Supon mukaan Vastarintaliike on poikkeuksellisen radikaali järjestö

Vastarintaliike vetosi muun muassa sanan- ja yhdistymisvapauteen lakkauttamisoikeudenkäynnissä

Martti Kainulainen
Uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä marssilla Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä marssilla Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.

Uusnatsijärjestö "Pohjoismainen vastarintaliike" (PVL) on poikkeuksellisen radikaali vallankumouksellinen ja militantti äärioikeistolainen liike, arvioi ääriliikkeitä työkseen seuraava Suojelupoliisin erikoistutkija.

– Olen vertaillut järjestöä muun muassa rasistisiin skinhead-kerhoihin. Tällaiset ryhmät pyrkivät yleensä piilottamaan kansallissosialismin, Tommi Partanen sanoi torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa, missä puidaan natsiliikkeen lakkauttamista.

Partasta kuultiin liikkeen lakkauttamista ajavan Poliisihallituksen asiantuntijatodistajana.

Suomen lisäksi Ruotsissa ja Norjassa toimiva järjestö on Supon mukaan tuonut avoimesti esiin kansallissosialismin keskeisiä elementtejä, kuten rotuoppia, valkoista ylivaltaa ja juutalaisvastaisuutta.

– Tällaista vastaavaa ulkoparlaamentaarista järjestöä, joka avoimesti kertoo kannattavansa kansallissosialismia, en Pohjoismaista tiedä, Partanen sanoi.

Järjestön nettisivujen ja kansanedustajille tänä syksynä jakaman manifestinsa mukaan se pyrkii kohti pohjoismaista kansallissosialistista valtiota, jonka kansalaisuus perustuu etniseen alkuperään.

Partasen mukaan PVL:n jäsenet vaikuttavat ymmärtävän visionsa epärealistisuuden, ja järjestön toiminnan keskeinen tavoite onkin tällä hetkellä kannatuksen ja jäsenmäärän kasvattaminen.

Poliisihallitus pyrkii lakkauttamaan järjestön oikeuden päätöksellä. Poliisihallitus katsoo, että PVL:n toiminta on olennaisesti lakien ja hyvien tapojen vastaista.

Lakkauttaminen on Suomessa poikkeuksellista. Viimeksi 1970-luvulla lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoinin johtamia yhdistyksiä.

Poliisihallitusta edustavan asianajaja Markku Fredmanin mukaan kimmoke lakkauttamispyrkimyksille tuli PVL:ään linkittyvän Pohjoinen perinne ry:n puheenjohtajan Jesse Torniaisen tekemästä hyppypotkusta Helsingissä viime syyskuussa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Torniaisen kahden vuoden vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. Pahoinpitelyn uhri kaatui katuun, löi päänsä ja kuoli noin viikkoa myöhemmin. Näyttöä törkeän pahoinpitelyn ja kuoleman yhteydestä ei löytynyt. Tuomio ei ole lainvoimainen.

– Järjestö ei pelkästään hyväksynyt Torniaisen toimintaa, vaan on järjestänyt keräyksen, jossa häntä tuettiin. Hänet on palkittu helmikuussa uskollisuudesta ja rohkeudesta liikkelle, ja uhria on pilkattu ja solvattu liikkeen verkkosivuilla, Fredman sanoo.

PVL kiistää, että Torniainen olisi palkittu nimenomaan hyppypotkusta, ja väittää että palkitseminen olisi johtunut ahkerasta toimimisesta järjestön hyväksi.

PVL:n edustajana toimivan asianajajan Tommi Koivistoisen mukaan Poliisihallituksen vaatimus on perusteeton.

– Järjestön materiaalissa on kyse samantyyppisestä retoriikasta, jota käytetään myös puoluepolitiikassa, hän sanoi.

Hänen mukaansa liike toimii sanan- ja yhdistymisvapauden piirissä. Yhtenä perusteena järjestö käyttää sitä, että yhtään rikolliseksikaan todettua järjestöä ei ole Suomessa aiemmin lakkautettu.

Koivistoisen mukaan yhdistystä olisi pitänyt myös varoittaa ennen lakkauttamisvaatimusta, mistä Poliisihallitus on eri mieltä.

Torstaina oikeudenkäynnissä käsiteltiin vasta Poliisihallituksen kantaa. Perjantaina on liikkeen vuoro kertoa oma näkemyksensä.