Uutiset

EU-rahaa taskukokoisen huumeskannerin kehittämiseen – ensimmäiset kenttäkokeisiin keväällä

VTT:ltä ponnistanut kasvuyritys Spectral Engines on saanut kannettavan huumeskannerin tuotteistamiseen 2,4 miljoonan euron EU-rahoituksen Horizon 2020 -ohjelmasta. Suomalaiselle innovaatiolle povataan kysyntää myös ulkomailla.

Taskukokoisella skannerilla poliisipartio voi seuloa katunäytteistä huumeiksi epäilemänsä aineet.

– Nykyisiä laitteita merkittävästi pienemmän mittausskannerin käyttöliittymänä toimii kännykkä. Sen avulla laite ja tulos voidaan kytkeä pilvipalveluihin, kertoo yrityksen liiketoimintajohtaja Janne Suhonen.

Skanneri tunnistaa muun muassa kokaiinin, heroiinin ja amfetamiinin tarkasti ja luotettavasti jo pienestä huumepitoisuudesta. Laitteeseen voidaan päivittää erilaisia tunnistusalgoritmeja myös eri muuntohuumeille tarpeen mukaan.

NarcoScan-projektissa syntyneen laitteen teknologia perustuu infrapunaspektroskopiaan ja VTT:llä tutkittuun MEMS-teknologiaan.

Yhtiön saama EU-rahoitus mahdollistaa huumeskannerin kustannustehokkaan tuotteistamisen nopeasti.

– EU-rahoitus takaa meille nopean etenemisen ensimmäisestä prototyypistä massavalmistettavaan tuotteeseen. Ensimmäiset tuotteet saadaan markkinoille ensi keväänä, ja alkuvuodesta teemme myös kenttäkokeita pilottiasiakkaiden kanssa, Suhonen sanoo.

Yrityksen tutkimuspartnerit ovat pääosin USA:sta ja Euroopasta.