Uutiset

Zimbabwen presidentti Mugabe eroaa

JEKESAI NJIKIZANA
Parlamentin jäsenet riemuitsivat Mugaben eroilmoituksen jälkeen.
Parlamentin jäsenet riemuitsivat Mugaben eroilmoituksen jälkeen.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe eroaa virastaan, kertoo maan parlamentin puhemies. Mugabe ilmoitti erostaan kirjeellä, jossa hän sanoi eron astuvan voimaan välittömästi.

– Eropäätökseni on vapaaehtoinen. Se kumpuaa huolestani Zimbabwen kansan hyvinvoinnista ja halustani varmistaa sujuva, rauhallinen ja väkivallaton vallan siirto, joka tukee kansallista turvallisuutta, rauhaa ja vakautta, väistyvä presidentti kirjoitti.

Eroilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun maan parlamentti oli aloittanut keskustelun presidentin viraltapanosta.

Mugabe ei nimennyt kirjeessään itselleen seuraajaa. Uutistoimistot AP ja Bloomberg kertoivat maata hallitsevan puolueen sanoneen, että presidentiksi nousee Mugaben syrjäyttämä varapresidentti Emmerson Mnangagwa. Bloombergin mukaan järjestely on väliaikainen ja Zimbabwessa järjestetään presidentinvaalit ensi vuonna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mugabe oli hallinnut maata presidenttinä lähes 30 vuotta ja sitä ennen pääministerinä seitsemän vuotta.

Zimbabwen armeija pani Mugaben kotiarestiin viime viikolla. Kriisi oli saanut alkunsa, kun Mugabe syrjäytti Mnangagwan.

Zimbabwessa ei ole puhjennut mellakoita kriisin vuoksi, mutta asiantuntijat olivat varoittaneet väkivallan vaaran kasvavan, jos tilanne pitkittyy. Parlamentin prosessin presidentin viralta panemiseksi oli arveltu kestävän viikkoja.

Pääkaupunki Hararessa suuri joukko ihmisiä kerääntyi ulos kaduille riemuitsemaan kuultuaan presidentin erosta. He hurrasivat, tanssivat, lauloivat ja soittivat autojen äänintorvia.

– Olen niin onnellinen, että Mugabe on poissa. 37 vuoden diktatuuri ei ole mikään vitsi, sanoi 18-vuotias Tinashe Chakanetsa.

– Haaveilen uudesta Zimbabwesta, jota johtaa kansa eikä yksi ihminen.

Hän kertoi toivovansa, että maan talous kohenee ja hän itse saa sen ansiosta töitä.

– Olemme vain niin onnellisia siitä, että asiat ovat viimein muuttumassa, riemuitsi 32-vuotias kampaaja Togo Ndhlalambi.

– Joka aamu herätessämme odotimme tätä päivää. Tässä maassa on ollut kovat ajat.

Britannian pääministeri Theresa May sanoi Mugaben eron antavan Zimbabwelle mahdollisuuden raivata itselleen uusi polku.

Hän lupaa Britannian tekevän kaiken voitavansa tukeakseen zimbabwelaisten kaipuuta vapaisiin vaaleihin ja maan talouden jälleenrakentamiseen vapailla vaaleilla valitun valtionhallinnon johdolla. May toteaa lausunnossaan myös, että Zimbabwe on nyt vapaa sorrosta, joka oli Mugaben valtakaudelle luonteenomaista.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö puolestaan kutsui Mugaben eroa historialliseksi mahdollisuudeksi muuttua ja lopettaa muusta maailmasta eristäytyminen.

Yhdysvallat peräänkuuluttaa maahan vapaita vaaleja ja painottaa, että Zimbabwen tulevaisuuden täytyy olla maan kansalaisten käsissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Zimbabwe oli Britannian alusmaa vuoteen 1980 saakka. Mugabe oli hallinnut maata sen itsenäistymisestä lähtien ensin pääministerinä ja sitten presidenttinä.

ANNA ZIEMINSKI
TONY KARUMBA
Mielenosoittajat vaativat Robert Mugaben eroa tiistaina.
Mielenosoittajat vaativat Robert Mugaben eroa tiistaina.

Titaanista hylkiöksi: Zimbabwen Mugabe jättää kaoottisen perinnön

Robert Mugabe tunnettiin 37 vuotta sitten politiikan titaanina, joka voitti Afrikan viimeisen suuren sodan kolonialismia vastaan.

Lopulta 93-vuotiaalle Mugabelle kuitenkin käänsivät selkänsä niin oma puolue kuin kansakin, ja hänen hallintonsa on itsevaltiuden, korruption ja talousromahdusten ryvettämä.

Mugaben valtakauden päättivät lopulta samat armeijan joukot, jotka ylläpitivät hänen valtaansa vuosia. Viraltapanon käynnistämisen viimeisteli Mugaben oma puolue Zanu-PF, jonka uskollisuus johtajalleen oli aiemmin ehdotonta.

Viimein Mugabe taipui ja ilmoitti tiistaina erostaan kirjeellä. Ero astui voimaan heti.

