Uutiset

Katalonian aluejohtaja: Pahin hyökkäys Kataloniaa vastaan sitten Francon aikojen

PAU BARRENA
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont (edessä oik.) ja aluehallinnon varajohtaja Oriol Junqueras (kesk.) osallistuivat mielenilmaukseen Barcelonassa 21. lokakuuta.
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont (edessä oik.) ja aluehallinnon varajohtaja Oriol Junqueras (kesk.) osallistuivat mielenilmaukseen Barcelonassa 21. lokakuuta.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont syyttää Espanjan hallitusta pahimmasta hyökkäyksestä Kataloniaa vastaan sitten diktaattori Francisco Francon aikojen. Kenraali Franco lakkautti Katalonian itsehallinnon sotilasdiktatuurin aikana.

Espanjan hallitus ilmoitti lauantaina toimista, joilla se haluaa rajoittaa Katalonian itsehallintoa. Hallitus haluaa muun muassa erottaa Katalonian johtajat ja järjestää uudet aluevaalit.

Illalla pitämässään puheessa Puigdemont kertoi kutsuvansa Katalonian alueparlamentin koolle käsittelemään hallituksen aikeita. Hänen mukaansa Espanjan hallitus on lainvastaisesti julistautunut katalonialaisten edustajaksi.

– Mitä katalonialaiset ovat päättäneet vaaliuurnilla, hallitus mitätöi virastoissaan, Puigdemont sanoi.

Puidgemont ei kuitenkaan puheessaan maininnut Katalonian itsenäisyysjulistusta, jonka hän on uhannut viedä parlamentin käsiteltäväksi, jos Espanjan hallitus ei suostu vuoropuheluun. Aiemmin hän on uhannut, että Katalonia julistautuu itsenäiseksi yksipuolisesti, jos itsehallintoa heikennetään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Espanjan hallitus kokoontui lauantaina aamupäivällä päättämään toimista, joita se haluaa Katalonian kriisin ratkaisemiseksi.

Pääministeri Mariano Rajoyn mukaan aluevaalit järjestetään puolen vuoden sisällä. Espanjalaismedia kertoi perjantaina, että hallitus olisi sopinut oppositiossa olevien sosialistien kanssa, että vaalit järjestetään tammikuussa.

Espanjan hallitus ei kuitenkaan aio hajottaa Katalonian nykyistä alueparlamenttia. Sen sijaan se haluaa erottaa Puigdemontin ja muut aluehallituksen jäsenet, jotka sen mukaan rikkoivat lakia Katalonian itsenäisyysäänestyksen yhteydessä.

Katalonian aluehallinto järjesti lokakuun alussa kansanäänestyksen alueen itsenäistymisestä, vaikka Espanjan hallitus vastusti äänestystä kiivaasti ja maan perustuslakituomioistuin totesi sen laittomaksi.

Espanjan hallitus tarvitsee toimilleen senaatin hyväksynnän. Senaatin odotetaan päättävän hallituksen ehdotuksista viikon kuluessa. Pääministeri Rajoyn puolueella on senaatissa enemmistö.

Illalla Barcelonassa järjestettiin suurmielenosoitus, jossa vaadittiin Katalonian itsenäistymistä ja kahden katalaanivaikuttajan vapauttamista. Poliisin mukaan protestiin otti osaa liki puoli miljoonaa ihmistä. Espanjalaismedian mukaan mielenosoittajia on saapunut kaupunkiin eri puolilta Kataloniaa.

Espanja määräsi maanantaina vangittaviksi Katalonian itsenäisyyttä ajavan ANC-liikkeen johtajan Jordi Sanchezin sekä katalaanien kulttuuria edistävän järjestön Omnium Culturalin johtajan Jordi Cuixartin. Heidän katsotaan lietsoneen viime kuussa järjestettyjä mielenosoituksia itsenäistymisen puolesta.

Mielenosoitus sujui rauhallisesti. Espanjalaismedian kuvissa mielenosoittajat kantavat Katalonian lippuja ja banderolleja, joissa lukee "Auttakaa Kataloniaa". Kun yli lensi poliisin helikopteri, mielenosoittajat huusivat "Miehitysjoukot ulos" ja näyttivät kopterille keskisormea, kertoo sanomalehti El Pais.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy