Turku maksoi palkkoja väärin perustein
Turun kaupungin työntekijää Tuula-Marja Manteretta kismittää. Hän sai kesäkuussa kaupungin taloushallintoa hoitavalta Kunnan Taitoa Oy:ltä rästilaskun väärin maksetuista palkoista.
Laskun summa oli lähes 10 000 euroa.
Ennen viimeisintä laskua Mantere oli palauttanut jo aiemmin väärin maksettuja palkkoja lähes 9 000 euron edestä.
– Sitten tuli raja vastaan. Haen nyt takaisinperinnän kohtuullistamista. On kohtuutonta, että muiden virheiden vuoksi saatan joutua henkilökohtaiseen konkurssiin, Mantere sanoo.
Mantere on vuosien 2015–2017 aikana joutunut olemaan useasti pitkillä sairauslomilla. Kertomansa mukaan hän on hoitanut aina sairauslomista velvoitteet, kuten sairaslomatodistuksen ja -ilmoituksen omalle esimiehelleen.
Hänen näkemyksensä mukaan esimiehen olisi pitänyt tietää, miten sairauslomien aikaiset palkat määräytyvät.
Lisäksi Mantere on itse ollut yhteydessä taloushallintoa hoitavaan yritykseen.
– Olen tehnyt enemmän kuin työntekijältä voidaan olettaa. Meillähän on esimiehet sitä varten, että he tietävät miten sairauslomista maksetaan palkkoja ja miten ei.
Hän huomauttaa, että olisi sairauslomiensa aikana suhteuttanut elämiskulunsa alemmalle tasolle, jos olisi tiennyt, että sairauslomien olisi pitänyt olla palkattomia.
”Sopimusmääräystä ei välttämättä lueta loppuun asti. Tämä koskee molempiaosapuolia.”
Heikki Saaristo
Kuntatyönantajien johtava työmarkkina-asiamies
– Olisin esimerkiksi anonut asuntolainaan lyhennysvapaata. En tehnyt näin, koska luulin kaiken olevan kunnossa, kun palkka kerran tuli aina normaalisti, Mantere toteaa.
Turun johtava kaupunginlakimies Laura Klami korostaa, että kommentoi palkanperintäasioita ainoastaan yleisellä tasolla.
Hän ei ota kantaa Mantereen tapaukseen.
– Liikaa maksettu palkka on perusteeton etu, jonka palauttamiseen työnantajalla on oikeus.
Klamin mukaan Turun takaisinperintäkäytäntö noudattaa sekä lainsäädäntöä että oikeuskäytäntöä.
Aiheettomasti maksetun palkan tai muun taloudellisen etuuden takaisinperinnästä luopumisesta päättää kaupunginhallitus.
– Takaisinperinnän kohtuullistaminen tai vapautus palkan takaisinperinnästä on poikkeus pääsäännöstä. Tällaisia päätöksiä tehdään hyvin harvoin, Klami toteaa.
KT Kuntatyönantajien johtavan työmarkkina-asiamiehen Heikki Saariston mukaan Turun tapaus vaikuttaa poikkeukselliselta.
Hänen mukaansa palkan takaisinperintää suoritetaan pitkistä sairauslomista yleisemmin tilanteissa, joissa työntekijälle on myönnetty määräaikaisesti kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä.
Saaristo näkee kuitenkin kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) sairauslomien aikaisten palkkojen määräysten olevan selkeitä.
– On hyvin vaikea arvioida miksi Turun tapauksessa on jouduttu takaisinperintään. Taustalla voi olla esimerkiksi, että sopimusta on ensin sovellettu väärin tai sairauslomien niin sanotun 12 kuukauden säännön osalta on käytetty virheellistä laskukaavaa, Saaristo toteaa.
Hän huomauttaa kuitenkin yleisellä tasolla, että yleensä ihmiset lukevat työehtosopimuksesta sen kohdan, joka on itselle edullinen.
– Sopimusmääräystä ei välttämättä lueta loppuun asti. Tämä koskee molempia osapuolia.