Lasten näköhavainto sudesta koulun liepeillä käynnisti susikyydit Pyhärannassa
Pyhärannan kunta käynnistää koululaisten susikyydit Ihoden kylässä viime viikolla tehtyjen susihavaintojen vuoksi.
Kunta tiedotti susikyytien käynnistämisestä sen jälkeen, kun paikallislehdessä ja sosiaalisessa mediassa kerrottiin Ihoden kylätaajamassa ja koulun piha-alueella nähdyistä susista. Joukko lapsia leikki itsenäisyyspäivänä koulun pihalla ja havaitsi suden viereisellä urheilukentällä. Paikallinen petoyhdyshenkilö sekä Luonnonvarakeskuksen tutkimusteknikko Antti Härkälä vahvistivat paikalta kahden suden jäljet. Härkälä seurasi jälkiä kahden kilometrin matkan ennen niiden päätymistä kylätaajamaan.
Kymmenkunta vanhempaa ilmoitti maanantai-iltaan mennessä haluavansa lapselleen kunnan järjestämän susikyydin. Ihoden koulussa on 59 oppilasta.
Pyhärannan osaamispalvelupäällikön Nestori Mäkelän mukaan vanhemmat ja lapset ovat reagoineet rauhallisesti susihavaintojen aiheuttamiin poikkeusjärjestelyihin.
– Asiasta on puhuttu, mutta arki rullaa kuten tähänkin asti. Koululle on mahdollista tulla aiemmin ja jäädä pidempään, mikäli vanhemmat kyytivät lapsiaan itse. Välitunnilla pihaa valvoo useampi aikuinen, Mäkelä sanoo.
Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan susihavaintoihin suhtauduttiin vakavuudella, kun ne tehtiin koulun välittömässä läheisyydessä.
– Arvioimme susikyytien tarvetta viikko kerrallaan. Susikyydit ovat osa valtuuston strategista lupausta olla parasta asukaskokemusta tarjoava kunta, Muukkonen perustelee.
Kunta julkaisi lauantai-iltana tiedotteen, jossa se muun muassa ohjeisti, miten kohdata uhkaavasti käyttäytyvä susi. Kunta myös vetosi sosiaalisessa mediassa, ettei yleisö käyttäisi oman käden oikeutta susien poistamiseksi. Varsinais-Suomen riistakeskus ei maanantaihin mennessä ollut saanut kaatolupahakemusta alueen metsästysseuroilta. Myöskään poliisille ei ole esitetty vaateita suden kaatamisesta.
Pyhärannassa on tehty syksyn ja talven aikana useampia havaintoja yhdestä ja kahdesta sudesta. Härkälän mukaan on ennenaikaista arvioida, onko kyseessä alueelle asettuva susipari vai yksilöt, jotka jatkavat matkaa.
– On seurattava talven yli vakiintuvatko susien liikkeet alueella, ja vasta sitten voidaan vetää johtopäätöksiä, onko alueelle syntymässä uusi lauma, Härkälä sanoo.