Turkulaisen kirjastonhoitajan Facebook-kirjoitus nosti raivon – päällikkö päätti ryhtyä "tarvittaviin toimenpiteisiin"
Turkulainen kirjastonhoitaja kertoi Facebook-seinällään 23. joulukuuta, kuinka hän on omavaltaisesti poistanut Henry Laasasen kirjan kokoelmasta, vaikka se oli hyvässä kunnossa ja sitä lainattiin paljon. Kirjan nimi on Naisten seksuaalinen valta. Työntekijä toteaa, kuinka kirja ei mennyt edes myyntikärryyn vaan suoraan rouhimoon. Hän kertoo toimineensa kansanvalistajana.
Turun kaupunginkirjaston seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu toteaa Facebookissa tekoa ihmetteleville kyselijöille, että tämä ei ole kirjaston toimintaperiaatteiden mukaista. Hänen mukaansa kirjasto on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin.
Asiaan otti tapaninpäivänä kantaa myös Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.
–Pahoittelemme ikävää tapausta ja pyrimme siihen, että vastaavaa ei jatkossa tapahdu, sanoo Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.
Julkaisusta otettua kuvakaappausta on levitetty myös Turun pääkirjaston Facebook-sivuille, jossa se on aiheuttanut runsaasti keskustelua.
Sartes korostaa, että kirjojen poistaminen ei ole yksittäisen virkailijan tehtävä. Kirjojen poistamiselle on olemassa selkeät periaatteet.
–Jos kirjaston kokoelmissa on jotakin omasta mielestään arveluttavaa, asiasta ollaan yhteydessä kirjaston kokoelmista vastaavaan palvelupäällikköön, joka yhdessä valitsijoiden kanssa tarkistaa, onko asiassa syytä ryhtyä toimenpiteisiin, Sartes kertoo.
Kirjoja poistetaan kirjastojen kokoelmista jatkuvasti, ja kirjastoilla on viralliset kokoelmaohjeet, joiden perusteella kokoelmaa uudistetaan.
Sartes toteaa, että tapaus on äärimmäisen harvinainen ja ensimmäinen, joka on tullut kirjaston johdon tietoon. Virkailijan poistamaa teosta on kirjaston kokoelmissa usea kappale.
Tapauksen jälkeen Turun kaupungissa teroitetaan kaupungin työntekijöille myös sosiaalisessa mediassa käyttäytymistä. Turun kaupungin sosiaalisen median ohjeiden mukaan jokainen kaupungin työntekijä on vastuussa some-käyttäytymisestään myös vapaa-ajalla, ja varsinkin työasioita on käsiteltävä sosiaalisessa mediassa harkiten.