Mugabe syntyi helmikuun 21. päivä vuonna 1924 katoliseen perheeseen Kutaman lähetysalueelle. Zimbabwe oli tuolloin vielä Britannialle kuulunut Rhodesia.

Lapsena Mugabe oli syrjään vetäytyvä mutta ahkera opiskelemaan. Hän kulki nenä kirjassa jopa laitumella karjaa kaitsiessaan.

Mugaben puuseppäisä jätti perheensä pojan ollessa kymmenvuotias. Tämän jälkeen Mugaben palo opiskella vain kasvoi, ja hän sai opettajan pätevyyden 17-vuotiaana.

Marxismiin mieltynyt Mugabe kävi Fort Haren yliopistoa Etelä-Afrikassa, missä hän tutustui useisiin eteläafrikkalaisiin mustien nationalistien tuleviin johtajiin. Myöhemmin hän opetti Ghanassa, missä hän sai vaikutteita maan perustajapresidentti Kwame Nkrumahin politiikasta.

Palattuaan Rhodesiaan Mugabe pidätettiin vuonna 1964 kansallismielisen toiminnan takia. Seuraavan vuosikymmenen hän vietti vankileireillä ja selleissä samalla, kun Rhodesia rimpuili irti Britanniasta.

Mugaben ollessa vankilassa hänen ja hänen ensimmäisen vaimonsa, ghanalaissyntyisen Sally Francesca Hayfronin nelivuotias poika kuoli. Rhodesian vähemmistöhallituksen johtaja Ian Smith ei sallinut Mugaben osallistua lapsensa hautajaisiin.

Vankeusaika ei nujertanut Mugaben tiedonjanoa. Hän suoritti kolme tutkintoa kirjekursseina. Rankat vuodet muuttivat kuitenkin hänen luonnettaan armottomampaan ja juonikkaampaan suuntaan.

Vapauduttuaan vuonna 1974 Mugabe nousi Zimbabwen afrikkalainen kansallinen unioni -puolueen (Zanu) johtoon. Puolue yhdisti voimansa Joshua Nkomon johtaman Zimbabwen afrikkalainen kansojen liiton (Zapu) kanssa.

Vuonna 1964 puhjenneet itsenäisyyspyrkimykset ja kansainväliset pakotteet pakottivat Rhodesian hallinnon neuvottelupöytään, ja Zimbabwe saavutti itsenäisyytensä vuonna 1980. Samana vuonna Mugabe nousi pääministeriksi. Hänen sovitteluun tähdännyt politiikkansa sekä koulutus- ja terveydenhoito-ohjelmansa saavuttivat kansainvälistä kiitosta.

Mugaben sädekehä hiipui nopeasti kansainvälisten tukijoiden silmissä.

Vuonna 1982 Mugabe potki hallituksesta entisen liittolaisensa Nkomon, kun tämän tiluksilta löytyi asekätkö. Mugaben shona-enemmistön tukema puolue käynnisti operaation Nkomoa tukevia ndebeleitä vastaan. Surmansa sai arviolta 20 000 ihmistä.

Kansainvälisen yhteisön silmissä Mugaben muutti hylkiöksi viimeistään maareformi eli valkoisten maanomistajien tilojen haltuunotto ja siirto mustille kansalaisille. Tarkoitus oli lepytellä vihaisia sotaveteraaneja, jotka uhkasivat Mugaben hallintoa.

Maareformi romutti maatalouden, ajoi sijoittajat maasta ja käynnisti talouskriisin. Vuonna 2008 inflaatio oli jo niin hurjaa, että Zimbabwe lakkasi painamasta omaa valuuttaansa ja siirtyi käyttämään ulkomaista.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Imppu
Netistä löytyy
Vastaus : jotakin rajaa 21. 11 klo . 21: 03 Katso kartasta mitä sisämaita olevia kehitysmaita Arikassa YK auttaa ja minkä takia , Suomi maksaa joka vuosi YK : lle maksunsa eli rahoittaa . Tiedoksi vain .
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ei sentään
Varo, Kim!
Sama prosessi tulossa P-Koreaan. Armeija pistää pullukan arestikoppiin. Uskaltavatkohan?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
ei nyt sentään
Vast: Varo, Kim!
No kuule Zimbabwe ja Pohjois-Korea ovat aika lailla erilaisia valtioina ja kansana. Mieti sitä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Imppu
Jaettavaa varallisuutta
Pitää ensin tehdä suunitelma , jolla jaataan YK : lta , EU : lta Suomelta tulevat avustusrahat vuosittain !
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
jotain rajaa
Vast: Jaettavaa varallisuutta
mitä tämäkin oli tarkoittavinaan?? Siis Suomi muka avusti Zimbabwea=!!! Älä hulluja puhu. Et tiedä asiasta mitään. Zimbabwe oli pitkälti omavarainen nimenomaan ruokavarannossa siihen asti kunnes tuli tämä maareformi. Zimbabwesta myös tuotiin ruokaa naapurimaihin silloin kun nämä kärsivät kuivuudesta, Zimbabwe oli eteläisen Afrikan viljavarasto. ota nyt selvää asioista herran tähden ennen kuin alat selittää jotain.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.