Kaidi ja UPM eivät valaistuneet EU:n biomassa-kannasta
Bioyhtiöt UPM ja Kaidi eivät vielä vedä johtopäätöksiä EU-parlamentin ympäristövaliokunnan bioenergia-lausunnosta.
Maltti voikin olla paikallaan, sillä EU:n rattaat ehtivät pyörähtää vielä monta kertaa ennen kuin uusiutuvan energian direktiivi on valmis.
Ympäristövaliokunnan maanantainen lausunto biomassan kestävyyskriteereistä ja sallituista biopolttoaineen raaka-aineista, muistuttaa kuitenkin siitä, miten riippuvaisia suomalaisetkin biohankkeet ovat EU-säätelystä. Valiokunta linjasi omassa pohjalausunnossaan parlamentin täysistunnolle, että mäntyöljy tiputettaisiin pois kehittyneiden biopolttoaineiden raaka-ainelistalta.
UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen varoittikin tuoreeltaan, että investointihalu Euroopassa vähenee, ellei säätely ole johdonmukaista, pysyvää ja pitkäjänteistä.
– Yhtiö varmasti pärjää kaikenlaisen regulaation kanssa, mutta luulen, että sitten ne investoinnit ajautuvat sellaiselle alueelle, jossa ymmärretään regulaation pitkäjänteisyys, Pesonen sanoi tiedotustilaisuudessa yhtiön tulosjulkistuksen jälkeen.
Pesosen mukaan biopolttoaineisiin liittyy paljon markkinasäätelyä, kun taas esimerkiksi biokemikaalibisneksessä näin ei ole.
UPM arvioikin parasta aikaa biojalostamon rakentamista Frankfurt-Höchstin kemianteollisuuden yritysalueelle Saksaan. Suunnitteilla oleva jalostamo käyttäisi raaka-aineenaan kiinteää puuta. Siellä olisi tarkoitus tuottaa biokemikaaleja, joita voitaisiin hyödyntää muun muassa pakkausten, kosmetiikan ja pesuaineiden valmistuksessa.
Kemiin biojalostamoa suunnitteleva Kaidi on lykännyt investointipäätöstään kunnes EU:n bioenergialinja on selvillä.
Tiistaina Kaidin Suomen-toimitusjohtaja Carl Haglund arvioi, että ympäristövaliokunnan kanta rajoittaisi vahvasti puuraaka-aineen käyttöä biopolttoaineiden valmistuksessa. Vaakalaudalla olisi hänen mukaansa mäntyöljyn ohella myös ensiharvennuspuu.
Myös Haglundin mielestä koko EU:n päätöksentekoketju on kuitenkin syytä odottaa loppuun.