Useita kuvauskoptereita taivaalla Turun päivän ilotulituksessa – saiko näin tehdä?
Turun päivän ilotulitus keräsi sunnuntaina paljon yleisöä Aurajoen rantamille ja myös useita kuvauskoptereita Turun taivaalle. Yksi paikallaolija laski jopa neljä kuvauskopteria eli dronea Myllysillan kohdalla.
Poliisi puuttui kukkienlaskuseremonia yhteydessä yhtä kopteria lennättäneen henkilön tekoon ja antoi hänelle ankarat nuhteet. Sen sijaan illan ilotulituksessa lentäneisiin useisiin droneihin poliisi ei puuttunut. Poliisin mukaan lennokeista ei tullut yhtään toimintapyyntöä.
Monia paikallaolijoita lennättämisen turvallisuus kuitenkin askarrutti.
Poliisi antoi ankarat nuhteet henkilölle, joka lennätti kuvauskopteria Turun päivänä kukkienlaskuseremonian yhteydessä. Turun puukotusiskun uhreja, omaisia ja auttajia kunnioitettiin laskemalla aamupäivällä Kirjastosillalta yksittäisiä kukkia Aurajokeen. Poliisi saapui paikalle, kun henkilö lennätti droneaan yleisön päällä.
– Poliisi löysi kopterin lennättäjän yleisön joukosta, ja antoi hänelle ankarat nuhteet, kertoo ylikomisario Timo Malinen.
Malisen mukaan myös sakkoseuraamus olisi myös mahdollinen, mutta siihen ei tässä tapauksessa päädytty.
Turun päivän ilotulituksen kuvaamiseen yläilmoista ei myönnetty yhtään lupaa, koska lupia ei tarvita. Lennätyslupia myönnetään vain lentokieltoalueille. Ilotulitus oli vapaasti kuvattavissa.
Harrastajalla ei ole lupaa lennättää kuvauskalustoa yleisön päällä, mutta ammattimainen toimija voi näin tehdä. Ammattitoimija ei tarvitse tähän erillistä viranomaislupaa, vaan hän tekee oman turvallisuusarvioinnin ja toimintaohjeet hätätapauksessa itselleen. Näitä papereita ei toimiteta viranomaisille, vaan ne esitetään tarvittaessa.
Jälkeen päin on siis mahdotonta arvioida, olivatko Turun päivän ilotulituksessa Aurajoen läheisyydessä lentäneet kuvauskopterit harrastajien vai ammattimaisten toimijoiden.
Ammattimaiseksi toimijaksi luokitellaan esimerkiksi kuvaamisen harrastaja, joka on tehnyt toimijailmoituksen liikenteen turvallisuusvirasto Trafille ja jolla on voimassa oleva vastuuvakuutus kuvaamiselle. Vastuuvakuutus korvaa vahingot lähes miljoonaan euroon asti.
Suunniteltuihin yleisötilaisuuksiin on mahdollista perustaa tilapäinen lentokieltoalue, joka estää kuvauskoptereiden lennättämisen alueella ilman erityistä lupaa. Esimerkiksi kesän purjelaivatapahtuman yhteydessä oli Aurajoessa ja satama-alueella oli lennokkikielto.
Turun päivän yleisötapahtumien yhteydessä sitä ei kuitenkaan haettu.
– Taisimme siitä ohimennen keskustella, että muistokukkien laskemisen yhteydessä kielto voisi olla paikallaan. Siihen ei kuitenkaan ryhdytty, kuvailee Suomi 100 markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Mari Puutio Turun kaupungista.
Turun kaupungin viestinnän oman lennokin oli tarkoitus lentää ilotulituksen aikana, mutta se ei noussut taivaalle akun hyytymisen takia. Puutiolla ei ole tietoa mahdollisista ammattikuvaajista Turun päivän ilotulituksessa.
Puutio havaitsi itse yhden kuvauskopterin ilotulituksen aikana Turun teatterin ja virastotalon päällä.
Mitä Trafi tarkoittaa yleisön päällä lennättämisellä? Tarkoittaako termi tarkalleen yleisön yläpuolella vai myös sen välittömässä läheisyydessä lennättämistä?
– Sitä ei ole tarkalleen määritelty, mutta viisas lentäjä jättää vähän marginaalia. Jos lennättää aivan yleisöalueen reunalla, voi olla että tuuli lennättää viallista lennokkia yleisön päälle. Drone voi myös karata lennättäjän käsistä ja ajautua yleisön päälle, sanoo Trafin erityisasiantuntija Jorma Kivinen.
– Henkilökohtaisesti suosittelisin pitämään hieman välimatkaa, jatkaa Kivinen.
Lentokenttien ympärillä droneja ei saa lennättää. Viiden kilometrin turva-alueen jälkeen dronin kanssa voi nousta enintään 50 metrin korkeuteen. Tähän alueeseen kuuluu myös Turun keskusta.
Turun poliisissa dronien lennättämisen pelisääntöihin palataan toistuvasti.
– Ihmiset ovat nyt innostuneita näistä. Tilanteisiin puututaan joskus yleisövihjeiden perusteella tai sitten poliisi havaitsee itse vääränlaisen toiminnan, kertoo Malinen.
Lennokkien lennättämisen säännöt ovat tiukentumassa valmisteilla olevan EU-asetuksen myötä. EU-asetus syrjäyttää kansalliset määräykset kahden-kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen.
– Suomessa EU-asetus tarkoittaa tiukennuksia, mutta toisaalta myös selkeyttää tilannetta maiden välillä, sanoo Trafin Kivinen.
Oma sovellus kuvauskoptereiden lennättäjille
Trafin kehittämä sovellus tarjoaa tietoa lennokin lennättäjälle.
Se on nimeltään Droneinfo.
Sovelluksen kartalla näkyvät muun muassa lentokieltoalueet ja rajoitukset.
Se esittelee lennättämiseen liittyviä määräyksiä ja ohjeita.
Sovellus on ilmainen, ja se toimii Android- ja Apple-laitteissa.