Uutiset

Uudet vaalit? Aluehallitus virasta? Poliisi Espanjan sisäministeriön komentoon?

JORGE GUERRERO
Katalonian itsenäisyyden kannattajat katsovat Katalonian johtajan Carles Puigdemontin tv-puhetta screeniltä Barcelonassa 10. lokakuuta.
Katalonian itsenäisyyden kannattajat katsovat Katalonian johtajan Carles Puigdemontin tv-puhetta screeniltä Barcelonassa 10. lokakuuta.

Espanjan hallitus kokoontuu aamupäivällä kriisikokoukseen pohtimaan, miten saada itsenäistymishaluinen Katalonia takaisin ruotuun. Hallituksen on määrä päättää pääministeri Mariano Rajoyn johdolla toimista, joilla Katalonian itsehallintoa kavennetaan.

Espanjan perustuslain mukaan keskushallinnolla on oikeus rajoittaa alueen itsehallintoa artiklan 155 nojalla. Toimet tarvitsevat myös Espanjan senaatin hyväksynnän. Koko prosessi vienee noin viikon.

Artiklaa 155 ei ole aiemmin tällä tavoin aktivoitu, joten selvillä ei ole, millaisiin toimiin Espanjan hallitus päättää konkreettisesti ryhtyä. Yksi tapa pattitilanteen ratkaisemiseksi voivat olla uudet vaalit Kataloniassa. Espanjalaismedia kertoi eilen, että hallitus olisi sopinut oppositiossa olevien sosialistien kanssa, että Kataloniassa järjestetään aluevaalit tammikuussa.

Mahdollista olisi myös pidättää itsenäisyyttä ajava aluehallitus virasta, alistaa Katalonian omat poliisivoimat Espanjan sisäministeriön alaisuuteen ja jopa sulkea alueparlamentti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katalonialla on tällä hetkellä laaja itsehallinto muun muassa hallinnossa, koulutuksessa ja terveydenhuollossa. Sillä on myös omat poliisivoimat.

Autonomia on Kataloniassa äärimmäisen herkkä asia. Kenraali Francisco Franco lakkautti Katalonian itsehallinnon sotilasdiktatuurina aikana.

Itsehallintoon puuttumisen pelätään aiheuttavan levottomuuksia. Katalonian johtaja Carles Puigdemont on uhannut alueen julistautuvan itsenäiseksi yksipuolisesti, jos itsehallintoa heikennetään.

Barcelonaan on alkuillaksi suunniteltu mielenosoitusta, jossa protestoidaan kahden katalaanivaikuttajan vangitsemista. Espanja määräsi maanantaina vangittavaksi itsenäisyyttä ajavan ANC-liikkeen johtajan Jordi Sanchezin ja katalaanien kulttuuria edistävän järjestön Omnium Culturalin johtajan Jordi Cuixartin. Heidän katsotaan lietsoneen viime kuussa järjestettyjä mielenosoituksia.

Itsenäisyyshanke jakaa katalaaneja. 1. lokakuuta pidetyssä äänestyksessä 90 prosenttia äänistä annettiin itsenäisyyden puolesta, mutta äänestysprosentti oli vain 43. Espanjan keskushallitus yritti monin tavoin estää laittomaksi julistamansa äänestyksen.