Merimetsot hiipivät kohti kaupunkia
Ruissalon pohjoispuolella sijaitsevasta Äijäkarista on tullut merimetsojen tukikohta. Luodolla on Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Pekka Rusasen mukaan noin 1 200 pesää, mikä on hieman viime vuotta enemmän.
Rusanen huomauttaa, että merimetsot ovat pesineet Äijäkarilla jo vuosien ajan.
– Sehän alkoi muutamasta kymmenestä pesästä viitisen vuotta sitten, ja siitä se on kasvanut vuosi vuodelta.
Äijäkarin lisäksi merimetsoja on ollut Ruissalon eteläpuolella sijaitsevalla Kaletto-luodolla. Kumpikin luoto sijaitsee alle kilometrin päässä Ruissalosta, ja kuuluu Ruissalon lintuluodot -nimiseen luonnonsuojelualueeseen.
Ruissalon lintuluodoilla pesii useita eri lintulajeja. Rusanen sanoo, ettei merimetsosta yleensä ole vaivaa muille linnuille.
– Yleensä merimetsot tulevat aika hyvin toimeen muiden lintujen kanssa. Suomenlahdella ja Saaristomerellä on yhdyskuntia, joissa merimetsojen kanssa samalla saarella pesii haahkoja ja harmaalokkeja sun muita.
Rusanen kertoo, että merimetsot ovat viime vuosina alkaneet levittäytyä ulkosaaristosta lähemmäs mannerta, etenkin Suomen lounaisrannikolla.
– Saaristomerellä merimetso on tullut osittain sisäänpäin, osittain merikotkien vuoksi. Ulkosaariston yhdyskunnat eivät oikein tahdo pärjätä kotkien kanssa ja etsivät uusia alueita.
– Toki ne kotkat tulevat sieltä perässä. Eivät ne luovu hyvästä ravintolähteestä nyt kun ovat oppineet merimetsoja syömään.
Rusanen lisää, että merimetsoja pesii myös Suomenlahdella muutaman sadan metrin päässä mantereesta.
Lisäksi hän huomauttaa, että merimetsojen määrän kasvu Suomessa on muutaman viime vuoden aikana hidastunut merkittävästi.
– Eihän niitä yhdyskuntia synny mitenkään päättömästi. Niitä on Suomessa viitisenkymmentä yhdyskuntaa, ja se on ollut aika vakio.
Viime vuonna Suomessa pesi noin 25 500 merimetsoparia.