesta toiseen epäpäteviä opettajia sekä rekrytoi ilman lain vaatimaa julkista hakua..
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää