Uutiset

Trump ja Abe: Pohjois-Korean ohjusohjelma kasvava uhka

NICHOLAS KAMM
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe pitävät Pohjois-Korean ohjusohjelmaa vakavana ja kasvavana suorana uhkana Yhdysvalloille, Japanille ja Etelä-Korealle sekä muille maille.

Valkoisen talon mukaan johtajat keskustelivat Pohjois-Korean viime viikolla laukaisemasta mannertenvälisestä ballistisesta ohjuksesta. He aikovat lisätä Pohjois-Korean diplomaattista ja taloudellista painostusta ja kehottavat muita maita seuraamaan esimerkkiä.

– Presidentti Trump vahvisti raudanlujan sitoutumisemme Japanin ja Korean tasavallan puolustamiseen miltä tahansa hyökkäykseltä koko Yhdysvaltain potentiaalilla, tiedottaa Valkoinen talo.

Pohjois-Korea testasi perjantaina toista kertaa mannertenvälistä ballistista ohjusta, joka lensi korkeammalla ja pidempään kuin heinäkuun alussa testattu ohjus. Pohjois-Korean mukaan koko Yhdysvallat on nyt sen ohjusten ulottuvilla.

Kiina ei halua, että Yhdysvallat kytkee kauppakysymyksiä Pohjois-Korean ydinohjelmasta käytävään keskusteluun. Trump on syyttänyt Kiinaa siitä, ettei se ole ryhtynyt toimiin Pohjois-Koreaa vastaan, vaikka se hyötyy kaupankäynnistä Yhdysvaltojen kanssa.

– Uskomme, että Pohjois-Korean ydinasia sekä Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppa ovat kahden aivan eri alan kysymyksiä, sanoi Kiinan varakauppaministeri.

Hänen mukaansa asiat eivät liity toisiinsa, ja niistä pitäisi puhua erikseen.