Paikalliset

Alivuokraus tekee paluuta opiskelijoiden asumiseen

RONI REKOMAA

Alivuokraus on palaamassa opiskelijoiden asumismuodoksi. Syynä on elokuun alussa voimaan tuleva asumistuen uudistus, joka hankaloittaa kimppakämpissä asuvien elämää.

Ilman erillisiä vuokrasopimuksia yhdessä asuvat tulkitaan Kelassa samaksi ruokakunnaksi. Tällöin muiden asukkaiden tulot vaikuttavat tuensaantiin.

– Vuokralaisten täytyy tarkasti pohtia, kuka uskaltaa muuttaa yhteen kenenkin kanssa, sanoo vuokralla asuvien etujärjestön Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Suomen vuokranantajista kimppakämppiin suositellaan alivuokrausmallia. Päävuokralainen on tällöin vastuussa sekä koko vuokran maksusta vuokranantajalle että asunnon kunnossa pysymisestä.

Päävuokralainen voi kuitenkin suojautua riskeiltä esimerkiksi pyytämällä alivuokralaiselta vuokravakuuden, neuvoo toiminnanjohtaja Mira Koro-Kanerva Suomen vuokranantajista. Alivuokralaisen ottamiseen ei tarvita vuokranantajan lupaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alivuokraus vaikuttaa myös päävuokralaisen asumistukeen. Alivuokralaisen maksamaa vuokraa ei oteta huomioon tulona asumistukea myönnettäessä, mutta se vähennetään päävuokralaisen asumiskustannuksista, kertoo lakimies Petri Hassel Kelasta.

Alivuokrauksen vaihtoehto ovat erilliset vuokrasopimukset, joita monet yhteisessä asunnossa asuvat opiskelijat nyt toivovat. Samalla halutaan eroon sopimuksissa yleisestä vuokranmaksun yhteisvastuullisuudesta.

Maininta yhteisvastuusta suojaa vuokranantajaa, mutta tekee Kelan silmissä asukkaista yhteisen ruokakunnan.

Vuokranantajankin etu voi olla neuvotella sopimusten muodoista, sanoo Mira Koro-Kanerva.

– Opiskelijoiden vuokranmaksu nojaa asumisen tukiin. On myös vuokranantajan kannalta huono asia, jos vuokralainen ei saa tukea, hän perustelee.

Opiskelijoiden yhteisasumisen arvioidaan tukiuudistuksen vuoksi vähenevän. Asunnon jakaminen on ollut opiskelijoille edullinen vaihtoehto, mutta yksiöt ovat kiinnostaneet selvästi eniten.

Yksiöiden suosion ennakoidaan kasvavan entisestään, sillä uusi tukimalli suosii yksin vuokralla asuvia. Tilanteesta hyötyvät erityisesti yksityiset vuokranantajat.

– Kun yksinasumisen suosio ja yksiöiden kysyntä kasvaa, vuokraakin on mahdollista pyytää enemmän, sanoo Vuokralaiset ry:n Viita.

Suurissa yliopistokaupungeissa kesä kuumentaa tunnetusti vuokra-asuntomarkkinat. Opiskelija-asuntosäätiöille lähetettyjen hakemusten määrä on kasvanut esimerkiksi Turussa ja Helsingissä.

Turussa loppukesän hakemusmäärä on pitkään pyörinyt noin kolmessatuhannessa, mutta tänä syksynä hakemusmäärä nousee useilla sadoilla, kertoo Turun ylioppilaskyläsäätiön asuntotoimenjohtaja Pirjo Lipponen-Vaitomaa.

Syynä on kasvanut kysyntä. Turussa teollisuus työllistää hyvin, mikä lisää asuntojen tarvetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Hakijamäärät ovat kasvaneet merkittävästi jo vuodenvaihteen jälkeen. Iso osa hakijoista on ollut Turkuun töihin muuttavia, kertoo aluejohtaja Matti Keitilä vuokrataloyhtiö Satosta.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöllä on parhaillaan käsissään noin 12 000 hakemusta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan hakijoita oli noin 9 000.

Merkittävä kasvu selittyy osittain Helsingin asuntopulalla sekä Hoasin säännöstellyillä vuokrahinnoilla. Toisaalta Hoas on myös mahdollistanut sääntömuutoksella suoran haun haluttuihin yksiöihin. Aiemmin yksiöön pääsi vain, jos takana oli ensin asumista soluasunnossa.

Asuntojonoissa tuhansia hakemuksia

Helsinki. Hoas-säätiön jonossa parhaillaan yli 12 000 hakemusta. Aiemmin yksiöihin pääsi vasta soluasumisen jälkeen. Nyt opiskelijat voivat hakea suoraan yksiöihin, mikä on lisännyt hakemusten määrää. Syksyllä etusija uusilla, Helsingin ulkopuolelta tulevilla opiskelijoilla.

Turku. Opiskelija-asuntojen kysyntä lisääntynyt aiempiin vuosiin verrattuna. Ylioppilaskyläsäätiöllä on parhaillaan jonossa noin 3 100 hakemusta. Elo- ja syyskuussa vapautuvat asunnot varataan kokonaan uusille opiskelijoille. Jono purkautuu yleensä marraskuuhun mennessä.

Tampere. Taysin opiskelija-asuntojen hakemusmäärä edeltävien vuosien tasolla. Yksiöihin jonossa noin 3 000 hakemusta. Yksiön saa yleensä noin puolen vuoden jonotuksen jälkeen, isompia asuntoja on jopa tyhjillään.

Kuopio. Kuopasin opiskelija-asuntojonossa noin tuhat hakemusta. Määrä on pienentynyt hieman viime vuodesta, mikä kertonee sijoitusasuntojen määrän kasvusta. Jos soluasunto kelpaa, asunnon saa syyskuun puoliväliin mennessä.

Tukimuutos tuo Kelalle opiskelijoiden asumistukihakemusten tulvan

Kelassa varaudutaan käsittelemään kesän ja syksyn aikana noin 100 000 opiskelijoiden asumistukihakemusta.

Opiskelijat ovat voineet tehdä Kelalle asumishakemuksia toukokuusta alkaen.

Kesä- ja heinäkuun aikana Kelassa on käsitelty noin 15–20 000 asumistukihakemusta enemmän kuin tavallisina kuukausina. Elo- ja syyskuulle odotetaan silti hakemusruuhkaa, kun uudet opiskelijat solmivat ensimmäisiä vuokrasopimuksiaan, kertoo lakimies Petri Hassel Kelasta.

Hakemusten käsittelyn tavoiteaika on kolme viikkoa.

– Hakemus kannattaa lähettää heti kun vuokrasopimus on tehty ja arvio syksyn tuloista valmiina, hän muistuttaa.

Asumistukiuudistuksen ansiosta opiskelijat voivat saada asumistukea koko vuoden ajan, kun aiempi opintotuen asumislisä rajoittui opiskelukuukausiin. Kelan laskelmien mukaan uudistuksesta hyötyvät eniten yksin vuokralla asuvat opiskelijat.

Noin 110 000 opiskelijan asumistuki nousee ja 20 000:n pienenee. Tuki loppuu kokonaan noin 42 000 opiskelijalta. Pääosin kyse on työssäkäyvän puolison tai kämppäkaverin kanssa asuvista.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Haluttuja vaikka kalliimpina kuin kaksiot.
Yksiöitä maa täyteen.
Sehän on automaatio, että samassa asunnossa asuvat ovat samaa ruokakuntaa. Ei Kelassa edes pohdita muita vahtoehtoja. Sama sukupuolikaan ei enää pelasta. Kela ei pohdi tapauksia erikseen vaan tekee rökälepäätöksiä, joissa samankaltaisesta tilanteesta tulee aina samanlainen päätös. Vain oikeustaistelu voi muuttaa tämän yksilön kohdalla. Mutta sitä en ymmärrä, miksi ketään ei kiinnosta se varsinainen asia, että Kela kannattaa vanhanaikaista mallia, jossa toinen elättää toisen. Sehän on hyvin pieni se ero korvauksissa kun taloudessa on yksi tai kaksi. Pariskunnankin kannattaa asua kumpikin omassa yksiössään.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Hep
Kikkailu
Tukikikkailu tulossa myös opiskelijoiden pariin.
Toivottavasti Kela ottaa riittävästi tarkkailjoita myös väärinkäyttäjien paljastamiseen ja vastuuseen saattamiseen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Raivorealisti
Vast: Kikkailu
Päinvastoin, tämä uudistus pienentää kikkailua. Ennen saattoi sanoa, että en minä tuon toisen tuloista mitään hyödy, vaikka asummekin saman katon alla. Tästä eteenpäin: so what?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
lekaa
Vast: Kikkailu
varakkaiden lapset saavat toimeentulotukea kun tekevät vanhempiensa kanssa vuokrasopimuksen,myös asumistuki annetaan.kivasti tulee diskorahat valtiolta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.