Uutiset

Yli sata suomalaista näyttelijää kertoo tulleensa ahdistelluksi: kourintaa ja rivoja ehdotuksia kesken työn

MARKKU ULANDER

– Muutama miespuolinen työtoveri on hipelöinyt takapuolta ja rintoja, suudellut väkisin, pitänyt fyysisesti kiinni rajoittaen liikkumista, työntänyt jotain keppiä hameen alle ja nostellut hametta.

Näin kirjoittaa noin 45-vuotias naisnäyttelijä STT:n ja Näyttelijäliiton kyselyssä seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta. Samankaltaisia kokemuksia jakavat kymmenet kyselyyn vastanneet näyttelijät.

Avoimeen lomakkeeseen vastasi lähes 150 näyttelijää, joista yli 120 oli kokenut jonkinlaista seksuaalista ahdistelua tai häirintää työssään. Puolet oli kokenut fyysistä häirintää, kuten takapuolen läpsimistä ja kourimista, rintojen puristelua ja käsien tunkemista housuihin.

Silmiinpistävää on, miten moni on kokenut selkeää ja karkeaa fyysistä ahdistelua, jopa päälle käymistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Odotin menoa näyttämölle verhoissa, joiden takana istui lapsiyleisö. Teatterijohtaja tuli sinne ja tarttui kiinni rintoihini. En voinut reagoida mitenkään, koska yleisö oli siinä verhon takana, noin 55-vuotias nainen kertoo.

Moni vastaajista kertoo, että näyttelijän työhön kuuluvaa fyysistä läheisyyttä on käytetty hyväksi ja menty pidemmälle kuin kohtaus olisi vaatinut.

– Vastanäyttelijä kourii teatteriharjoituksissa oikeasti ja syvältä haaroväliäni, vaikka isolla lavalla reiden koskeminen olisi riittänyt, noin 30-vuotias nainen kertoo.

Moni kertoo lääppimisestä lavalla, kulisseissa ja harjoituksissa. Kiinni tarttumisen lisäksi on pyydetty olemaan alasti, vaikkei se liity mitenkään kohtaukseen. Sanallinen ahdistelu on ulkonäöstä huomauttelemista ja asiaankuulumattomia seksuaalissävytteisiä kommentteja, jotka on puettu vitsin muotoon. Moni on saanut myös suoria seksiehdotuksia.

Vastaukset eivät yllätä Näyttelijäliiton toiminnanjohtajaa Elina Kuusikkoa, mutta hän sanoo olevansa tulokseen pettynyt.

– Nimenomaan siitä, että se edelleenkin tuntuu olevan alalla noin yleistä. Olisi toivonut, ettei siellä olisi nuoria.

Ahdistelijat ovat olleet näyttelijäkollegoita, mutta myös ohjaajia ja muita esimiehiä. Moni kertoo, ettei ole osannut tai uskaltanut reagoida mitenkään.

Vaikeneminen on yleistä ja siihen vaikuttaa alan pätkätyöluonne, Kuusikko kertoo.

– Kaikki pelkäävät mainettaan. Sitä, ettei saa seuraavia keikkoja, ei saa rooleja. Silloin ohjaajalta saatetaan sallia sellaista, mitä ei normaalissa tilanteessa sallittaisi.

Keski-ikäinen naisnäyttelijä kertoo menettäneensä nuorena elokuvaroolin, koska ei tanssinut hitaita ohjaajan kanssa.

– Tämän hän itse kertoi syyksi, miksi hylkäsi minut elokuvasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yllättävän iso osa tapauksista voisi täyttää rikoksen tunnusmerkit, kuten seksuaalisen ahdistelun, tai jotain vakavampaakin.

– Juopunut vanhempi työtoverini tunkeutui vapaapäivän iltana kotiini "maksamaan pienen vippinsä". Hän halusi kiittää luonnossa. Siinä sitten kiertelimme meidän ruokapöytäämme, minä karkuun ja hän perässä. Kyllä siinä oli ihan tosi kyseessä.

Nainen kertoo saaneensa miehen viimein itse ulos asunnosta, jolloin mies haukkui häntä huoraksi.

Ahdistelusta kertoo myös kuusitoista miesnäyttelijää. Kourijat ovat olleet niin naisia kuin miehiä.

– Vanhemmat miehet kourivat. En ole itse homoseksuaali. Kerran koekuvauksissa naispuolinen ohjaaja pyysi riisuutumaan. En tänä päivänä tiedä, miksi, kertoo noin 45-vuotias miesnäyttelijä.

Tausta

Näin kysely tehtiin

Suomen Näyttelijäliitto lähetti kuluneella viikolla jäsenilleen STT:n pyynnöstä kyselyn, jossa tiedusteltiin kokemuksia työhön liittyvistä ahdistelu- tai häirintätapauksista.

Kysely lähetettiin noin 1 500 liiton jäsenelle.

Kyselyyn vastasi 149 jäsentä, joista 121 ilmoitti olevansa naisia ja 25 miehiä. Kolme vastaajaa ei eritellyt sukupuoltaan tarkasti.

Vastaajilta kysyttiin sukupuolen lisäksi myös ikähaarukkaa.

Heiltä tiedusteltiin, ovatko he joutuneet työssään seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohteeksi tai onko heillä havaintoja ilmiöstä.

Jos kyllä, milloin näin on tapahtunut ja millaista ahdistelu oli.

Lisäksi kysyttiin, miten vastaaja oli toiminut tilanteessa.

Massiivinen häirintäkeskustelu levisi ympäri maailman

Laaja häirintä- ja ahdistelukeskustelu syntyi, kun vaikutusvaltaiseen elokuvatuottajaan Harvey Weinsteiniin liittyvät ahdistelusyytökset tulivat voimalla julkisuuteen New York Times -lehden ja New Yorkerin jutuissa lokakuun alkupuolella.

Weinstein on tuottanut useita Oscareilla palkittuja elokuvia.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia erotti Weinsteinin myöhemmin jäsenyydestään. Akatemia myöntää Oscar-palkinnot.

Muun muassa supertähdet Angelina Jolie ja Gwyneth Paltrow sekä Rosanna Arquette ovat kertoneet Weinsteinin kohdelleen heitä epäasiallisesti.

Useat naiset ovat sanoneet joutuneensa Weinsteinin raiskaamaksi. Weinstein on kiistänyt raiskaukset.

Weinsteinin käytöksestä on liikkunut Hollywood-piireissä huhuja jo pitkään.

Näyttelijä Alyssa Milano otti sosiaalisessa mediassa kantaa ja kehotti kaikkia seksuaalisen häirinnän kohteiksi joutuneita naisia kirjoittamaan sosiaalisessa mediassa viestin Me too.

Erilaiset Me too -viestit ja häirintäesimerkit levisivät kulovalkean tavoin muun muassa Facebookissa ja Twitterissä, myös Suomessa.

Esimerkiksi islantilaislaulaja Björk kertoi joutuneensa tanskalaisen elokuvaohjaajan ahdistelemaksi.

Suomessa työnantajan velvollisuus on puuttua työpaikalla tapahtuvaan häirintään. Työnantajan tulee myös aktiivisesti seurata, esiintyykö työpaikalla häirintää.

Häirintää on esimerkiksi uhkailu, pelottelu, nöyryyttäminen, vihjailevat viestit, työnteon perusteeton vaikeuttaminen, seksuaalinen häirintä.

Seksuaalinen ahdistelu on kriminalisoitu. Esimerkiksi suutelu vastoin toisen tahtoa on lain vastaista.

Näytä lisää

Haaravälin kourimista, rintojen pusertelua, härskejä ehdotuksia

"Loppuuko tämä nyt tähän vai mennäänkö heti johtajan luokse"

– Vastanäyttelijä otti tavaksi ahdistella takaapäin aina hetkeä ennen iskua mennä lavalle. Vastanäyttelijä työnsi toistuvasti sormensa pikkuhousuihin kohdassa, jossa hän nostaa minua ilmaan syliinsä ja pyörittää. Lopetti kun potkaisin. (Nainen noin 35-vuotias.)

– Nuorempana. Muutamia kertoja. Vanhemmat miehet kourivat. En ole itse homoseksuaali. (Mies noin 45-vuotias.)

– Vastanäyttelijä tuli kotiin ja yritti sänkyyn vaikka pidin meitä siihen asti kavereina. (Nainen noin 60-vuotias.)

– "Saat roolin, jos annat mulle!" Tuntuu, että on yleinen käytäntö, että nuoria naisnäyttelijöitä saa kopeloida. (Nainen noin 35-vuotias.)

– Koin tilanteen hyvin ahdistavaksi, sillä hän ei toistuvista pyynnöstäni huolimatta lopettanut toimintaansa. Käytti voimaa yrittäessään suudella ja käydä minuun muuten käsiksi. Pääsin pois tilanteesta soittamalla ulkopuolisen henkilön hakemaan minut pois paikalta. (Nainen noin 30-vuotias.)

– Harjoituksissa näyttämön takana vanhempi miesnäyttelijä otti harteistani kiinni, työnsi lantiotaan lähemmäs ja puhui samalla rivoja. (Nainen noin 45-vuotias.)

– Kahdesti olen kieltäytynyt työstä, koska koin, että siihen olisi liittynyt suostumus myös lähentelyyn tai lupaus jostain romanttisesta. (Nainen noin 30-vuotias.)

– Joitain näyttelijöitä tai ohjaajia välttelen tietoisesti. (Nainen noin 55-vuotias.)

– En jaksa edes laskea kuinka monta kertaa minua on "vahingossa" koskettu tisseille, haaroväliin, perseelle, lantiolle. (Nainen noin 35-vuotias.)

– Rooleja ja työtilaisuuksia on niin vähän, että sitä yrittää pysyä hyvissä väleissä kaikkien kanssa. (Nainen noin 30-vuotias.)

– Sanoin ohjaajalle (joka siis oli tämä puristelija), että "loppuuko tämä nyt tähän vai mennäänkö heti johtajan luokse". Se loppui siihen. (Nainen noin 60-vuotias.)

– Olen aina ollut siinä hetkessä niin häkeltynyt tai yllätetty, etten ole osannut muuta kuin poistua tilanteesta tai mennä kauemmas häiritsijästä. (Nainen noin 30-vuotias.)

– Kommenteista kourauksiin. Olen havainnut ja kokenut. Yleensä hämmennyn aika rajusti. Yllättävää että tällaista vielä tapahtuu. (Mies noin 35-vuotias.)

– Muutaman kerran vedin turpaan; napsauttanut litsarin, jos lähentely oli selvää ja törkeää. (Nainen noin 45-vuotias.)

– Nuorempana yritin yleensä kiemurrella vaivaantuneena kauemmas. Eräässä tapauksessa huitaisin / löin kollegaa ja huomautin samantien asiasta. Häirintä ei jatkunut. (Nainen noin 55-vuotias.)

– Käsiksi käymistä ja sanallista ahdistelua. Yksi ohjaaja ei jättänyt millään rauhaan. Silloin raivostuin kyllä ja pyysin jättämään rauhaan. (Nainen noin 45-vuotias.)

– Vartaloa kommentoidaan. Vähän liian pitkiä halauksia ja lihasten koittelua. (Mies noin 35-vuotias.)

– Vastanäyttelijä tarttui tissiini täysin yllättävässä tilanteessa, juuri ennen kuin minun piti mennä näyttämölle. (Nainen noin 35-vuotias.)

– Eräs teatteriohjaaja osui aina puvustoon, kun näyttelijöiden vaatteita soviteltiin. Puvustajat piilottelevat näyttelijöitä katseen alta ja yrittivät päästä ohjaajasta eroon. (Nainen noin 35-vuotias.)

– Näyttämön takana kouraisuja takapuolesta ja rinnoista, suoria ehdotuksia mennä siivouskomeroon panemaan. Näyttämöllä esityksessä sopimattomia kielisuudelmia. Joskus kerroin työtovereille, mutta en koskaan esimiehelle, sillä pelkäsin, että saan tympeän leiman, enkä sen jälkeen saa enää töitä. (Nainen noin 45-vuotias.)

– Kähmimistä, nimittelyä, ronskeja vitsejä. (Nainen noin 35-vuotias.)

– Hyökkäys on paras puolustus. Vastanäyttelijää tarrasin muiden nähden perseestä ja kysyin tuntuuko hyvältä. (Nainen noin 35-vuotias.)

– Miesnäyttelijä kaivoi kalunsa kulisseissa kun oltiin kahdestaan, muut lavalla! (Nainen yli 65-vuotias.)

– Harjoituksissa miesnäyttelijä näytti yllättäen peniksensä naisnäyttelijälle ilman syytä. (Mies noin 30-vuotias.)

– Kaikenlaista kaikkina aikoina, puristelua, kommentointia, "leikinlaskua". (Nainen noin 55-vuotias.)

– Vanhempi rouva vitsin varjolla hipelöinyt minua. Olen ollut vitseissä mukana, koska ne ovat toistaiseksi olleet ahdistavuudessaan niin lieviä. (Mies noin 30-vuotias.)

– Vihjailua, vartaloni kommentointia, pyllylle taputtelua, käden housuihin tunkemista, halailua ilman lupaani. (Nainen noin 35-vuotias.)

– Aloittelevana naisnäyttelijänä en ole uskaltanut sanoa vastaan kuvausryhmän edessä ohjaajalle tai kuvaajalle tai vastanäyttelijälle. (Nainen noin 30-vuotias.)

– Joskus en reagoi ollenkaan, joskus nostan metelin. (Nainen noin 60-vuotias.)

– Joskus olen joutunut turvautumaan jopa väkivaltaan puolustautuessani. (Nainen noin 55-vuotias.)

– Kulisseissa tapahtuvaan jatkuvaan rintojen kosketteluun vastasin puristamalla kollegaa munista. Hän lopetti toimintansa siihen kertaan. (Nainen noin 45-vuotias.)

– Vanhempi miesnäyttelijä, jonka vastanäyttelijä olin, yritti saada minulta seksiä, kun olin käymässä nukkumaan. Hän kävi päälleni, mairitteli ja vonkasi, eikä lopettanut heti, vaikka pyysin niin välittömästi. (Nainen noin 45-vuotias.)

– Teatterinjohtaja taputteli takapuolelle, koska johtaja voi. (Nainen noin 55-vuotias.)

– Joka kerta olen toivonut, että joku työryhmästä puuttuisi tilanteeseen, mutta koskaan niin ei ole käynyt. (Nainen noin 30-vuotias.)

– Kuuntelin ja kestin. Asiaan puuttumisesta saa "nipottajan" ja "vaikean tyypin" leiman eikä töitä enää tule. (Nainen noin 45-vuotias.)

– Vanhemmat näyttelijät puhuvat rivoja ja koskettelevat nuorempia miehiä tai naisia. (Mies noin 35-vuotias.)

– Olen kieltänyt, yrittänyt puhua. Aärimmäisen usein valtava selkkaus tuloksena, jossa lopulta minua syytetty. (Nainen noin 30-vuotias.)

– Ongelmana, että työsuhteet ovat määräaikaisia ja niin lyhyitä, että vaikka asiaan puututaan, häirintä voi jatkua helposti taas seuraavassa tuotannossa tai työryhmässä. (Nainen noin 45-vuotias.)

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Opiskelijoiden koulutuksessa häirinnälle on nollatoleranssi

Mimma Lehtovaara

Toivoa on näyttelijöiden kertomuksissa toistuvista häirintä- ja ahdistelukokemuksista huolimatta. Taideyliopistossa käydään jatkuvaa keskustelua tasa-arvosta osana opetusta ja tutkimusta. Erityisen vahvasti teema liittyy Teatterikorkeakoulun opintoihin.

– On tärkeää, että rakenteellisista ongelmista ja syrjinnästä keskustellaan jatkuvasti ja kannustetaan esimerkiksi sukupuolisensitiiviseen ajatteluun, sanoo Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki.

Tämän päivän opiskelijat ovat huomisen ammattilaisia ja työelämän toimijoita. Perkiömäki huomauttaa, että koulutuksen tulee kannustaa siihen, että opiskelijat olisivat myöhemmin työelämässä parantamassa asioita, jos parannettavaa on.

– Yliopiston velvollisuus on näitä asioita edistää, pohtii Perkiömäki. Hän lisää, että yliopistolla on luonnollisesti nollatoleranssi kaikenlaiseen epäsopivaan käyttäytymiseen ja tilanteisiin osataan tarvittaessa puuttua. Nämä ovat Perkiömäen mukaan olleet yksittäistapauksia.

