Turun yliopisto meriteollisuuden miljoonahankkeen peräsimeen
Turun yliopisto alkaa luotsata kansainvälistä meriteollisuuden digitalisaatiohanketta. Hankkeen kokonaisbudjetti oli noin 4,2 miljoonaa euroa.
Ecoprodigi-nimisessä hankkeessa kehitetään ja kokeillaan uusia digiratkaisuja laivojen suorituskyvyn, lastauksen sekä telakkaprosessien tehostamiseen esimerkiksi 3D-tekniikkaa hyödyntämällä.
Hankkeessa on mukana yli 20 tutkimuslaitosta, yritystä ja sidosryhmää eri puolilta Itämeren aluetta. Mukana oleva Meyer Turku odottaa hankkeelta näkyvää hyötyä telakan toimintaan.
‒ Meyer Turun telakalla on edessään myönteisessä mielessä haastavia vuosia ennätyksellisen tilauskannan vuoksi. Hankkeen tutkimus- ja kehitysaktiviteetit yhdessä muun käynnissä olevan kehittämisen kanssa ovat meille välttämättömiä, jotta voimme turvata sovittujen laivojen menestyksekkään toimituksen, varsinkin kun se tarkoittaa tuotantokapasiteettimme moninkertaistamista nykytilanteeseen verrattuna, kertoo Meyer Turun tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava Kari Sillanpää.
Hanketta koordinoi Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Pan-Eurooppa Instituutti.
‒ Hanke on ainutlaatuinen, sillä siinä on mukana useita suuria toimijoita, kuten telakat Meyer Turku Suomesta ja JSC Western Baltic Engineering Liettuasta sekä varustamot DFDS ja J. Lauritzen Tanskasta. Mukana on myös pk-yrityksiä, joita harvoin nähdään vastaavissa EU-hankkeissa, kertoo hankevalmistelusta vastannut projektipäällikkö Eini Haaja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Pan-Eurooppa Instituutista.