Uutiset

Ranskan Macronin kannatus on laskenut, käy ilmi tuoreesta mittauksesta

ARNOLD JEROCKI
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vierailulla armeijan lentotukikohdassa Istresissa Ranskassa 20. heinäkuuta.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vierailulla armeijan lentotukikohdassa Istresissa Ranskassa 20. heinäkuuta.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kannatus on laskenut, käy ilmi tuoreesta mielipidemittauksesta. Macronin kannatus on mittauksen mukaan laskenut 10 prosenttiyksikköä viime kuusta, jolloin häntä kannatti 64 prosenttia ranskalaisista.

Journal du Dimanche -lehden Ifop-tutkimuslaitoksella teettämään kyselyyn vastasi reilut 1 900 ranskalaista heinäkuun 17. ja 22. välisenä aikana.

39-vuotias Macron on Ranskan nuorin presidentti. Hän vannoi virkavalansa toukokuussa.

Macroniin on kohdistunut Ranskassa kritiikkiä muun muassa budjettileikkauksia koskevan kiistan takia. Kiista päättyi pidetyn armeijan esikuntapäällikön eroon. Kiista sai alkunsa, kun kenraali Pierre de Villiers kritisoi puolustusmenojen leikkauksia. Hän sanoi parlamentaariselle komitealle, ettei hyväksy armeijan romuttamista suunnitelluilla 850 miljoonan euron budjettileikkauksilla.

Macron vastasi de Villiersin kritiikkiin sanoen, että hän on pomo. Macron lisäsi lehtihaastattelussa, että jos joku muuttaa kantaansa budjettileikkauksista, se on armeijan esikuntapäällikkö.

Laajalti pidetty de Villiers puolestaan sanoi, että hän on luullut koko uransa ajan, että hänen tehtävänsä on kertoa poliitikoille hänen "epäilyksistään".

Kiista on herättänyt keskustelua siitä, nöyryyttikö Macron esikuntapäällikköä vai oliko kaksi kuukautta presidenttinä toimineen Macronin pakko käyttää valtaansa.