Kulttuurialan eri tehtävissä pitkään toiminut Irina Krohn työskenteli kymmenen vuotta Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtajana. Hän korostaa, että hänen työssään ahdistelukokemukset eivät näkyneet.

– Tämä on varmasti todellinen ongelma, mutta minulle saakka ei tullut tästä asiasta yhteydenottoa kertaakaan.

Krohn huomauttaa, että etenkin elokuva-alan työt ovat usein lyhytkestoisia projekteja, joissa rahoitusta kerätään pieninä palasina ja joissa tuotantoyhtiöt ja tuottajat ovat tiukoilla. Tällöin yksittäinen tuottaja tai ohjaaja voi käyttää hyvin suurta valtaa, epätervettäkin.

– Taiteen tekeminen perustuu luottamukseen ja arvostukseen. Osa lopputuloksen laadusta syntyy työyhteisön keskinäisen luottamuksen ilmapiiristä, eikä epäammattimainen käytös lopputulosta paranna.

Taideyliopiston perustutkinnon opiskelijoista 56 prosenttia on naisia. Määrä on viime vuodet pysynyt samana. Taideyliopistoon on yhdistetty Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ingo
Näinkö
Nyt on tämä häirintähysteeria ruotsissa levinnyt myös suomeen Pieninkiin turha julkkis ruotsissa muistaa yht äkkiä että joku työkaveri nipistä häntä peffasta olisiko se ollut v 1991 nyt tätä työkaveria sitten vainotaan ja voi pahimmissa tapauksessa joutua syytteeseen ja saada potkut Joku järki tässä taas pitäisi olla mut kun ruotsiin leviää joku uusi hysteeria niin järki on kaukana Ruotsalaisen mittapuun mukaan 80 pros suomalaisista miehistä joutuisi syytteeseen Ikävintähän tässä on se että moni hakee tätä kautta vaan julkisuutta Toivottavasti ei talvioksennustauti mikä se nyt sitten on joka nyt riehuu ruotsissa leviä suomeen
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Me too!
Jo riittää!
Nyt miehet! Loppu! Piste! Jotain rajaa tällaisella käyttäytymiselle pitää olla. Tietenkin osa miehistä sanoo että tekeväthän naisetkin samaa.. Se ei ole mikään puolustus ja sitä paitsi näistäkin kommenteista näkyy että tekijät ovat pääasiassa miehiä. Onhan näitä esimerkkejä vaikka kuinka .. metrossa, paikassa mistä ei niin vain pääse pois, tungoksessa... kähmijöitä riittää. Mikä ihme miehiä vaivaa?? Ikuinen puberteetti!!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mies 45v. stripteaseravintolan tj.
Palkankorotus
Minulta pyydetään palkankorotusta minihameessa, tissitopissa ja keinoripset räpsyen. Jos suostun saan huulipunaa poskelle jos taas en, haukutaan pervoksi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mikä käy
Mikä ei käy
Kun ahdistelu on nyt todettu noin todella tavalliseksi ilmiöksi, ei selityksenä taida olla häiriintyneisyys tai luonnevika, ainakaan aina. Ilmeisesti myös ns. tavalliset miehet ja naiset syyllistyvät ahdisteluun. Siitä tulee mieleen, että nyt ei ole ihan ymmärretty mikä on sallittua ja mikä taas ei. Osa kourijoista taitaa kuvitella, että se on ihan ok; mistä he tähän tulokseen ovat tulleet, on vaikea sanoa. Ehkä siitä, että se on niin yleistä.

On paikallaan siis perusteellisesti selittää kaikille, mikä käy ja mikä ei. Enemmän kuitenkin kohutaan siitä, mikä ei käy. Olisiko paikallaan esittää myös vaihtoehtoja? Eli selittää, miten ihmisiä lähestytään asiallisesti, miten osoittaa kiinnostusta tungettelematta ja miten ehdottaa seksiä tai suhdetta. Täytyyhän olla sallittujakin tapoja lähestyä seksi tai romantiikka mielessä - vai eikö? Ettei olisi niin, että varsinkin naiset ottavat ahdisteluksi myös asiallisen lähestymisen?

Mielestäni myös tämä näkökulma pitäisi ottaa esiin keskustelussa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää